Sarıgül’den Mecliste Dernek Sunumu

Edirne İl Genel Meclisi Araştırma ve İnceleme Komisyonu Başkanı Ahmet Sarıgül, Edirne Kent Kültürü ve Bilincini Geliştirme Merkezi Derneği hakkında rapor sundu. Sarıgül, derneğin gerçekleştirdiği ve planladığı çalışmaları açıklarken; Edirne Bilgi Köprüleri: 28 Mahalleyi Bilgi Merkezleriyle Buluşturuyor Projesi’ne dikkat çekti. Proje ile Dr. Ratip Kazancıgil’in evinin kültür evine dönüştürüldüğünü hatırlattı.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2024 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2024 16:16

Edirne İl Genel Meclisi’nin Ekim ayı toplantıları devam ediyor. Meclisin bugün gerçekleştirilen toplantısında, Araştırma ve İnceleme Komisyonu’nun Edirne Kent Kültürü ve Bilincini Geliştirme Merkezi Derneği hakkındaki raporu görüşüldü.

Komisyon Başkanı Ahmet Sarıgül tarafından sunulan raporda, derneğin kuruluş tarihi ve çalışmaları hakkında komisyon tarafından yapılan incelemeler açıklandı. Sarıgül, Edirne’nin somut ve somut olmayan kültür mirasları ile doğal zenginliklerinin korunması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda kent hakkında algı oluşturarak bilinçlenmesini sağlamak, toplumda kent kültürü ve bilincinin gelişmesini sağlamak amacıyla derneğin, kent araştırmacısı ve yazar Ender Bilar’ın girişimiyle kurulduğunu söyledi. Derneğin 30 Mayıs 2022 tarihinde kurulduğunu belirten Sarıgül, kurucular kurulunun Ender Bilar, Berk Küçükaltan, Rifat Gürgendereli, Recep Soyupak, Alican Molla, Bilal Sarıgül ve Ender Görgün’den oluştuğunu ifade etti.

ANKET ÇALIŞMALARINI AÇIKLADI

Derneğin çalışmalarına dikkat çeken Sarıgül; “Projeleri gerçekleştirmek amacıyla kentin kentlilik kültürünü belirlemek amacıyla Edirne’de Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci Araştırmaları Anketi başta olmak üzere Edirne’de Yaş Gruplarına Göre Okuma Oranları Anketlerini halkımızın katılımıyla düzenleyerek, sonuçlarının web sayfasında yayımlamış ve basın yoluyla halkımıza duyurmuştur. Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali’nin 661, 662 ve 663’üncü organizasyonlarına katılan güreşseverlerin memnuniyetini ölçmek amacıyla bir değerlendirme anket çalışması da yürütmüştür. Anketin sonuçları ve değerlendirme raporu derneğin web sayfası ile basın organlarında paylaşılmıştır. Halkımıza, kentimizin tarih, kültür-sanat, mimari ve diğer miraslarını tanıtmak amacıyla çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar ‘www.edirnekultur.com’ web sitesinde toplanarak, elektronik ortamdan halkımızla paylaşılmıştır” dedi.

“EDİRNELİLER 30 BİNİ AŞKIN E-KİTAPLA BULUŞTU”

Sarıgül, derneğin halka okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla da Türkiye’nin ilk dijital kütüphanesi olan ‘Hiperlink’ firmasının kurduğu ‘Hiper Kitap Veri Tabanı’ ile ‘Edirne e-kitap okuyor’ kampanyasını yürüttüğünü açıklarken; “Kampanya kapsamında Edirne’de yaşayan halkımız, yaz aylarında ücretsiz 30 bini aşkın e-kitapla buluşmuştur. Dernek, küreselleşen dünyada iç ve dış etkenlerden dolayı yaşanılan göçler nedeniyle kentimizde oluşan ve oluşacak olan demografik yapı ile ilgili araştırmalar yaparak, çıkan sonuçları konferans ve basın organları yoluyla halkımız ve ilgilileri bilgilendirme çalışmalarını yürütmektedir” sözlerine yer verdi.

“KAZANCIGİL’İN EVİ KÜLTÜR EVİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”

Derneğin, kentte farkındalık yaratmak, kent tarihinde iz bırakan kültür-sanat insanlarını gelecek kuşaklara tanıtmak amacıyla da projeler ürettiğini söyleyen Sarıgül; “Edirne Bilgi Köprüleri: 28 Mahalleyi Bilgi Merkezleriyle Buluşturuyor Projesi ile kentimizin her bir mahallesinde bir bilgi merkezinin kurulması hedeflenmektedir. Kentin sağlık, kültür, eğitim ve sosyal yaşamında izler bırakan Dr. Ratip Kazancıgil’in yaşadığı ev, bu kapsamda kültür evine dönüştürülmüştür” dedi. Sarıgül, raporun sunumunda derneğin ve çalışmalarının önemini vurgularken; kurucu ve yönetim kurulu üyelerine de başarılar diledi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ