Kırbiç: “Üreticiye Ödemenin Yüzde 90’ı Yapıldı”

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, bu yıl üreticisine kuraklık sebebiyle hayal kırıklığı yaratan ayçiçeği sezonunu değerlendirdi. Ülke genelinde ayçiçeği hasadının neredeyse tamamının bittiğini söyleyen Kırbiç, üreticilere de ödemelerin yüzde 90’ının yapıldığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2024 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2024 16:47

Trakya’da ve özellikle Edirne’nin kuzey ilçelerinde ayçiçeği üreticisi, kuraklık sebebiyle hayal kırıklığı yaşadığı bir sezon geçirdi. Bazı bölgelerde verim oranı biçim maliyetlerini dahi karşılayamadı.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, sonuna gelinen ayçiçeği sezonunu değerlendirdi. Kırbiç, kurak geçen bir sezonun ardından ülke genelinde birkaç ufak yer hariç hasadın tamamen bittiğini, ödemelerin de bugün itibariyle yüzde 90’ının yapıldığını belirterek; “Gerçekten bu yıl yaşadığımız kuraklık son yıllarda özellikle bizim Edirne bölgemizin yaşadığı en büyük kuraklıklardan birisi. Daha ziyade ayçiçeğini çok fazla etkiledi. Bugüne kadar bu kadar düşük verim olduğunu ben şahsen hatırlamıyorum. Özellikle Edirne'nin bazı bölgelerinde çok düşük verimler elde edildi. Genel anlamda ülkemizde de ayçiçeğinde bir verim düşüklüğü var. Trakya'nın diğer bölgelerinde geçtiğimiz yıl da Tekirdağ bölgesinde çok düşük verimden oluşmuştu. Bu yıl Edirne bölgesinde düşük. Bugünlerde de tabii hasadın sonuna geldik. Bizim Edirne bölgemiz, Trakya bölgesinin çoğu Silivri, Çatalca harici bitti. Onlarda da birkaç güne kadar tamamen hasat bitmiş olacak. Trakya Birlik olarak biz de ihtiyacımız olan ürünün büyük bölümünü aldık. Aldığımız ürünlerin de yaklaşık yüzde 90’ı bugün itibariyle ödenmiş durumda. Önümüzdeki günlerde de çiftçilerimize aldığımızın karşılığı ödemelerini tamamlamış olacağız” dedi.

“TALEBİMİZ ÜRETİMİN ARTIRILMASI YÖNÜNDE”

Ayçiçeğinin ufak sulamalarda verimini artıran bir ürün olduğunu, üretimin artırılmasının gerekliliğine değinen Kırbiç; “Genel anlamda ülke rekoltesinde de bir düşüklük yaşandı. Ancak biz ülke olarak, ülke ihtiyacımızın yaklaşık yarısını karşılamaktayız. Bazen kamuoyunda, görsel, yazılı basında verim düşük olduğu için, ayçiçeğinde kuraklık olduğu için yağ fiyatlarının çok yükseleceğiyle ilgili haberler var. Biz zaten ülke ihtiyacını üretemediğimiz için yarıya yakın bölümünü de ithal etmek durumundayız. Bu anlamda ülkemizde bir sıkıntı yaşanacağı kanaatinde değiliz. Tabii ki bu anlamda bizim hep talebimiz devletimizden de hükümetimizden de çiftçilerimizden de üretimin arttırılması yönünde, ekiliş alanlarının artması yönünde. Verimi arttırma anlamında da sulama alanlarının artırılmasının gerekliliği yönünde. Ayçiçek, çok küçük sulamalarla çok büyük verim artışları yaşanan bir bitki. O yönde bizim de hükümetimizden, devletimizden, çiftçilerimizden de bu yönde hep taleplerimiz var” diye konuştu.

“VERİMDEN MEMNUN OLMAYAN ÜRETİCİ ÜRÜN DESENİNİ DEĞİŞTİRMEKTE”

Verimin düşük olduğu dönemlerde üreticinin ürün desenini değiştirdiğini, bu yıl da anıza buğday ekilişlerinde ve kanola ekilişlerinde artış beklendiğini söyleyen Kırbiç; “Ayçiçeği yazlık ve riskli bir bitki. Kuraklığa karşı yaşanan olumsuz şartlar ayçiçeğinde çok verim düşüklüğü yaşanmakta. Bu yüzden çiftçimizin beklentisini karşılamadığında hemen çiftçimiz ürün desenini değiştirmekte. Özellikle bu Anadolu'da çok yaşanmakta. Bizim bölgemizin çok fazla alternatifi yok. Ancak bir miktar anıza dediğimiz, buğday ekili olan yere ikinci yıl tekrar bir buğday ekilişi ve bizim kuzey ilçelerimizde bu yıl kanola ekilişi biraz daha artmış durumda. Çünkü kanola kışlık bir bitki. En azından yazın kurak da geçse kışın o yağış şartlarından bir miktar kendi gelişimini tamamlamakta. Ayçiçeği gibi yazın risklerinden biraz uzak olan bir bitki. Bu da tabii ürün deseninin bozulması, buğday üretiminde bir artış, kanola üretiminde bir artış yaşanmasına sebep oluyor. Bunlar da piyasa dengesini bozabilir. Diğer tarafta bizim Türk milletimizin damak tadı ayçiçeği yağına yatkın. Belli bölgelerimizde belli yiyeceklerde zeytinyağı kullanımı var ama genel anlamda ayçiçeği yağı kullanımı yaygın bizim ülkemizde. Bu yüzden çok fazla diğer yağlardan tüketimi yapılmamakta. O yüzden ayçiçeği önemli bizim için. Ayçiçeği alanlarını arttırmamız gerekiyor. Bu tabii Trakya bölgesinde zaten ekilmekte ancak ayçiçeği bitkisi ülkemizin her tarafında ekilebilen bir bitki. Çok az yağış ve sulamayla da çok yüksek verimler oluşturabilen bir bitki. O yüzden bizim kendi ihtiyacımızı karşılayacak topraklarımız da var, iklimimiz de var. Ayçiçeği ekiminin arttırılması için bir mücadele verilmeli, destekleme miktarları arttırılmalı. Fiyatın çiftçiyi cezbeder hale gelmesi gerçekten çok önemli” diye konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK