Hayvan haklarıyla ilgili çıkarılan yasanın geri çekilmesi yönünde, Edirne Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu öncülüğünde bir grup hayvansever 200 gündür Edirne’deki Saraçlar Caddesi’nde eylem yapıyor. Eylemlerinin 200’üncü gününde basın açıklaması yapan eylemciler, Anayasa Mahkemesinden yürütmeyi durdurma kararı beklediklerini ifade ettiler.
Edirne Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu Başkanı Esen Öcel’in okuduğu açıklamada, yasa ile sahipsiz hayvanların toplanarak barınaklara yerleştirilmesinin, sahiplendirilemeyenlerin ise hayatlarının sonuna kadar barınakta kalması gibi düzenlemeleri içerdiği belirtilerek; “Yasa hem hayvan hakları savunucularından hem de veterinerlerden sert tepkiler almaktadır. Öncelikle, yasanın temel amacı güvenliği sağlamak ve kontrolsüz nüfus artışını önlemek olarak gösterilse de uzmanlar bu yaklaşımın etik ve bilimsel açıdan sorunlu olduğuna dikkat çekiyor. Hayvanların toplanması yerine, uzun vadeli ve sürdürülebilir çözümler üretilmesi gerektiğini savunanlar, kısırlaştırma ve aşılama çalışmalarına öncelik verilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, Türkiye'de barınakların mevcut durumu göz önüne alındığında, bu düzenlemenin pratikte hayvanlar için kötü koşullara yol açtığı gözlemlenmektedir. Yetersiz fon, denetimsizlik ve kötü barınak koşulları, sokak hayvanlarının sağlıklı ve vicdani koşullarda yaşamasını engellemektedir. Öte yandan, toplumda hayvan sevgisini artırmaya yönelik bilinçlendirme kampanyaları yerine, toplayıp hapsetme gibi sert uygulamaların benimsenmesi, sosyal vicdana da aykırı bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Öcel, açıklamanın devamında Anayasa Mahkemesinin yürütmeyi durdurması, yeni yasanın bilimsel, vicdani ve etik ilkeler çerçevesinde sürdürülebilir olması gerektiğini belirterek şunları ifade etti:
“Aksi halde, bu yasa hayvan hakları açısından büyük bir katliam olarak tarihe geçecektir. Bu yasa, gerçekten sahipsiz hayvanlar için bir çözüm mü, yoksa yalnızca görünmez hale getirme politikası mı? Anayasa Mahkemesinin bu yasanın yürütmesini bir an önce durdurması gerekmektedir. Bugün katliam yasası diye tanımladığımız, hayvanları öldüren, hapseden, hayvanları sözde koruma kanununun Resmi Gazete’de yayımlanmasının 200’üncü günü. 200 gündür kendi hayatlarımızdan feragat ederek yaşam hakkının kutsallığına olan inancımız ile buradayız. Sadece hayvan temelli olmayan yaşam için adalet eyleminde kadın cinayetleri, kaybolan çocuklar, mobbing sonucu intihar eden emniyet mensupları, iş kazaları gibi birçok soruna değinerek; bu noktada sesimizi haksızlığa hukuksuzluğa adaletsizliğe karşı yükselttik, yükseltmeye devam ediyoruz. Şimdi 200’üncü güne geldiğimizde, Anayasa Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararını yoğun bir taleple bekliyoruz. Bu kapsamda sorumlu kuruluş olan belediyelerin üzerinde siyasi baskı git gide artmaktadır. Barınak adı altında toplama ve hapsetme politikaları hem etik hem de hukuki açıdan kabul edilemez. Sokak hayvanlarının hakkını savunmak için sesimizi daha gür çıkaracağımızı, otoritelerin baskılarına boyun eğmeyeceğimizi, yaşatmak için tüm gücümüzle çaba göstereceğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz. Biliyoruz ki, bu kanun siyasi bir kanundur ve toplumda yaşanan sorunların, ekonomik bunalımların, işsiz gençlerin ve umudunu yitirmiş Türk halkının gündemini değiştirip masum sokak hayvanlarını hedef göstererek diğer sorunları yok saymaktadır. Buradan Anayasa Mahkemesine çağrımız her ne olursa olsun vicdanlarının sesine kulak vermeleri ve bu yasanın yürütmesini bir an önce durdurma kararını açıklamalarıdır.”
ŞENER ŞENTÜRK