Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Edirne İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen Yapı Üretim Sürecinde Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri Çalıştayı bugün başladı.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştaya Lalapaşa Belediye Başkanı Zafer Sezgin Geldi, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Cenk Ergüden, TMMOB Edirne İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Birce Altay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Edirne İl Müdürü Ayşe Sarı, oda ve kamu kurumu temsilcileri katıldılar.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan çalıştayın açılış konuşmasını İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Birce Altay yaptı. Altay, İl Koordinasyon Kurulu olarak çalışmalara devam ettiklerini söyleyerek; “Edirne ilinde bünyemizdeki 1 şube, 10 temsilcilikten oluşan toplam 11 odamızın İKK üyeleriyle ilimiz kapsamındaki mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmetlerini, meslektaşlarımız, mesleklerimiz yararı doğrultusunda, kamusal bir anlayış ile tüm toplum kesimlerimize, halkımıza sunmayı görev bilerek çalışmaktayız” ifadelerini kullandı.
Altay, çalıştayı Edirne’de ilk kez düzenlediklerini belirterek; “3 aylık bir çalışma ile bugüne getirdiğimiz bu çalıştayı bugün gerçekleştirmenin mutluluğunu duyuyoruz. Edirne Valimizin önem vererek desteklediği, Edirne Belediyesi'nin destek ve katkılarını aldığımız, İl Özel İdaresi'nin ilgili tutumu, ilçe belediyelerimizin tümünün katılım gösterdiği, ilimizdeki organize sanayi gelirimiz ile ilgi ve idarelerimizin katılımını esirgemediği, il çevre ve şehircilik müdürlüğümüzün katkılarıyla hazırladığımız, ilimizdeki yapı denetim şirketlerinin yanı sıra serbest çalışan tüm meslektaşlarımızı bir araya getirmeyi amaçladığımız bu çalıştayın her alanda yararlı sonuçlar getirmesini bekliyoruz. Yapı üretim sürecindeki uygulama içerikleri, yaşanan sorunlar masalarda tartışılarak bir raporla ortaya konulacaktır. Çalıştayımızdan çıkacak uygulama sonuçlarının mesleğimiz, meslektaşlarımız için olumlu, yararlı ve geliştirici olacağına inanıyoruz. Bu inançla da örnek oluşturabildiğimiz ölçüde Trakya'da komşu illerimizde de bu çalıştayların yapılabilmesini umuyoruz” dedi.
Çalıştayın, projelendirmeden yapı kullanım izni alınıncaya kadar yapı üretim sürecinde yaşanan sorunları, konunun tarafları olan serbest mühendis, mimar, şehir plancıları ile ilgili idareleri bir araya getirerek irdelemeyi, çözüm önerilerinin tartışılmasını konu aldığını söyleyen Altay; “Amacımız da mühendislik, mimarlık, şehir planlama hizmetlerinin toplum yararı gözetilerek bilim ve tekniğin gereklerine, yasal mevzuata, mesleki davranış ilkelerine uygun olarak yerine getirilmesi, üyeler arasında rekabetin önlenmesi ve tüketicinin korunmasıdır. Tüm paydaşların ortak akılla hareket ederek sürdürülebilir bir yapı oluşturmasını sağlayacak çözümler üretilmesini hedeflemektedir. Çalıştay sonunda elde edilen sonuçların ortak bir rapor ile düzen ilgili birimlere iletilmesi sağlanacaktır. En önemli ve değerli olacak olan ise bu sonuçların uygulamaya aktarılarak mesleğimizin gereklerine göre ve meslektaşlarımızın hak ve yararı korunarak üretim yapılması, ilgili tüm kamusal görevlerinde eksiksiz hizmet vererek tüketicinin en doğru hizmeti almasıdır” sözlerine yer verdi.
Altay’ın ardından çalıştayda Belediye Başkan Yardımcısı Cenk Ergüden de konuşma yaptı. Ergüden, Edirne’de AFAD ismi altında, uzun süredir büyük bir İstanbul depreminin ön hazırlıkları yönünde ciddi çalışmalar yapıldığını söyleyerek; “Yapı üretimle ilgili süreçlere yönelen birtakım başka kaynaklarda ve çeşitli kuruluşlar nezdinde ciddi çalışma yürütülüyor. Yapı üretim süreci dendiği zaman aslında, en tepeye bunu yazmamız gerektiğini düşünüyorum. Asıl buradaki maksadımızın birtakım estetik kaygıları olmadığını, burada daha da önemli olan kısmı hayati konulardır. Ülkemizin genel durumunu da göz önüne aldığımızda bunun bir yaşamsal sorun olduğunu, olası bir gerçekleşmede çok ciddi boyutları olabileceğini, sadece insan kaybı anlamında değil; çok ekonomik kayıplara da neden olabilecek bir durum olduğunu hatta ve hatta bunun bir genel milli güvenlik sorunu dahi yaratabileceğini düşünenlerden biriyim. Bu, ülkemizde çok yaşanmışlığı da olan bir şey. Birçok depremler yaşandı, birçok problemler yaşandı. Bunları şehrimize gelen insanlar boyutuna kadar yaşadık. Bize kadar ulaştı. İstanbul'un etkisinin bunların çok üzerinde olabileceğini hepimizin öngördüğünü var sayıyorum. Ama bunun için bir şeyler yapmak gerekiyor. Harekete geçmek gerekiyor” dedi.
Ergüden’in konuşmasının ardından çalıştay, TMMOB il ve kamu kurum temsilcilerinin sunumları ile devam etti. Çalıştay, bugün saat 17.00’de soru, yanıt, görüş ve önerilerin konuşulacağı serbest kürsü ile sona erecek.
UĞUR AKAGÜNDÜZ