Muhtar Yaman’ın Mutlu Günü

Edirne’de Sabuni Mahallesi Muhtarı Aykut Yaman’ın kızı Hazal Yaman, Edirne Barosu’nda düzenlenen törenle avukatlık mesleğine ilk adımını attı. Stajyer avukatlığını başarıyla tamamlayan Yaman, meslek yeminini ederek cübbesini giydi ve ruhsatını aldı.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2024 14:08
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2024 14:08

Edirne’de Stajyer Avukat Hazal Yaman’ın mesleki yemin töreni, Edirne Barosu toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Sabuni Mahallesi Muhtarı Aykut Yaman’ın kızı olan Hazal Yaman için düzenlenen törene; Edirne Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, baro yönetim kurulu üyeleri, merkez mahalle muhtarları, Yaman ailesi ve avukatlar katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısında 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende, Baro Başkanı Karakoç konuşma yaptı.

“ANAYASA MAHKEMESİ’NİN HAKKINI KORUMAK BİLE BİZE DÜŞTÜ”

Karakoç, konuşmasında avukatlık mesleğinin önemine dikkat çekerken; “Bu onurlu mesleği diğer meslek gruplarından ayıran çok mühim bir fark var. Bütün onurlu meslekleri olan en iç içten samimi saygımı saklı tutarak söylemek isterim ki bizler bir hakkı bulup, çıkartıp, tespit ve tescil ettirenleriz. Hak demişken; henüz doğumunun, varlığının ya da yokluğunun bilinmediği bir dönemde, bir yurttaşın adalet arayışına olan inancı çerçevesinde, bir meslektaşın adeta kuyumcu titizliğiyle işleyip bir mücevher gibi parlattığı, yargı makamının önüne getirdiği ve neticelendirdiği ve en sonunda da infazına kadar giden süreci başlattığı o zorlu zahmetli yolu açıp yürüten ve tamamlayanlarız. İşte belki bu yüzdendir ki yakın zamanda hepimizin tanık olduğu, ülkemizin yüksek yargı organları arasında çıkan krizde bile hâkim, savcı meslektaşların otoriter devlet yönetiminden korkup saklandığı, sindiği bir dönemde bile, ülkenin en yüksek yargı organının yani Anayasa Mahkemesi'nin hakkını korumak bile biz avukatlara düştü. Yakın coğrafyamızda Orta Doğu'da İsrail zulmü altında soykırım uğrayan mazlum Filistin halkının da, Diyarbakır'da kanımızı donduran Narin kızımızın da, Malkara'da vicdanlara sığmayan Sıla evladımızın da hakkını, hukukunu koruyanlarız. Ulu önder, eşsiz lider, büyük devrimci Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sözünde de vurguladığı üzere, ‘Herhalde alemde bir hak vardır ve hak tüm kuvvetlerin üstündedir.’ İşte bu yüzdendir ki dünyanın siyasal tarihinin hangi sayfasına bakarsanız bakın, nerede ezilen bir sınıf mücadelesi, nerede bir adalet arayışı, nerede bir hak kavramı üzerinde birleşmiş bir topluluk varsa o topluluğun da, o devrimin de başat öncülüğünü, liderliğini biz avukatlar yapmışızdır. Çünkü eğer avukatlar yoksa, yurttaşlar hak arama hürriyetlerini olması gerektiği etkinlikte maalesef kullanamıyorlar” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞI KARANLIKTAN AYDINLIĞA ULAŞTIRMAYI AMAÇ EDİNMİŞ AVUKATLAR VARDIR”

Karakoç, demokrasinin en temel yönlerinden bir tanesinin, yurttaşın hak arama hürriyetinin etkinliğinin kalitesi olduğunu söyleyerek; “Zira adı ister totaliter ister otoriter, ister monarşi, ister cumhuriyet olsun; her türlü devlet düzeninde sırmalı cübbeleriyle yüksek kürsülerinden adalet dağıtmaya çabalayan hakim savcılar grubu vardır. Ancak yalnız ve yalnız demokratik hukuk devletlerinde bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden ve yurttaşı adeta karanlıktan aydınlığa ulaştırmayı amaç edinmiş avukatlar vardır. Bu anlamda eğer bir yargı faaliyetinde avukat etkin ve yurttaşın yanındaysa orada gerçek bir adalet arayışı, eğer yoksa sesi Ortaçağ’dan gelen teatral bir gösteriden bahsetmek gerekir” dedi. Karakoç, konuşmasının sonunda avukatlık mesleğine adım atan Hazal Yaman ve ailesini tebrik ederken; törene katılanlara da teşekkür etti.

CÜBBESİNİ GİYİP RUHSATINI ALDI

Konuşmasının ardından Karakoç, Yaman’a meslek yeminini ettirdi. Karakoç, Yaman’a cübbesini Av. Altan Yavuz ile birlikte giydirerek, meslek ruhsatını takdim etti. Törende bir konuşma da Av. Hazal Yaman yaptı. Yaman, konuşmasında ailesine, yanında avukatlık stajını yaptığı Av. Altan Yavuz’a, avukat meslektaşlarına, Baro Başkanı Gökhan Karakoç’a, baro yönetim kuruluna, baro personeline ve törene katılanlara teşekkür etti.

“UYGULAMAYA YÖNELİK EĞİTİMİNİ DE BAŞARIYLA TAMAMLADI”

Yaman’ın konuşmasının ardından törende bir konuşma da Av. Altan Yavuz yaptı. Yavuz, Yaman’ın 1 yıllık avukatlık stajını başarıyla tamamlandığını belirterek; “Fakültede almış olduğu teorik eğitim üzerine uygulamaya yönelik eğitimini de başarıyla tamamladı. Bu süreçte Hazal, hırslı yapısıyla üstlendiği işi ne kadar zor olsa da başarabilme gücünü, iradesini bizlere gösterdi. Avukat olarak bizler, bildiklerimizin yetersizliğini bilen ve bunu bilip ömrü boyunca bunu aşmaya çalışan insanlar olmalıyız. Ben bunu düşünüyorum ve bu felsefeyi de Hazal'a aşılamaya çalıştım. Bu anlamda Hazal, bir şey sorduğunda, o konuyu ben bildiğimi söylesem de, ‘Ama emin değilim. Tekrar bir bakalım’ dediğimde büyük bir azimle, sabırla, dikkatle o konu okur, araştırır, uygulamasının böyle olduğunu öğrendiğini söyleyip gelirdi. Bana bu şekilde geri bildirim yapardı. Bunu yaparken de kendisi pratik ve pragmatik bir karaktere sahip. İşin üstesinden kolayca gelebildi. Bu anlamda ben mesleğimi icra ederken de bu pragmatik yönün önemli olduğunu düşünüyorum ve Hazal'ın mesleğe hazır olduğunu düşünüyorum. Verimli bir staj süreci geçirdiğini ve bundan sonra da mesleğini en iyi şekilde icra edeceğini düşünüyorum. Kendisini kutluyorum. Aramıza hoş geldi” sözlerine yer verdi. Konuşmaların ardından tören, fotoğraf çekimleri ile sona erdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ