Yağmur Çiftçiye Umut Oldu

Edirne’de dün yağan yağmur, tarlalarını hazırlama zamanı gelen çiftçiye umut oldu. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, yağmurun yerlerini hazırlamayı bekleyen çiftçinin işini kolaylaştıracağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2024 14:04
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2024 14:04

Edirne’de dün akşam yağan yağmur, hasat sonrası yeni sezon için ürününü ekme hazırlığında olan çiftçiye umut oldu. Buğday ekilecek tarlalarını hazırlamak için yağmur yağmasını ve toprağın tava gelmesini bekleyen çiftçi, tarlasına girerek ekiliş hazırlıklarını yapabilecek.

Yağmur sonrası çiftçilerin ekiliş hazırlıklarına başladığını belirten Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı; “Buğday ekim dönemine geldik sayılır. Ekim ayının sonu ile Kasım ayının başı arasında üreticimiz buğday yerlerine ekmeye başlıyor. Bu yağmurun yağması, üreticilerimizin toprak işçiliğini yapması ve topraktaki haramzadenin yani dökülen ayçiçeğinin ve otların çıkmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte toprakta daha güzel bir işçilik ortamı olacak. Çünkü, dün akşam bu saate kadar 12 ile 30 kilogram arası yağış aldık. Bu şu an için güzel bir yağış. Uzun zamandır olmayan bir yağıştı. O yüzden toprak hazırlığı açısından çok güzel oldu. Bütün üreticilerimiz rahatlıkla arazilerine girip, sürümünü yapıp işini yapacak. Ve rahat bir işçilik olacak. Ekim öncesi de üretici gübresini saçar, son hazırlığını yapar ve ekim işini yapar” dedi.

“BU YIL AYÇİÇEĞİNDEN KANOLAYA KAYIŞ VAR”

Geçtiğimiz sezon ayçiçeğinde çok az verim alan üreticide, bu yıl kanola ekimine yönelme olduğunu belirten Arabacı; “Bu yıl Ayçiçeğinden kanolaya doğru kayış var. Yani geçtiğimiz yıla göre azalış muhakkak ki olacaktır. Bu ayçiçeği için geçerli. Buğday arazisinde çok fazla değişmez. Belki bir miktar artabilir. Ayçiçek yerine buğday değil de buğday yerine tekrar buğday ekenler olabilir. O yüzden geçtiğimiz yıla göre buğday bir tık artabilir. Ayçiçeğinde düşüş olur. Kanola da geçtiğimiz yıla göre artar. Çünkü bu sezon ayçiçeğinde çok kötü bir sezon geçirdik. O yüzden buğdaya biraz kayış olacaktır” diye konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK