Edirne’de Lüleburgazlı Yönetmen Engin Deniz Atlı’nın bu yıl dünya prömiyerini Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali özel gösterimi ile yaptığı “Trakyalı Amazonlar” belgesel filmi gösterildi.
Edirne Belediyesi, Edirne Barosu Aile ve Kadın Hakları Komisyonu ve Edirne Kadın Merkezi Dayanışma Derneği’nin (EKAMEDER) iş birliğinde, Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuvarı Salonu’nda düzenlenen gösterime; Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Barosu Aile ve Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Bedia Mutlu Mirzabey, EKAMEDER Başkanı Merve Tosun, belgesel filmin yönetmeni Engin Deniz Atlı, belgesel filmin oyuncuları Nurhan Karabiber, Fatma Efe ve Emel Akyıl ile vatandaşlar katıldı.
Trakya bölgesindeki köylerde yaşayan kadınların başarı hikayelerinin yer aldığı “Trakyalı Amazonlar” belgesel filminin gösterimi ile başlayan etkinlikte, yönetmen Deniz Atlı ve oyuncular Nurhan Karabiber, Fatma Efe ve Emel Akyıl’ın katılımıyla söyleşi gerçekleştirildi.
Yönetmen Atlı, söyleşide belgesel filmde yer alan oyuncularla tanışma sürecini açıklarken; “Ben Lüleburgazlıyım. Filmdeki köylere çocukluğumdan beri gidiyordum. Nurhan Karabiber aynı zamanda köylüm. Diğer köylere de hikâye aramak için gitmiştim. Böylece yollarımız kesişti ve bu film ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.
Sanatın bütününe bakıldığında üreticinin ilk anlatıma kendi evinden başladığını söyleyen Atlı; “Bence en kolayı ve en doğrusu da budur. Burada da sanat üretmek isteyenler çok uzaklara bakmasın, ilk önce gözünüzün kestiği şey sizin hikayenizdir. Benim biraz böyle oldu. Bu da bir proje oldu. Trakya hikayeleri diye 4-5 filmlik bir proje olacaktı. Ama diğer sorunlar, maden ocakları gibi biraz can sıkacak sorunlar olacaktı. Doğaya karşı bir savaş var ve bu hepimizin kaybedeceği bir savaş. Bunu da anlatacağız. Ama başlarken birlikte gülebileceğimiz, mücadele edenleri de anabileceğimiz, o mücadeleyi bir yerlere taşıyabileceğimiz bir şey istedik. O yüzden mücadele etmiş ve başarmış kadınlarla başlamak istedik. Bundan da çok mutluyum. Sizinle de buluştuğum için çok mutluyum” dedi.
Lüleburgaz’ın Ertuğrul köyünde kültür evi açan Fatma Efe ise gençlerin kendisini ziyaret ettiğinde özellikle cep telefonu ile çok uzun zaman geçirdiklerini fark ettiğini söylerken; “Ne yapmam gerektiğini düşündüm. Bir çuval aldım ve köydeki eski eşyaları toplamaya başladım. 19 yıldır devam ediyorum. Onlardan kültür evini açtım” sözlerine yer verdi. Efe, kültür evine Türkiye’nin birçok yerinden ziyaretçi geldiğini söyledi.
Filmin oyuncularından kadın çiftçi Nurhan Karabiber ise Türkiye’de tarım alanında yaşanan tekelleşmeyi 40 yıl önce Almanya’da yaşadığını söylerken; “Büyük sermayeler her şeyi ele geçirdi ve bahçesinde 3-5 tavuk, 2 inek besleyen Almanların hepsi köy dışına çıkarıldı. O zaman 700-1000’lik çiftlikler kuruldu. 40 yıl önce orada yaşadığımı şimdi kendi ülkemde yaşıyorum. Büyük sermaye her şeyi ele geçirecektir. Küçük işletmelerin hiçbir şansı yok. Bunu her gün yaşıyoruz. Ben 10 yıldan beri her yıl yaşıyorum. Bizim kooperatifleşmemiz, birbirimize kenetlenmemiz de artık yok. İnsanlar o kadar duyarsız oldular ki tüketim toplumu olduk. Kimse üretimle ilgilenmiyor. Ama tüketim için bu para nereden geliyor? Nereye kadar gelecek? Üretmeyen bir toplum, başka ülkelerin esareti altında yaşamaya mahkumdur. O yüzden herkes üretime katkıda bulunsun. Bizim gidecek başka bir ülkemiz yok. Bu ülkenin geleceği için üretip mücadele etmeye devam etmeliyiz” dedi.
Yönetmen Atlı da söyleşide belgesel film serisindeki yeni bölümlerde Edirne’de de çekim yapmak istediğini açıklarken; “2025 yılında sık sık Edirne’de karşılaşabiliriz. Çünkü buraya kameram ve ekibimle geleceğim ve çalışmalar yapacağız. Bu çalışmanın önemli bir ayağı da Edirne olacak. Umarım bir yıl sonra yine bu sahnede, belki de Edirne’nin anlatıldığı bir belgeselde tekrar buluşuruz. Herekse geldiği için çok teşekkür ederim. Biz çok mutlu olduk, umarım siz de mutlu olmuşsunuzdur. Dayanışma yaşatır, mücadele yaşatır, özellikle de İstanbul Sözleşmesi yaşatır” diye konuştu.
ÇİÇEK TAKDİM ETTİLERSöyleşinin ardından Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Barosu Aile ve Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Bedia Mutlu Mirzabey ve EKAMEDER Başkanı Merve Tosun, “Trakyalı Amazonlar” belgesel filminin yönetmeni ve oyuncularına çiçek takdim etti. Etkinlik, günün anısına fotoğraf çektirilmesi ile sona erdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ