“Önümüzdeki Yıl Bambaşka Bir Edirne Olacak”

Edirne Valisi Yunus Sezer, bugün başlayan Saraçlar Caddesi’ndeki sokak sağlıklaştırma çalışmalarını yerinde inceledi. Burada açıklamalarda bulunan Vali Sezer, yaklaşık 6 ay sürecek çalışmaların, yalnızca Saraçlar Caddesi’yle kalmayacağını, Edirne’de daha birçok alanı kapsadığını ve önümüzdeki yıl bambaşka bir Edirne’nin olacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 18:09
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 18:09

Edirne Valisi Yunus Sezer, bugün Saraçlar Caddesi’nde başlayan sokak sağlıklaştırma çalışmalarını yerinde inceleri. Vali Sezer, çalışmaların yalnızca Saraçlar Caddesi’ni değil, Çilingirler, Balıkpazarı, Orhaniye ve Osmaniye caddeleri ile Atatürk Anıtı’ndan Eski Cami’ye kadar olan alanı da kapsadığını söyledi.

Bu bölgelerin tamamlanması sonrası Selimiye Camii arkasından, Muradiye Camii’ne kadar alanda da çalışmaların başlayacağını belirten Vali Sezer; “Bugün Edirne'miz açısından aslında çok önemli bir gün. Buna şahitlik etmekten de çok büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Edirne'miz tarihi ve kültürel açıdan dünyada da sayılı şehirler arasında. Osmanlı'ya 92 yıl başkentlik yapmış bir yer. Hem Osmanlı döneminde hem de ondan önceki dönemlerden kalan ve günümüze kadar yaşayan eserler var. Bugün şu anda Saraçlar Çarşısı'nda bulunuyoruz. Burası Edirne'nin tarihi açıdan ve ticaret açısından beyni diyebileceğimiz bir yer. Burayla ilgili olan projelendirme çalışmasını geçen yıl Çevre Şehircilik Bakanlığımızın katkılarıyla tamamladık ve bu sene Kültür Bakanlığımızın yatırım programına girdi. İhale çalışmaları, hazırlık çalışmalarını tamamlayıp bugün itibariyle başlangıcını verdik ve yapım çalışmaları şu an itibariyle başladı” dedi.

“BURASI GECE GÜNDÜZ YAŞAYAN BİR LOKASYON”

Caddenin sadece Edirne açısından değil, Balkanlar ve Türkiye’den gelen yerli ve yabancı turistler açısından da önemine değinen Vali Sezer; “Tabii çok önemli bir lokasyon, burası sadece Edirne açısından önemli değil, Balkanlar ve Türkiye'den gelen yerli ve yabancı turistler açısından da aslında çok hareketli, gece gündüz yaşayan bir çarşı. Burada 223 tane yapı var ve bu 223 tane yapının içerisinde hem tescilli yapılar da var. Büyük bir bölümü tescilli yapı. Bu tescilli yapıları sadece sokak sağlıklaştırması, cephe düzenlemesi değil, bununla ilgili olarak kurul tarafından önerilen tüm çalışmalar yapılarak orijinal hallerine dönüştürülecek. Dolayısıyla burası hem cadde açısından hem de yapılar açısından 5-6 altı aylık süre sonucunda Türkiye'de örnek çarşılardan bir tanesi haline gelecek. Çilingirler çarşısı yine aynı şekilde restorasyon çalışmalarımız ve sokak sağlıklaştırma çalışmaları yine bu kapsamda devam edecek. Yine Balıkpazarı dediğimiz alan bunun devamında yapılacak. Orayla ilgili olarak da çalışmalar devam edecek. Yine Alipaşa Çarşısı'nın hemen arka tarafında, paralelinde Orhaniye ve Osmaniye caddeleri, tarihi Kaleiçi dediğimiz alanda da yine projelendirme çalışmaları daha önce burada belediyemiz tarafından yapılmıştı. Onları aldık. Orada da yine kurul tarafından onaylar verildikten sonra da orada da çalışmalarımıza başlamış olacağız. Bir diğer önemli lokasyonumuz da Selimiye'yle Muradiye arasındaki alan. Osmanlı devletinin ilk kurulduğu alan orası Sarı Cami ve Yeniçeri Hamamı'nı da içine alan, Selimiye'nin arkasından başlayarak Muradiye Camii'ne kadar sokak ve yine aynı şekilde orada da restorasyon çalışmalarını inşallah kısa süre içerisinde tamamlamış olacağız. Saraçlar Çarşısı, Çilingirler, Balıkpazarı Çarşısı’nda toplam 407 tane yapı var. Bunlardan bizim tarihi yapı ve konağımızdan oluşan 200 tanesi tescilli yapı. Bunların çalışmalarını 6 ay içerisinde hızlı bir şekilde tamamlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

“EDİRNE’MİZİN GÜZELLİĞİNE GÜZELLİK KATACAK”

Tüm bu projelerin tamamlanmasıyla önümüzdeki yıl bu zamanlar Edirne’nin bambaşka bir havaya bürüneceğini söyleyen Vali Sezer; “Yıllardır konuşulan, yıllardır aslında kafa yorulan ve bir an önce yapılması tüm Edirne'miz tarafından istenilen bir durum. Burada Çevre Şehircilik Bakanlığımız, Özel İdaremiz ve tabii ki yatırım programını alan Kültür Bakanlığımız ortaklaşa yapıyorlar. Burada yine proje çalışmalarının altlık oluşturulmasında belediyemizin önemli katkıları var. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza, buradaki kültür müdürümüzden arkadaşlarımızın tamamına buradan teşekkürlerimi iletiyorum. Gerçekten önemli bir iş. Çok mutluyuz. Bu aslında bizim tarihi ve kültürel varlıklarımızı ayağa kaldırma, Edirne zaten değerli ve önemli bir şehir. Bu şehri sadece Türkiye'nin değil, dünyanın odak noktası haline getirecek önemli adımlar atılıyor. Önümüzdeki yıl bu zamanlar Edirne'de bu alanlar, arka taraftaki tarihi Kaleiçi dahil olmak üzere buradan nehre kadar olan kısımlardaki düzenlemelerle beraber inşallah Edirne'miz güzelliğine kat be kat güzellik katacaktır, değerini daha değer katacaktır. Edirne Türkiye'nin, Balkanların göz bebeği bir ilimiz. Dolayısıyla Edirne'mize de yakışır alanları hep beraber kazandırmış olacağız” ifadelerini kullandı.

ŞENER ŞENTÜRK