Komşu Kitabı da Edirne’den Alıyor

Edirne’den birçok alışverişini yapan Bulgar turistler, okuduğu kitabı da Edirne’den almaya başladı. Edirne’de Pardayanlar Kitabevi sahibi Zeki Özkorkmaz, kitap satışlarında Türklerden daha çok Bulgaristan vatandaşlarına kitap satışı olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2024 15:03
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2024 15:03

Edirne’nin Bulgaristan ile sınır şehri olması sebebiyle birçok alışverişini Edirne’den yapan Bulgaristan vatandaşları, son dönemde okuduğu kitabı da Edirne’den almaya başladı. Edirne Saraçlar Caddesi’ndeki Pardayanlar Kitabevi sahibi Zeki Özkorkmaz, Bulgaristan’dan gelenlerin, Türklere göre daha fazla kitap satın aldığını söyledi.

Türkçe bilen Bulgarların ve Bulgaristan’daki soydaşlarımızın Bulgaristan’da Türkçe kitaba ulaşma şanslarının olmaması dolayısıyla Edirne’yi tercih ettiklerini belirten Özkorkmaz; “Türkiye'de kağıt fabrikaları kapandı, yerine TOKİ yapıldı. Onun için kitap satışları yeterince güçlü değil artık Türkiye'de. Şartlar çok zorlandı. Kitaplar çok pahalı hale geldi. Kağıt Türkiye'de üretilmediği için özel sektör üretiyor belli başlı yerlerde ama onlar da çok pahalı. Devlet elinden üretilen bir kağıt yok. Dolayısıyla kağıt yurt dışından geldiği için kitaplar çok pahalı. Vatandaşın da alım gücünü zorluyor. Ama Bulgaristan'dan gelen insanların ekonomik durumu bizden daha iyi olduğu için bizim vatandaşlarımızdan daha çok kitap okuyorlar.  Mecburen, üzülerek öyle bir istatistik veriyorum. Bulgaristan’daki insanların okuduğu kitaplar da popüler kültürün yeni son dönemlerde üreyen, daha çok duygusal aşk hikayelerinin olduğu kitapları okuyorlar. İnceleme araştırma tarzı kitaplar okuyanların sayısı çok az. Bulgaristan’daki vatandaşlar kitaba ilgi gösteriyorlar. Çoğunlukla yüzde 70-80 ağlıkta Türk soydaşlar geliyor Bulgaristan'dan. Bizim müşterilerimiz en azından öyle” dedi.

“BULGARİSTAN’DAN KİTAP GETİRMEK EPEY KÜLFETLİ”

Bulgaristan’dan, Bulgarca kitap getirmek istediklerini ama oldukça maliyetli olduğunu söyleyen Özkorkmaz; “Bulgarca kitap da getirmek istedik. Bulgaristan'dan buraya kitap gelmesi epey külfetli oluyor. Getiremiyoruz. Üniversite öğrencilerinin Bulgaristan'da yayınlanan ders kitapları var. Onları bile buraya getirebilmek çok külfetli ama mecburen getiriyoruz. Birkaç bin lirayı buluyor. Türkiye'de de Bulgarca kitap basılmıyor ama Bulgarca kolay konuşma kılavuzu gibi kitaplar var. Eğer olsa normal gelen Bulgar turistler o kendi kitaplarını da alırlar ama biz getiremiyoruz” diye konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK