Edirne İl Koordinasyon Kurulu, 2024 Yılı 4’üncü Dönem Toplantısı, Deveci Han Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Koordinasyon Kurulu Toplantısı öncesi konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, Saros Körfezi’nde kaçak yapılaşmaya izin verilmeyeceğini söyledi.
Kaçak yapılaşmayla mücadelenin hem kanuni, hem de vicdani sorumluluk olduğunu belirten Vali Sezer; “Saros Körfezimiz deniziyle beraber, doğasıyla beraber dünyadaki ender yerlerden bir tanesi. Bunun kıyı şeridinde ve köylerde yapılaşmaya baktığımız zaman ciddi sıkıntılarımız olduğunu geçen yıllarda da söylemiştik. Birinci meselemiz kaçak yapılaşma meselesidir. Kaçak yapılaşmayla ilgili yol aldık. Geleceğe biz güzel bir tabiat, güzel bir çevre ve güzel bir Saros Körfezi’ni emanet bırakmamız lazım. Dolayısıyla buraların plansız bir şekilde kaçak yapılaşmasının önünde durmamız lazım. Bu hem kanuni bir sorumluluktur, hem de insani bir sorumluluktur. Vicdani bir sorumluluktur çünkü kaçak yapılaşmaya giren yerleri yıksak bile geri döndürülemiyor. Hz. Adem’den bu yana tarım arazisi olan bir yere, hiç kimseye sormadan değişik adlar altında yapılar kuruluyor. Tarım arazisi olarak işlenen yerler bir anda tarım arazisi olmaktan çıkartılıyor. Bunun önünde herkesin durması lazım. Tarım Bakanlığımızın ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın bizlere kesin bir şekilde talimatları var. Kaçak yapılaşmanın önüne geçeceğiz” dedi.
“KAÇAK İŞLETMELERE DE KESİNLİKLE İZİN VERİLMEYECEK”İşletmeler konusunda da hassas olunması gerektiğini belirten Vali Sezer, kaçak işletmelere kesinlikle izin verilmeyeceğini söyleyerek; “Kaçak işletmelere kesinlikle izin verilmeyeceğine dair geçen yıl gönderilen genelge var. Bunların bireysel, ev şeklinde olup kiraya verilenler de dahil olmak üzere ruhsatlandırılması ve turizm belgesi alma şartı var. Geçen yıl bunlara bir süre verildi ve bu süre geçtikten sonra da cezai işlem uygulanarak kapatıldı. Vatandaşlar tatil için internetten yer kiralıyor ama oradaki yapı standardı işletmeye uygun olmuyor ve denetimden geçmemiş oluyor. Bir elektrik kaçağında ya da başka bir problemde insanlar can ve mal kaybına uğrayabilir. Dolayısıyla bu kaçak işletmelerle ilgili valiler toplantısında, Kültür ve Turizm Bakanımızın bize işlemlerin yapılması konusunda kesin talimatı oldu. Bu noktada da bizim var olan tespitlerimiz doğrultusunda insanlar ya ruhsat alsınlar ya da kapatsınlar. Mahkeme kararı varsa da biz işlemlerimizi yapacağız” diye konuştu.
“YAPAN OLURSA YIKILACAK”Köy muhtarlarına ve belediyelere yapılaşmaları bildirmeleri konusunda yazı gönderdiklerini, bu yazıda kesinlikle kaçak yapılaşmaya izin verilmeyeceğini söyleyen Vali Sezer; “Kesinlikle izin verilmeyecek ve yapan olursa da bunlar yıkılacak. TREDAŞ elektrik bağlarken kesinlikle kaymakamlıklardan izin alacak. Burası gerçekten tarım arazisi mi? Bir yapı için mi elektrik alıyor? Bunlara bakacak. DSİ izin verirken tarım arazileri hassasiyetleri noktasında izin verecek. Bu tarım arazileri bir daha geri gelmeyecek. Hor kullandığımız turizm alanları bir daha geri gelmeyecek. İnsanları meşru alana çekelim” dedi.
ŞENER ŞENTÜRK