TVHB: “Veterinerleri Dövmekle Hayvanları Koruyamazsınız”

Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve Veteriner Hekimleri Odaları, son günlerde veteriner hekimlere yönelik yapılan saldırılara tepki göstererek; “Veteriner Hekimleri Darp Ederek Hayvanları Koruyamazsınız!” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 11:25
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 11:25

Son günlerde Gebze, Ümraniye ve Kırklareli'ndeki hayvan barınaklarında yaşanan olaylar, sokak hayvanlarının korunması ve refahı konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Bu olaylar üzerine, Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) ve bağlı odalar, yerel yönetimlerin sokak hayvanlarıyla ilgili sorumluluklarını hatırlatmak ve veteriner hekimlere yönelik saldırılara karşı kamuoyuna açıklama yaptı.

TVHB, 7527 sayılı yasa çerçevesinde sokak hayvanlarının sayısının 4 milyon civarında olduğunu ve bu hayvanlar için mevcut 105 bin kapasiteli 322 geçici bakımevinin yetersiz olduğunu vurguladı. TVHB, "5199 sayılı kanundaki ‘yakala-kısırlaştır-aşıla-yerine bırak’ uygulamasının iptal edilip yerine ‘yakala-kısırlaştır-tut’ kuralının getirilmesi, kapasite sorunlarını daha da derinleştiriyor" dedi. Bu yetersizliklerin ilerleyen dönemde daha büyük sorunlara yol açabileceğini belirtti.

“VETERİNER HEKİMLİK MESLEĞİ HEDEF GÖSTERİLEMEZ”

Açıklamada, hayvan refahını sağlamakla yükümlü veteriner hekimlerin mesleki etik ve vicdani sorumluluklarının altı çizilerek, veteriner hekimlerin sağlık açısından zor durumda olan hayvanlara ötenazi uyguladıklarını, sağlıklı hayvanların itlafının etik dışı olduğunu vurguladı. TVHB, veteriner hekimlerin hedef gösterilmesini şiddetle kınayarak, yerel yönetimlerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

"YEREL YÖNETİMLERİN SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMESİ ŞART"

TVHB, belediyelerin mevcut barınak kapasitelerini artırarak kısırlaştırma ve rehabilitasyon çalışmalarına öncelik vermesi gerektiğini ifade etti. Sokak hayvanları sorununa sadece toplama yoluyla çözüm bulunamayacağı, kalıcı ve sürdürülebilir adımların atılması gerektiği de belirtildi. Özellikle kısırlaştırma programlarının hızlandırılması ve veteriner hekimlerle iş birliğinin önemine vurgu yapıldı.

"VETERİNER HEKİMLERE SALDIRILAR MESLEKİ İTİBARA ZARAR VERİYOR"

Açıklamada, veteriner hekimlere yönelik sosyal medya üzerinden yapılan hakaret ve saldırıların kabul edilemez olduğu belirtilirken, bu tarz davranışların devam etmesi halinde hukuki yollarla müdahale edileceği ifade edildi. TVHB, veteriner hekimlerin hayvan refahını sağlama yolunda mesleki etik ve değerlerinden ödün vermeden çalıştıklarını yineleyerek, tüm tarafları meslektaşlarına ve mesleklerine saygılı olmaya davet etti.

HABER MERKEZİ