Mecliste Taşımalı Eğitim Tartışması

Edirne İl Genel Meclisi Ekim ayı 5’inci bileşiminde, Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu’nun taşımalı eğitim raporunun okunması sonrası CHP’li ve AK Partili üyeler arasında taşımalı eğitim tartışması yaşandı.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2024 15:23
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2024 15:23

Edirne İl Genel Meclisi Ekim ayının 5’inci bileşimi, İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıya Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonun taşımalı eğitim raporunun okunması sonrası CHP’li ve AK Partili üyeler arasında yaşanan tartışma damga vurdu.

Edirne İl Genel Meclisi, Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Üyesi Serdar Çığla, Edirne merkez ilçe ile Süloğlu ve Lalapaşa ilçelerinde taşımalı eğitim yapılan köyler ve bu köylerde taşımalı eğitimi kullanan öğrencilerle ilgili sayıların olduğu raporu okudu. Çığla’nın raporu okuması sonrası, CHP Grup Başkanvekili Mustafa Üstün söz aldı. Üstün; köylerde okulların kapanmasının çok büyük sıkıntı yarattığını belirterek, “Öğrenci sayılarıyla ilgili bir şeylerin farkına varmışsınızdır. Okullar kapandığı için mi köy nüfusları boşaldı, yoksa köy nüfusları boşandığı için mi okullar kapandı? Maalesef okulların kapanması köylerde çok büyük sıkıntı oldu. Kısmi olarak okulların kapatılması, bir şekilde insanları tarımdan uzaklaştırdı, özellikle hayvancılıktan uzaklaştırdı. Küçük hayvancılar çocuklarının eğitimi için hayvancılığı bırakmak zorunda kaldı. Benim köyümdeki 8 yaşında bir çocuk, sabah erkenden kalkarak 23 kilometre ötedeki bir okula gitmeye çalışıyor. Yani bu sistemden geri dönülür mü bilinmez. Sayılara baktığımız zaman toparlamak çok zor. Ama okulların kapatılması, kırsalın boşaltılması için planlı yapılmış bir şeydir diye düşünüyorum” dedi.

“3-5 ÖĞRENCİYE OKUL AÇIK TUTULUR MU?”

Üstün’ün sözlerine itiraz eden AK Parti Grup Başkanvekili Mutlu Kırman “3 öğrenciye, 5 öğrenciye okul açık tutulur mu sizce? Biz köyde kalmadığımız için okullar kapatıldı. Yüzde 80 köylü vatandaşımız şehirlerde kalıyor. Köyde kalan var mı? Sadece çiftçilik yapmak için köye gidiyorlar. Hepsinin ailesi şehirde” ifadelerini kullandı.

Kırmanın konuşması sonrası üyeler arasında karşılıklı diyaloglar yaşandı. CHP’li üyeler köy okullarının kapatılmasıyla köylerin boşaltıldığını savunurken AK Partili üyeler ise öğrenci sayısı çok az olduğu için köy okullarının kapatıldığını savundu.

“TAŞIMALI SİSTEME KESİNLİKLE KARŞIYIZ”

Tartışmalar sonrası söz alan CHP’li üye Şenol Kılıç ise taşımalı eğitime kesinlikle karşı olduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Mustafa Kemal Atatürk, bu cumhuriyeti gençlere emanet etmiştir. O gençlerin iyi yetişmesi, iyi eğitim alması çok çok önemli. Köyde bir öğrenci kalmış veya 2 öğrenci kalmış, hiç önemi yok. Köyleri imam, öğretmen ve muhtar üçlüsü yönetirdi. Öğretmenin orada oluşu sadece öğrenciler için olmamalı. Cumhuriyet Halk Partisi, son seçim beyannamesinde her köydeki okulu, bir öğrenci olsa bile açacağız demiştir. Köylerin boşalmasında, tarım ekonomisinin de çiftçinin, hayvancının tüketilmesinin de, okulların kapatılmasının da payı var. En büyük yatırım insana yapılan yatırımdır, gençliğe yapılan yatırımdır. Bunun maliyet hesabı yapılamaz. Ondan dolayı biz, taşımalı sisteme kesinlikle karşıyız. Bütün okullar açılmalıdır. Okul binaları açısından maddi değer kaybı da oldu. Oradaki binaların bazıları Milli Eğitime aitti, bazıları muhtarlığa aitti. Gelin görün, o binalar çöktü, harabeye döndü. Bu milli bir kayıp değil midir? Biz gençlerimizi iyi eğitmeliyiz. Eğittiğimiz gençleri de yurt dışına kaçırmamalıyız.”

ŞENER ŞENTÜRK