Mimarlık Öğrencilerine Yangına Karşı Korunma Dersi

Edirne’de mimarlık öğrencilerine “Binalarda Yangına Karşı Korunma ve Mevzuatın İrdelenmesi” konu başlığında panel düzenlendi. Son günlerde yaşanılan yangın felaketlerine karşı mimarların projede dikkat etmesi gereken noktaları öğrencilere, Prof. Dr. Mustafa Özgünler anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 11.02.2025 13:21
Haber Güncellenme Tarihi: 11.02.2025 13:21

Edirne’de Trakya Üniversitesi (TÜ) Mimarlık Fakültesi, Mimar Sinan Amfisinde, mimarlık bölümü öğrencilerine yangına karşı korunma mevzuatı hakkında panel düzenlendi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı Bilgisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özgünler’in gerçekleştirdiği sunumda, projesi hazırlanan binanın kullanım amacına, kullanılan malzemeye göre birçok parametrelerde, olası yangın felaketini önleyici neler yapılabileceği aktarıldı.

TEMEL AMAÇ BİNADA YAŞAYANLARI KURTARMAK

Mimarların projelerinde yangından korunmada temel amacın, binada yaşayan kullanıcıların kurtarılması ve sonrasında binanın en az hasarla felaketi atlatması olduğuna dikkat çeken Özgünler, “Yangından korunmada temel amaç, yangın anında binada yaşayan kullanıcıları kurtarmak, sonrasında yangın geçiren binanın en az hasarla yangını atlatmasını sağlamak. Kullanıcıları kurtarmak için; bina kullanıcılarının güvenli kaçışını sağlamak. Yangın başlangıcından gelişmesine kadar çıkmış olduğu mekanda tutarak, yangının yayılmasını ve güçlenmesini engellemek” dedi.

YANGIN SIRASINDA BİNAYA ULAŞIMIN ÖNEMİ

Olası yangın durumunda, mimarların, daha proje aşamasında düşünerek binaya ulaşım ve yaklaşım yollarını da hesap etmesi gerektiğini belirten Özgünler, “Isı enerjisinin bir yapıdan diğerine geçmesini önleyebilmek ya da ışınım alan yüzeyde, ışınım şiddetini azaltabilmek amacıyla; binalar arasında mesafeler bırakmanın yanı sıra, böyle bir binaya, yangına müdahale edecek araçların ulaşabilmesini sağlamak için yeterli şartları da yerine getirmek gereklidir” dedi.

MEHMET EFECAN HIDIROĞLU