Sanış: “Esnafa Afet ve İlkyardım Eğitimi Zorunlu Olmalı”

Ülkemizde yaşanan büyük deprem felaketinin ikinci yıldönümünde Edirne Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış’tan önemli çağrı. Sanış, esnafa afet ve ilkyardım eğitimlerinin zorunlu olması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2025 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2025 14:14

İki yıl önce yaşanan deprem felaketinin yıldönümünde Edirne Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış’tan afet ve ilkyardım ile ilgili önemli bir çağrı geldi.

  Esnafın, işyeri açma ruhsatının zorunlu olduğu gibi afet ve ilkyardım eğitimi almasının da zorunlu olması gerektiğini söyleyen Sanış; “Bugün 6 Şubat ve 2 yıl önce maalesef ki yüz yılın afeti dediğimiz deprem oldu. Çok büyük can kayıplarımız oldu. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz. Afetler ile aslında her gün iç içeyiz. Geçtiğimiz günlerde Bolu Kartalkaya yangını var. Bizim gibi toplu alışveriş yerlerinde ilk yardım çok önemli. Çünkü buradan her gün çok sayıda insan geçiyor. Esnafın ilk yardım eğitiminden geçmesi lazım. Yangınla ilgili tatbikatlar yapılması lazım. Neticede işin içinde insan faktörü var. İstediğiniz kadar sistemi kurun, istediğiniz kadar koruyucu ekipmanlar yapın, insanlar eğer bu konu hakkında ilk anda ne yapacaklarını bilmiyorsa o sistem de bir yere kadar sizi koruyor. O yüzden öncelikli olarak esnafın iş yeri açma ruhsatı nasıl alması gerekiyorsa, bence bazı temel eğitimlerden geçmelidir. Yangınla ilgili eğitimlerden, ilkyardım ile ilgili eğitimlerden geçmesi gerekiyor. Çünkü her gün insan faktörüyle beraberiz. Belki yüksek tansiyondan bayılan bir vatandaşa biz tuzlu ayran ile müdahale etmeye çalışıyoruz. Bir şeyler yapıyoruz ama hep kulaktan dolma bilgilerle. Belki ilk anda yapacak yardım ile çok daha büyük afetlerin ve hayati risklerin önüne geçilebilir” dedi. 

“TATBİKATLAR YAPILMASI LAZIM”

Alipaşa Çarşısı gibi toplu işyerlerinin olduğu yerlerde, esnaf ile belirli dönemlerde tatbikatlar yapılması gerektiğini söyleyen Sanış; “1992 yılında çarşımızın yandığında malum çok büyük bir facia atlatıldı. Çok şükür o zaman can kaybımız olmadı. Tekrar devlet bütün imkanlarıyla 1998 yılında çarşıyı açtı. Yangın riski evlerimizde olsun, iş yerlerimizde olsun her zaman var. Bu konuyla ilgili aslında sadece esnafların değil, herkesin bir eğitimden geçmesi gerekiyor. Bizde yangın söndürme pompaları var, yangın söndürme istasyonları var ama ilk etapta ne yapmamız gerekiyor? Bu konuyla ilgili gerekli kurumların tatbikatlar yaptırması lazım. Tahliye alanlarının belirlenmesi lazım. Bunlar üzerinde çalışma yapılması lazım. Bunlar çok önemli konular” ifadelerini kullandı.

ŞENER ŞENTÜRK