Edirne'de aktif olarak faaliyet gösteren Edirne Sportif Havacılık Kulübü Başkanı Arda İşlekeller, ‘www.batiekspres.com’ haber sitesine havacılık sporları ile ilgili açıklama yaptı.
Edirnelilerin havacılık faaliyetlerine önem verdiğini belirten İşlekeller, Edirne'nin meteorolojik olarak da havacılık sporu için çok uygun bir bölgede olduğunu söyledi. Edirne'nin sınır şehri olması dolayısıyla uçuş konusunda bazı prosedür sorunlarının yaşandığını belirten İşlekeller, uçuş için en yakın alanın 90 kilometre uzaklıkta olduğunu belirtti.
“EDİRNE’DE PİLOT OLARAK 50 KİŞİ VARIZ”İşlekeller; “Edirne'de 2015 yılında yamaç paraşütü başlangıç belgesini aldım. 2 kişi birlikte başladık. Şu an Edirne'de pilot olarak 50 kişi varız. Kulübümüzün içerisinde eğitimlerimizi de veriyoruz. Bu eğitimler için ekipmanlara da sahibiz. Deneyimlemek isteyenler için ikili tandem uçuşu yapabiliyoruz. Bunun için daha uzun süre havada kalmamız gerekiyor. Bu sebeple ya Kırklareli'nin Kofçaz ilçesinde ya da Uçmakdere'ye gitmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Edirne’nin daha çok eğitim uçuşları açısından uygun olduğunu söyleyen İşlekeller; “Edirne'de eğitim alınabilecek yerler çok daha güvenli. Demirhanlı köyünde alçak uçuş alanlarımız var. Sarayakpınar köyünde 100 metrelik bir tepe var. Burası eğitim amaçlı Türk Hava Kurumu'ndan tescilli bir tepe. Ama burası için belli prosedürler gerekiyor. Askeri bölgeye çok yakın olduğu için izinlerin alınması gerekiyor. Bu prosedürler aşıldığında Edirne, eğitim açısından çok daha verimli olabilir. Edirne Türk Hava Kurumu, Türkiye'nin ilk kurulan şubelerinden biri. Edirne'de 1998 yılında Demirhanlı'da hava meydanı projesi vardı. Sonrasında uyum olmadığı gerekçesi ile rafa kaldırıldı. Biz orada 2012 ve 2015 yılında planör başlangıç kursu açtık. Edirne'nin uçuş günü çok fazla. 365 günün 200 günü Edirne, uçuşa izin veren bir bölge” dedi.
“GÖRÜNDÜĞÜ KADAR RİSKLİ DEĞİL”Yamaç paraşütünün göründüğü kadar riskli bir spor olmadığını belirten İşlekeller, istatistik olarak trafiğin daha tehlikeli olduğunu söyledi. Verdikleri eğitimler hakkında da açıklama yapan İşlekeller; “Kulüp faaliyetlerimizde yamaç paraşütü, model uçak yapımı ve radyo kontrollü uçak uçurma eğitimleri veriliyor. Serbest uçuş model uçak eğitimi de veriliyor. Bu yıl planlamamızda, 2025 yılı faaliyet takviminde Nisan-Ekim arasında serbest uçuş ‘junior’ dediğimiz ve yetişkin takımı kurmayı planlıyoruz. Bu yarışmalara katılma amacımız var. Ayrıca yamaç paraşütü mesafe takımı kurmak istiyoruz” sözlerine yer verdi.
“EDİRNE’DE TALEP ASLINDA ÇOK FAZLA”İşlekeller, mesafe uçuşları ile ilgili de bilgi verirken; “Mesela belirli bir rota içerisinde Edirne'den başlanıyor, oradan Lüleburgaz'a ve Kırklareli merkezden yeniden Edirne'ye dönülerek yapılıyor. Bu hiçbir şekilde motor kullanılmadan yapılıyor. Ortalama 100 ve 150 km arası mesafe veriliyor. Bu mesafeyi en kısa sürede bitiren kişisel puan toplanıyor ve bunlar takım puanına ekleniyor. Edirne'de talep aslında çok fazla ancak eğitimlerimiz çok uzun sürüyor. Eğitimlerimiz tamamen hava durumuna odaklı. Edirne'de bilinmesi için çaba gösteriyoruz. Şu an prosedür anlamında sıkıntılar mevcut. Mesela Edirne'de bir paramotor alıp şehrin üzerinde uçulamıyor. En ufak bir uçuşa gidileceğinde en yakın yer 90 kilometre uzaklıkta. Yamaç paraşütü eğitimlerinde herhangi bir malzeme alınmıyor. Bizim kulübümüzde bu eğitimler için gerekli ekipmanlar mevcut. Daha sonrasında kişi sporun kendisine hitap ettiğini anladığında malzemesini alabiliyor” dedi.
Yamaç paraşütü meraklılarının nereden başlayabileceğiyle ilgili konuşan İşlekeller; “İnsanlar, bize gelene kadar kaza harici videolar izleyebilir. Bize gelecek arkadaşların sıfırdan gelmesi, bizim için çok daha avantajlı. Biz gerekli her şeyi öğretmeye çalışıyoruz. Eğitmenlerimiz 20 saat kadar teorik eğitim veriyor ve sonrasında bir sınavımız oluyor. Ardından yine bir 20 saat kadar yer eğitimi veriliyor. Sonrasında alçak eğitim tepesi dediğimiz alçak tepe uçuşları, eğitmenlerimiz ile telsiz direktifleri ile uçuluyor. Kursiyerler burada da başarılı olduğunda, en az 2 eğitmen eşliğinde yüksek tepeden uçuş gerçekleştiriliyor” ifadelerine yer verdi.
“PİLOT, RİSKİ KENDİSİ YARATIYOR”İşlekeller, yamaç paraşütünün çok risksiz olduğunu söyleyerek; “Pilot, riski kendisi yaratıyor. Bu tepeler binlerce yıldır aynı yerinde duruyor. Eğer uçuş için bir risk varsa, hava durumunun kötü olduğu zamanlarda uçmayacaksınız. Eğitim konusunda tamamen her şey eğitmenlerin kontrolünde olduğu için risk yaratılmıyor. İlk eğitim ekipmanları çok güvenli ekipmanlar. Başlangıç evresinde eğitimin düzgün alındığı durumda risk unsuru çok düşük. Yapılan araştırmalara göre yamaç paraşütü trafikten daha güvenli. Eğitim almak isteyenler, Edirne yamaç paraşütü ve THK Edirne sportif havacılık isminde sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirler. THK Edirne Şubesi'nden de bize ulaşılabilir” diye konuştu.
MEHMET EFECAN HIDIROĞLU