Prof. Karlıkaya: "Sağlıkta Çöküşü Protesto Ediyoruz"

Edirne'de sağlık sektörü emekçileri, sağlık sisteminde yaşanan çöküşü protesto etti.

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2025 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2025 12:58

Edirne'de Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde, Edirne Tabipler Odası protesto düzenledi. Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Celal Karlıkaya, "Bizler, emek ve meslek örgütlerimizin çağrısıyla, sağlık sisteminde yaşanan çöküşü protesto etmek, sesimizi hep birlikte yükseltmek, taleplerimizi haykırmak adına bugün ülkenin her bir köşesinde, meydanlarda bir araya gelmiş hekim, diş hekimi, hemşire, ebe, acil tıp teknisyeni, paramedik, teknisyen; yani sağlık emekçileriyiz" ifadelerini kullandı.

Sağlık emek-meslek örgütleri olarak; sağlıklı bir toplum ve iyi çalışan bir sağlık sistemi için birinci basamağa yönelik “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”nin geri çekilmesini de içeren altı maddelik taleplerini kamuoyu ile paylaştıklarını,

İkinci ve üçüncü basamağın sorunlarının çözümü için taleplerini ileten Karlıkaya, "Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil, şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkartılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.

Tüm sağlık mesleklerine yönelik tanımlar net olarak yapılmalı, angarya çalıştırma yasaklanmalı, üniversite hastaneleri başta olmak üzere çalışanların tayin hakları, özlük hakları ve sosyal hakları garanti altına alınmalıdır.

Hekimleri, diş hekimlerini ve hastaları mağdur eden, hekimlere karşı şiddet kaynağı olan, halkın sağlığını tehlikeye atan, hastalara yeterli tedavi yapma süresi sağlamayan, 5 dakikada muayene dayatmasından vazgeçilmeli, nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmek için hasta randevuları her hastaya en az 15 dakika ayrılacak şekilde düzenlenmelidir.

Diş hekimlerine de saat 24.00’dan sonra mevzuata aykırı şekilde nöbet yazılmasından ve vardiya çalışma sisteminden vazgeçilmelidir.

Hekim, ebe, hemşire ve tüm sağlık emekçilerine performans ve ciro odaklı sistemin yerine, emekliliğe yansıyacak insanca ücret ödenmelidir. Sabit ödemeler genel bütçeden karşılanmalı, ek zamlar temel ücretlere ve emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmelidir. Bu talebimiz gerçekleşinceye kadar acil olarak ilave ek zam emekliliğe yansıtılacak şekilde düzenlenmeli ve mevcut memur emeklilerine de yansıtılmalıdır.

Kamu emekçilerin vergi dilimi yüzde 15’te sabitlenmelidir" sözleri ile taleplerini sıraladı.

MEHMET EFECAN HIDIROĞLU