Edirne Belediyesi ile Trakya Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen Karaağaç’ta Sanat Var etkinliğinin açılış töreni gerçekleştirildi.
18-19 Ekim tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi’nde düzenlenen etkinliğin açılış törenine Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, Lalapaşa Belediye Başkanı Zafer Sezgin Geldi, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, Karaağaç Yerleşkesi’nde bulunan müzelere dikkat çekerek; “Karaağaç Yerleşkemiz sadece Güzel Sanatlar Fakültemizi barındıran akademik bir merkez olmakla sınırlı değil. Bugün sanatsal faaliyetlerin çok yoğun olduğu bir gün ama diğer günler için de sizleri davet edelim. Kampüsümüzün içinde yer alan çok kıymetli müzelerimize davet edelim. En başta Lozan Anıtı, Milli Mücadele ve Lozan Müzesi, Doğa Tarihi Müzesi, İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi, adeta bir açık hava müzesi olan bu mekanı gezin, görün, yaşayın istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Hatipler’in ardından konuşan Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın ise Edirne’yi sanatla buluşturmaya söz verdiklerini belirterek; “Biz, şehrimizin her sokağını sanatla buluşturmaya, sanatın birleştirici gücünü bu şehirde hissettirmeye söz verdik. Bugün de gençlerimiz, çocuklarımız, öğrencilerimiz, o kadar farklı yaş gruplarından hemşerilerimiz bir aradalar ki tam da hayal ettiğimiz buydu. Şehri bu şekilde bütünleştirmekti. O yüzden çok mutluyum. Neden Karaağaç’ta başladık? Çünkü Karaağaç benim çocukluğum, gençliğim. Karaağaç, hafta içi çok kalabalıktan yorulduğunuzda nefes alabileceğiniz bir yer. Karaağaç aynı zamanda yalnızlaştığınızda hafta sonu size kolektif mutluluğu yaşatacak bir yer. Karaağaç aynı zamanda Lozan Barış Antlaşması’nın en büyük simgesi. Öncelikle bu vatan toprağını bizlere kazandıran ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, İsmet İnönü’yü ve çok değerli silah arkadaşlarını saygı ve rahmetle anıyorum” dedi.
Akın’ın ardından törende konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer de kentin tarihine ve Karaağaç’ın önemine dikkat çekerek; “Edirne öncelikle imparatorluk merkezi olmuş, 92 yıl başkentlik yapmış bir yer. Bugün Türkiye’nin, hatta dünyanın neresinden bakarsanız bakın estetiğiyle anılacak, mimarisiyle ön plana çıkacak muazzam bir şehir. Köprüleri, camileri, kiliseleri ve hem Osmanlı dönemi, hem Osmanlı döneminden önce Bizans dönemi var. Bugün Makedon Kulesi’ndeki restorasyon çalışmalarını yerinde gördük. 2’nci yüzyılda da, Bizans döneminde de, Osmanlı döneminde de, Cumhuriyet döneminde de kullanılan 4 medeniyetin kendine ait yapılarını inşa ettiği ve kullandığı ender yerlerden bir tanesidir. Gerçekten çok şanslıyız. Karaağaç da bizim göz bebeğimizdir. Gelen herkesi büyüleyen, sakinliğiyle, nezaketiyle, zarafetiyle çok güzel bir beldemiz. Burada da sadece Cumhuriyet döneminden değil, öncesinden de çok güzel eserler var ve bir tarih yatıyor. Bunun sanatla buluşması çok önemli. İlhan Koman’dan Şehit Ressam Hasan Rıza’ya kadar, arkamızda Mimar Kemaleddin’in eseri var. Karaağaç zaten bir açık hava müzesi. Bütün dünyayı Karaağaç’taki güzelliği görmeye, buradaki sanatsal faaliyetlere katılmaya davet ediyoruz. Karaağaç 24 saat yaşasın istiyoruz” sözlerine yer verdi.
Konuşmaların ardından tören protokolü, etkinlik kapsamında kurulan ebru, Edirnekârî, oyun, müzik, dans ve resim atölyeleri ile Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği’nin fotoğraf sergisi ziyaret etti. Vali Sezer, Belediye Başkanı Akın ve Rektör Hatipler, ebru atölyesinde birlikte ebru da yaptılar. Atölye ziyaretlerinin ardından etkinlik gösterilerle devam etti. Etkinlik, yarın gerçekleştirilecek atölyelerle sona erecek.
UĞUR AKAGÜNDÜZ