Edirne’de Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) Edirne Temsilciliği’nde Prof. Dr. Tuncay Çağlar’ın söyleşisi gerçekleştirildi. Aşırı Memleket; Trakya’nın Renkli Dünyası adlı derleme kitabında, Edirne’ye dair görüşlerinin bulunduğu kısım hakkında bilgiler veren Çağlar, Edirne’ye dair kendi tespitlerini aktardı.
Çağlar, “Edirne hakkında, sunumun adı olan ‘Kıymeti bilinmemiş kent’ ve ‘Bazılarının siz bir mücevhere sahipsiniz ancak değerini bilmiyorsunuz’ sözleri, kenti gezen tarihe duyarlı kişilerden sık sık duyabileceğiniz cümleler. Geride kalabilen, kurtarılabilen eserler konuklarına geçmişi hissettirir, insanların yaşam sevinci, hoşgörüsü ziyaretçilerine şehri sevdirir, yeme-içme, eğlence hayatı tekrar gelmelerini sağlar. Edirne'nin ruhunu hisseden, havasını soluyanlar gitseler de geri dönerler” ifadelerini kullandı.
Edirne’nin tarih boyunca yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen hala gülen insanların şehri olduğunu vurgulayan Çağlar, “Bunca savaş, işgal görmüş, açlık, sefalet yaşamış, tarihi eserlerine hoyratça davranılmış kent hala yaşama sevincini muhafaza etmekte ise, birçok millet ve din yıllarca bir arada yaşayıp, sonra en acımasız savaşlarda karşı karşıya gelip, halen birbirine komşu diyerek ziyaret edip, ticaret yapıyorsa, yaşanan onca yenilgiye, hüzne rağmen yüzler gülüyorsa, eğlence devam ediyorsa, müzik susmuyorsa gerçekten Edirne bitmemiş demektir” dedi.
Çağlar, söyleşisinde Edirne’nin son yıllarda tercih edilme nedenlerinden birini hoşgörülü yaklaşım olarak belirtti. Çağlar, “Edirne; halkın hoşgörülü yaklaşımı, ötekinin yaşama tarzına duyulan saygının oluşturduğu özgürlük ortamı nedeniyle özellikle İstanbul’dan gelen öğrencilerin tercihi kent durumuna geldi” ifadeleri ile Edirne’ye dair görüşlerini aktardı.
MEHMET EFECAN HIDIROĞLU