Selimiye İmam Hatip’te TÜBİTAK Onaylı Bilim Fuarı

Edirne Selimiye İmam Hatip Ortaokulu’nda bugün açılan “4006 Tübitak Bilim Fuarı’nda” öğrenciler çalışmalarını sergiledi. Çalışmalarda, ortaokul öğrencilerinin azimleri hazırladığı projeler heyecan yarattı.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2025 12:17
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2025 12:17

Edirne’de TÜBİTAK onayıyla Selimiye İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinin hazırladığı “4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı” bugün açıldı. Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz’ın katıldığı fuar, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Fuarın açılış kurdelesinin kesilmesi sonrası konuşan Okul Müdürü Enes Şenol, bilimin ışığında ilerleyen, sorgulayan ve merak eden bir evlat yetiştirme yolunda atılan adımlardan birinin bugün açılan bilim fuarı olduğunu belirterek; “Bu fuar, yalnızca projelerin sergilendiği bir etkinlik değil, aynı zamanda genç beyinlerin geleceğe dair umutlarını ve vizyonlarını paylaştığı bir platformdur. Buradaki her proje bir fikrin, bir hayalin ve bir azmin ürünüdür. Bilim fuarımız hepimize ilham versin, yeni ufuklar açsın” dedi.

ÖĞRENCİ SERVİSLERİ İÇİN SENSÖRLÜ SAYAÇ ÜRETTİLER

Fuara grup arkadaşlarıyla beraber hazırladıkları, öğrenci servislerinde binip inen öğrencilerin sayıldığı sayaç üreterek katılan 6’ncı sınıf öğrencisi Ahmet Emre Şap, bu sayaç sayesinde serviste unutulan öğrenci sorununun önüne geçileceğini belirterek şunları ifade etti; “Projemizde öğrenci servislerinde giren ve çıkan öğrenci sayılarını sayarak okula gelen serviste hiçbir öğrencinin kalmamasını amaçlamaktayız. Daha önceki yıllarda maalesef servislerde unutulan öğrenciler olmuş ve durum ölümle sonuçlanmış. Projemizde algılama sensörü kullanmaktayız. Sensörlerle giren ve çıkan öğrenci sayılarını sayarak ekrana yansıtmaktayız. Ekran şoförün hemen önünde duracak ve bir sensör giren öğrencileri sayarken diğeri de çıkan öğrencileri sayacaktır. Böylelikle şoför aracı terk etmeden önce serviste öğrenci kalıp kalmadığını görecektir.”

“TESLA BOBİNİYLE KABLOSUZ ENERJİ MÜMKÜN”

Tesla Bobininin yaydığı manyetik alan sayesinde elektrikli aletlerin kullanımın kablosuz bir şekilde yapılacağı çalışmasıyla fuara katılan Elif Sena Tirfil ise “Biz bu projemizde elektriğin kablosuz bir şekilde elektrikle çalışan eşyaları çalıştırmasını amaçladık. Bunu Tesla Bobiniyle yapıyoruz. Tesla Bobini bir direk etrafına sarılmış bakır tellerden oluşuyor. Buna pil yardımıyla elektrik verildiği zaman bir elektromanyetik alan oluşturuyor. Elektrikle çalışan bir ampulü bu elektromanyetik alanın içerisine yerleştirdiğim zaman elektrik akımı ampulün içine giriyor ve ampulün çalışmasını sağlıyor. Bu projede elektrikle çalışan cihazların kablosuz bir şekilde hava yardımıyla çalıştırılabilmesi amaçlanıyor” dedi.

ŞENER ŞENTÜRK