ADLİ YIL AÇILIŞTA ERGÜDEN’DEN ‘TAM BAĞIMSIZ YARGI’ VURGUSU

Edirne’de yeni adli yıl açılışı nedeniyle tören düzenlendi. Atatürk anıtında gerçekleşen, hakim, savcı, avukat ve adliye personelinin katıldığı törene babasının vefatı dolayısıyla Baro Başkanı Gökhan Karakoç katılmadı.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2023 14:52
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2023 14:52
https://batiekspres.com/

2023-2024 adli yıl açılışı nedeniyle Edirne’de Atatürk anıtında tören düzenlendi. Hakim, savcı, avukat ve adliye personelinin katıldığı tören, Cumhuriyet Başsavcılığı, İdare Mahkemesi Başkanlığı ve Edirne Barosu çelenk sunumuyla başladı ve saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla devam etti. Törende konuşan Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak; Kahramanmaraş merkezli depremde ilk günden itibaren oradaki vatandaşların ve meslektaşlarının yanında olmaya özen gösterdiklerini söyleyerek, “Hem adli anlamda, hem de arama kurtarma faaliyetleri kapsamında Edirne'mizden de Kahramanmaraş ve diğer illere giden mesai arkadaşlarımız oldu. Arama kurtarma faaliyetine giden arkadaşlarımız ilk günden itibaren oradaydı. Yardım etmek için giden vatandaşlarımız da Trakya bölgesi olarak çok güzel bir dayanışma örneği göstererek, tüm Trakya'daki ağır ceza başsavcılıkları, asli ceza başsavcılıkları, ilçe başsavcılıkları olarak çok büyük bir sayı ile orada personel arkadaşlarımızla beraber var olduk ve adli hizmet sunmaya gayret gösterdik. Dolayısıyla orada görev alan tüm meslektaşlarıma şükranlarımı arz ediyorum” dedi.

Edirne Adliyesi olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da etkin, verimli, hızlı ve tarafsız bir şekilde adli hizmetlerin yerine getirilmesi için var güçleriyle çalışacaklarını söyleyen Çakmak; “Bunun için hakim, cumhuriyet savcısı, avukat ve tabii ki personelimizle birlikte gösterdiğimiz gayret aynı ciddiyette devam edecek. Geçen yıl verimli bir adli yıl geçirdiğimizi düşünüyorum. Bu yıl daha da iyisi olacağını umut ediyorum. Yeni adli yılın tüm yargı mensuplarına, yargı çalışanlarına ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Edirne Baro Başkanı Gökhan Karakoç’un, babası İbrahim Karakoç’un vefatı dolayısıyla katılmadığı törende konuşan Baro Başkan Vekili Aygün Ulubey Ergüden, yeni adli yıla umut ve heyecanla değil kaygıyla başladıklarını söyledi. Ergüden; “Hak ve özgürlüklerin teminatı olan avukatların örgütlü gücünü temsil eden bizler, başlangıcında olduğumuz 2023-2024 adli yılını bu sene de kaygıyla karşılıyoruz. Yeni bir adli yılı umutla ve heyecanla değil kaygıyla karşılamamızın sebebi; sadece avukatlara ait meslek sorunu gibi görünen meselelerin, artık ulusal çapta bir hak arama özgürlüğü ve adalete erişimi de içinde barındıran bir krize evirilmiş olmasıdır. Mesleğimizi evrensel insan hakları temelinde ve meslek onuruna yaraşır şekilde icra etmemiz için hukukun üstünlüğü, bağımsız yargı ve adil yargılanma hakkı ideallerinin hayata geçirilebilmesi ile savunma hakkına ve avukatlık mesleğine saygı gösterilmesi gerektiği gerçeğinin altını bir kez daha çizme zorunluluğu doğmaktadır. İçinde bulunduğumuz yargı sisteminde, avukatların mesleki tecrübeleri artık yasalardan ve hukuka yaraşır uygulamalardan değil, ulusal çapta gittikçe büyüyen bir şiddet sarmalından, kontrolsüzce açılan hukuk fakülteleri sebebiyle maruz kaldığımız ekonomik sömürü halinden ve adaletin bazen geç, bazen hiç tecelli etmediği bir pratikten gelmektedir. Anılan sorunların ortadan kalkması, ulusal çapta bir adalet arayışının olmazsa olmaz ön koşuludur ve bu da avukatlık mesleğinin güçlendirilmesiyle mümkündür. 2023 yılı sonu itibariyle, Yargı Reformu Strateji Belgesi ve buna istinaden hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı'nın uygulama takviminin artık sonuna gelmiş bulunuyoruz” dedi.

TAM BAĞIMSIZ YARGI VURGUSU

İdeallerinin, Mesleki teminatlarının tüm yönleriyle sağlandığı tam bağımsız bir yargı düzenine kavuşmaktır olduğunu belirten Ergüden; “Ulu önder Atatürk'ün ‘en büyük eserimdir’ dediği Cumhuriyetimizin 100. yılına isabet eden yeni adli yılda: stajyer avukatların statülerinin, kamu avukatlarının özlük haklarının, engelli avukatların en temel haklarının güvenceye kavuşturulduğu: bağımsız avukatlık faaliyetinin önündeki kurumsal ve yapısal engellerin kaldırıldığı, bağlı çalışan meslektaşlarımızın haklarının güvence altına alındığı, meslek alanımızın genişletildiği: avukata yönelik ekonomik ve fiziksel şiddeti engelleyecek mali ve idari tedbirlerin alındığı, hakim, savcı meslektaşların siyasi polemiklerin içine çekilmeye çalışılmadığı, kararlarını önlerine gelen dosyadaki mevcut delil durumuna, mevzuata ve vicdanlarına uyar şekilde tesis edebildikleri, sosyal medya mahkemelerinde yapılan sözde yargılamalarla ısmarlama tutuklama, tahliye, tecziye veya beraat kararı vermeye zorlanmadıkları, mesleki teminatlarının tüm yönleriyle sağlandığı tam bağımsız bir yargı düzenine kavuşmaktır idealimiz. Vatandaşların kendilerini hukuki güvenlik içerisinde hissettikleri ülkeleri, diğerlerinden ayıran en temel etmen, bağımsız ve tarafsız bir yargının varlığıdır. Adalet mülkün temeli; adaletin teminatı bağımsız ve tarafsız yargı; adil yargılanma hakkının olmazsa olmazı ise; savunma hakkı ve bağımsız avukatlık yani savunmadır. Yargı bağımsızlığının sorgulandığı, adaletin bazen geç, bazen hiç tecelli etmediği bir adli sistemin devletin temeli olması mümkün olmadığı gibi, savunma hakkına ve avukatlık mesleğine saygı gösterilmeyen bir yargı sisteminden adil bir yargılanma beklenmesi de olanaklı değildir. Açılışını yaptığımız 2023-2024 adli yılının, hukukun üstünlüğünün tesis edildiği, başta adil yargılanma hakkı olmak üzere hak ve özgürlüklerin tam manasıyla güvence altına alındığı bir adli yıl olmasını temenni eder, bu düşüncelerle hepinizi bir kez daha en içten sevgi ve saygılarımla selamlarım” şeklinde konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK