Suriye’deki Edirneli Anlattı: Suriye’de Neler Oluyor?

Yaşadığı Edirne’den Suriye’ye yıllar önce gidip yerleşen Oğuzhan Sönmez, bütün dünyanın gözünü çevirdiği Suriye’de neler olup bittiğini Batı Ekspres’e anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2024 16:45
Haber Güncellenme Tarihi: 09.12.2024 16:45

Suriye’de Beşar Esad rejimi yıkıldı, muhalif gruplar başkent Şam’ı ele geçirerek iktidara el koydu. Bütün dünyanın gözü Suriye’de. Suriye’de neler oluyor?

Suriye’de olan biteni, Batı Ekspres okuyucuları için Oğuzhan Sönmez anlattı. Sönmez, yaklaşık 7 yıl önce merak edip gittiği Suriye’ye yerleşmişti. Sönmez halen Suriye’de yaşıyor.

İşte Sönmez’in Batı Ekspres okuyucuları için anlattıkları:

RUS UÇAKLARI HASTANELERİ BİLE VURDU

Önceleri Rus uçakları birçok yeri bombaladı. Uçakların vurduğu yerlerin arasında İdlib’deki hastane de var. Hatta hastanenin güvenlik kameralarına da bu bombalama yansıdı. Ancak bombardıman geçtikten sonra hasara rağmen hastanede bakım ve tedaviler kaldığı yerden devam ediyor. Bu kayıtlarda var.

ŞAM TESLİM ALINDIĞINDA ESAD’IN KAÇTIĞI ANLAŞILDI

Mücahitler, birçok yerleşim yerini alarak ilerledi. En son Şam’a ulaştılar. Ancak hiçbir direnişle karşılaşmadılar. Rejim yanlısı Suriye askerlerinin çoğunun Irak’a geçtiği belirtiliyor. Şam teslim alındığında Beşar Esad’ın yurtdışına kaçtığı anlaşıldı.

YERALTI HAPİSHANESİ ORTAYA ÇIKTI

Şam’a giren kuvvetler ünlü Sednaya Hapishanesi’ne yöneldiler. Burada yaklaşık 30 bin mahkum serbest bırakıldı. Ancak hala hapishanenin girilemeyen katları var ve burada kaç bin mahkum olduğu bilinmiyor. Kurtarılan mahkumlar gelenlere Hafız Esad’ı sordular. Ya da gelenlerin Iraklı askerler olup olmadığını anlamaya çalıştılar. Bütün bunlar bu mahkumların çok uzun yıllar bu yeraltı hapishanesinde tutulduğunu gösteriyor.

GÜNLÜK HAYAT DEVAM EDİYOR

Esad rejiminin yıkılmasından sonra Suriye’nin başkenti Şam ve diğer kentlerde günlük hayat devam ediyor. Güvenlik ve günlük düzen yerel polisler tarafından sağlanıyor. Gıda ihtiyaçları marketlerden karşılanıyor. Ayrıca uluslararası yardım kuruluşları tarafından yoksullara gıda yardımı yapılıyor.

HABERLEŞME İNTERNET ÜZERİNDEN

Televizyonlar daha çok internet üzerinde alınan yayınları gösteriyor. Haberleşme internet üzerinden yapılıyor. Türkiye sınırına yakın yerlerde Türk telefon hatları da kullanılıyor. İç bölgelerde kullanılmak üzere de GSM hatları satılıyor.

TELEGRAM PAYLAŞIMLARI YAYGIN

Suriye’de yaşayanlar televizyonların göstermediği görüntüleri, internetteki haberleşme programı Telegram’daki gruplardan seyrediyor. Suriyeliler cep telefonlarıyla çektikleri görüntüleri Telegram kanallarında paylaşarak bu görüntülerin ve haberlerin on binlerce kişiye ulaşmasını sağlıyor.

MURAT SAVAŞ