Veli-Der’den Taşımalı Eğitim Sınırlamasına Tepki

Edirne’de Veli-Der, 1 Ağustos tarihinde açıklanan tasarruf tedbirleri çerçevesinde okullarda taşımalı eğitime sınırlama getirilmesine karşı olduklarını bildiren bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, “Veliler ulaşımın pahalılığı nedeniyle servis ücretlerini karşılayamamakta ve okul terkleri artmaktadır” denildi.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2024 13:39
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2024 13:39

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Edirne Şubesi, 1 Ağustos 2024 tarihinden itibaren taşımalı eğitime getirilen sınırlama hakkında basın açıklaması düzenledi. Veli-Der Edirne Şube Başkanı Kezban Demir’in okuduğu açıklamada, “Tasarruf diyerek açıkladıkları kararlardan biri de tasarruf tedbirleri genelgesi ve 1 Ağustos yönetmelik değişikliği ile taşımalı eğitime getirilen sınırlama oldu. Yönetmelikte en dikkat çekici değişiklik, taşımalı eğitimde 50 km olan sınırın 30 km’ye düşürülmesi ve zorunlu eğitim kapsamına dahil olan lise öğrencilerinin okullarına ücretsiz ulaşım haklarının ellerinden alınması olmuştur” denildi.

Velilerin ulaşımın pahalılığı nedeniyle servis ücretlerini karşılayamamakta ve okul terkleri arttığı belirtilen açıklamada; “25 yıl önce taşımalı eğitimde 305 öğrenci varken, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında soru önergesine verilen cevaba göre, taşımalı eğitimle okullara ulaşan öğrenci sayısı 1 milyon 325 bin 289’a ulaşmıştı. Bu eğitim öğretim yılında ise yine yüz binlerce çocuk taşımalı eğitimle okula ulaşmaya çalışıyor. Ekonomik kriz, yoksulluk arttıkça kamuda, özellikle eğitim alanında durmaksızın tasarruf tedbiri kararları açıklanıyor. Tasarruf diyerek açıkladıkları kararlardan biri de tasarruf tedbirleri genelgesi ve 1 Ağustos yönetmelik değişikliği ile taşımalı eğitime getirilen sınırlama oldu. Yönetmelikte en dikkat çekici değişiklik, taşımalı eğitimde 50 km olan sınırın 30 km’ye düşürülmesi ve zorunlu eğitim kapsamına dahil olan lise öğrencilerinin okullarına ücretsiz ulaşım haklarının ellerinden alınması olmuştur. Artık taşımalı eğitim kapsamında olmayan lise öğrencilerine bu yıl öğlen yemeği de verilmemektedir. Tüm Türkiye’de gerek il ve ilçe merkezlerine 30 km’den daha uzak olan ilk ve orta okul öğrencilerinin gerekse köylerde yaşayan lise öğrencilerinin okullarına ulaşımları ciddi bir sorun haline gelmiştir. Genelge ve yönetmelik değişikliği ile aslında okul, eğitim hakkı da ortadan kaldırılmaktadır. Bazı illerde, taşımalı eğitimde 30 km sınırı bulunduğu için ilk ve ortaokul çocuklarının da okula ücretsiz erişim hakkı elinden alınmıştır” ifadelerine yer verildi.

“TAŞIMALI EĞİTİM OKULLARINDA SIRALAR BOŞ KALMAKTADIR”

Açıklamanın devamında, Eğitim-öğretimin başlamasıyla taşımalı eğitim okullarında sıralar boş kaldığı belirtilerek; “Veliler ulaşımın pahalılığı nedeniyle servis ücretlerini karşılayamamakta ve okul terkleri artmaktadır. Tüm çocuklara taşımalı eğitim hakkı sağlanmaz, bu yönetmelik değişikliği geri çekilmezse köylerdeki birçok çocuğun zorunlu okul terki ile karşı karşıya kalacağız. Dünyada ve ülkemizde bilimsel bir gerçektir ki yoksulluk, eşitsizlik arttığında ve okula erişim hakkı ortadan kaldırıldığında eğitim hakkından ilk vazgeçilen kız çocukları olmaktadır. Bu yönetmelik değişikliği ile ülkemizde kız çocuklarının okuldan kopuşu hızlanacaktır. Ayrıca eğitime sınırlı erişebilen özel eğitim gereksinimli çocuklar da okuldan tamamen kopacaklardır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023-2024 eğitim öğretim yılı için yayımladığı istatistiklere göre, bir önceki yıl 8. sınıftan mezun olan 253 bin öğrenci liseye kaydını yaptırmamıştır. Eğitim çağındaki yaklaşık 3 milyon çocuğun eğitim dışında kaldığı bizzat Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanmıştır. Eğitim kademesi yükseldikçe okullaşma oranı düşmektedir. Tüm bu koşullarda liseli öğrencilerin ellerinden alınan taşımalı eğitim hakkı okul terklerini çok daha ciddi oranda artıracaktır. Okulu terk etmek zorunda kalan çocuklarımızın 77 ilimizin nüfusundan daha fazladır” denildi.

ŞENER ŞENTÜRK