“25 Kasım Yeşil Alan Olsun”

Yıkım ihalesi yapılan ve önümüzdeki günlerde yıkımına başlanacak olan 25 Kasım Stadyumu’nun yeşil alan olması için Edirne Kent Konseyi, stat önünde basın açıklaması yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2024 19:37
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2024 19:37

Edirne Kent Konseyi, yıkılacak olan 25 Kasım Stadyumu’nun, yıkım sonrası çok amaçlı yeşil alan yapılması yönünde basın açıklaması yaptı. Stat önünde toplanan Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu adına açıklamayı, Edirne Kent Konseyi Başkanı Özer Demir okudu. Demir açıklamasında; “Nasıl ki Selimiye'nin çevresi yarışmayla tarih kenti Edirne'ye yakışır şekilde düzenlendiyse, bu alan için de kentlinin isteklerine ve kentin dokusuna uygun bir proje için yarışma düzenlenmelidir” dedi.

Bu alanın çok amaçlı yeşil alan, kent park, kentlilerin nefes aldığı, konserlerin, mitinglerin, festivallerin yapılacağı şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirten Özer Demir; “25 Kasım Stadyumu’nun olduğu bu bölgede Edirne'nin fethinden sonra Osmanlı Mezarlığı, öncesinde ise Bizans ve Roma dönemlerine ait mezarlar bulunmaktadır. 25 Kasım Stadyumu, 1950 yılında hizmete girmiş, Edirnespor’un maçlarının yanında birçok spor karşılaşmasına, bunun yanında ulusal ve yerel bayram törenleri ile farklı organizasyonlara ev sahipliği yapmış. Kentimizin belleğinde yerini almıştır. Bu gün gelinen noktada yapı yılların yorgunluğunu üzerinde taşımaktadır. Gelişen kentlerimizde stadyumların kent merkezinde kalmasıyla, bu geniş alanlar büyük bir rant alanı olarak görülmüş, birçok kentte statlar yıkılarak 'birilerinin' ticari faaliyetlerine hizmet etmiştir. Edirne'de yaşayanlar ise bu alanın AVM - Rezidans olmasına izin vermemişlerdir. Kentimizdeki çevre, kültür, tarih dernekleri, esnaf odaları, ticaret odası, baro, odalar ve sendikaların aralarında olduğu 51 kurum imzalamış, kentin ortak aklı, bu alanın yeşil alan olarak düzenlenmesi fikrinde birleşip, çalışmalar yürütülmüştür. 2024 yılının mart ayında yapılan yerel seçimlere giren tüm siyasi partiler ve bağımsız adaylar bu ortak akla uyarak, seçim beyannamelerinde 25 Kasım Stadının yeşil alan olacağı sözünü vermişlerdir. Bugüne geldiğimizde stadın yıkım ihalesinin yapıldığını, Edirnespor'un maçlarını yapması için Tuncaspor Tesislerinin gerekli koşulları sağlayacak hale getirilmek üzere olduğunu yetkililer ifade etmektedir. Tarihi Saraçlar Caddesinin bitiminde başlayan, Roma Kalesinin Kulesinin karşısında, çevresinde tarihi yapıların bulunduğu, diğer taraftan nehirlerimize ve bülbül adasına yakın olan bu alanın, altında da tarih yatmaktadır” ifadelerine yer verdi.

ŞENER ŞENTÜRK