Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’nun şarbon (Anthrax) hastalığı ve kulak küpeleri hakkındaki raporu görüşüldü.
Komisyon Başkanı Remzi Subaş tarafından sunulan raporda, Edirne ve ilçelerinde küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda görülen şarbon hastalığı ile ilgili yapılan çalışmalar açıklandı.
“SICAK VE KURAK AYLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLEBİLİR”Subaş, Türkiye’de şarbon hastalığının her mevsimde görülebileceğini söyleyerek; “Ancak sıcak ve kurak aylarda şarbon hastalığı daha fazla görülebilir. İlimizde şarbon hastalığı 1 Ocak 2015-31 Aralık 2023 yılları arasında; 2015 yılı içinde Enez ilçesi Hisarlı köyünde 12 Ağustos 2015 tarihinde, Enez ilçesi Çavuşköy’de 19 Ağustos 2015 tarihinde; 2018 yılında Enez ilçesi Hisarlı köyünde 16 Temmuz 2018 tarihinde; 2020 yılında İpsala ilçesi merkez Kapucu mahallesinde 22 Eylül 2020 tarihinde; 2021 yılında Keşan ilçesi Çeltik köyünde 23 Eylül 2021 tarihinde; 2022 yılında Enez ilçesi Işıklı köyünde 8 Ağustos 2022 tarihinde tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.
2024 yılında ise şarbon hastalığının 7 Ağustos 2024 tarihinde İpsala’da görüldüğünü açıklayan Subaş; “Daha sonra Enez, Keşan ve Meriç ilçelerinde de hastalık çıkmıştır. ‘Anthrax’ hastalığı ile mücadele kapsamında İpsala, Keşan, Meriç ve Enez ilçelerinde bulunan 55 bin 792 adet büyükbaş hayvan ile 173 bin 404 adet küçükbaş hayvan, Anthrax aşısı ile aşılanmıştır. İlimiz genelinde Anthrax hastalığı 21 Ekim 2024 tarihinde tamamen söndürülmüştür. Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hastalıklarla mücadele ve aşılama programı gereği hastalık çıkan ilçelerde 5 yıl boyunca Anthrax aşılaması yapılacaktır” dedi.
Subaş, hayvanlardaki kulak küpelemelerine de dikkat çekerek; “İlçemizde ve köylerimizde büyükbaş, küçükbaş hayvanlarda uygulanan küpelerin kalitesinin düşük olmasından dolayı uygulamalardan 1 hafta gibi kısa bir süre içerisinde küpeler düşmektedir. Gerek vatandaşlarımızın bireysel başvurusu, gerekse ilçe tarım personelimizin aşılama ve küpeleme çalışmaları esnasında tespit edilen düşen küpeler, sistem üzerinden tekrar istenilmektedir. Ancak 2, 3 ve 4’üncü kez basılan aynı kulak küpeleri, tekrar kısa sürede düşmektedir. Hayvan besicilerimiz ve ilçe tarım personelimiz için küpe yapımında kullanılan malzemelerin kalitesizliği zaman zaman tartışma konusu olmaktadır. Bu konuları Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün ilgi ve bilgisine sunuyoruz. Bu konularla hassasiyet ile ilgilenmesini bekliyoruz” sözlerine yer verdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ