Film Şirketini Edirne’de Kurdu

İstanbul’dan Edirne’ye taşınarak film şirketi kuran senarist ve yönetmen Oğuzhan Yılmaz, Edirne’nin potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini belirterek; “İstanbul’a yakın olması, sakinliği, tarihi dokusu her zaman cezbediyordu ben de şirketimi Edirne’de kurup film çalışmalarına burada devam etmeye karar verdim" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2024 13:38
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2024 13:38

İstanbul’dan Edirne’ye taşınarak film şirketi kuran senarist ve yönetmen Oğuzhan Yılmaz, Edirne’nin tarihi ve kültürel dokusunun sinema sektörü için büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Yılmaz, özellikle Edirne’nin İstanbul’a olan yakınlığı ve şehrin sakin yapısının kendisini etkilediğini vurguladı.

Yılmaz, Edirne'nin sadece tarihi ve kültürel anlamda değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de film yapımcıları için büyük fırsatlar sunduğunu belirterek, bölgedeki sinema sektörünün gelişmesine katkı sağlamayı hedeflediğini söyledi.

Edirne’de çekilen ve geçtiğimiz haftalarda vizyona giren Üj Bej Harfliler filmi hakkında konuşan Yılmaz, geri dönüşlerin güzel olduğunu belirterek yeni projelerinin olduğunu, hayata geçirmek için ise yatırımcı ortaklara ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

“EDİRNE SİNEMA SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMLİ BİR MERKEZ HALİNE GELEBİLİR”

Yılmaz, Edirne’nin sinema sektörü için önemli bir merkez haline gelebileceğini söyleyerek; “Geçtiğimiz yıl İstanbul Kozyatağı’ndan Edirne’ye taşınma kararı aldım. Edirne’ye gelip gidiyorduk. İstanbul’a yakın olması, sakinliği, tarihi dokusu her zaman cezbediyordu. İstanbul’da zaten film- sinema işleri ile ilgileniyordum. Sinema hep hayatımdaydı. Edirne’nin sanat yaşamında, müzikle, tiyatroyla, fotoğrafla var olmaya çalışan insanlar var. Sinema daha zor bir sektör olduğu için genelde İstanbul’dan firmalar gelip film veya dizi çekiyor. Sinema ve dizi maliyetli işler. Çok büyük sermaye grupları desteği ile yapılabilecek işler.  

Edirne nüfus itibariyle küçük olsa da sanata meyilli insanları var. Fakat sanatla ilgili çalışmaların daha fazla olması gerekiyor. Müzisyenler, tiyatrocular kendi çabalarıyla bunu yapmaya çalışıyorlar. Biz de sinema kısmından şehrin sanat yaşamına katkı sunmaya çalışıyoruz. Edirne’nin potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Edirne’de daha öncede dillendirildiği gibi bir film platosu kurulmalı. Türkiye’den veya yurtdışından gelecek film yapım firmalarına kiralanarak Edirne’nin hem tanıtımına hem ekonomisine katkı olacak bu projenin olması gerektiğine inanıyorum. Önceki valimiz ‘Ediwood’ adıyla bu proje üzerinde çalışmışlardı. Valilik yoluyla, belediye yoluyla veya özel sektör yoluyla kimin yaptığı çok önemli değil, yeter ki yapılsın. Çünkü İstanbul film çekimi konusunda çok yüksek maliyetli olduğu için İstanbul merkezli firmaların çoğu Anadolu’ya gidip başka illerde çekiyor. Edirne’nin bu konuda değerlendirilmesi gereken bir yapısı var. İstanbul’a yakın olması, maliyetlerin İstanbul’a göre daha düşük olması, ulaşımın ve diğer etkenlerin daha kolay olması büyük fırsat. Benim de yapımcı olarak tamamen bana ait olan filmi Edirne’de çekme kararı almamdaki etken oydu. İstanbul’da planlıyordum ama Edirne’de daha kolay yaptık bunu” diye konuştu.

“ÜJ BEJ HARFLİLER FİLMİNE GERİ DÖNÜŞLER GÜZEL OLDU”

Yapımcılığını üstlendiği ve Edirne’de çektiği ilk filme geri dönüşlerin güzel olduğunu belirten Yılmaz; “Geçtiğimiz aylarda senaryosunu yazdığım ve yönettiğim ve ayrıca yapımcılığını da üstelendiğim Üj Bej Harfliler filmimizi çektik. Ekibimizi yerel oyunculardan ve çoğu da ilk defa kamera önünde olmayı deneyimleyen kişilerden oluşturduk. Oyuncular arasında gerçekten çok yetenek olanlar vardı. Filmimizi 4 yerde gösterime sokabildik. Bizim için büyük bir deneyim oldu. Filmde Edirne’nin müziklerini kullandık. Edirne’nin önemli sanatçılarında Evrim Kaşıkçı’nın müziklerini kullandık. Ayrıca Eşim Zerefşan Yılmaz’da bestesi ile filmin müziğine katkı sundu.  Ayrıca filmde Edirne’nin önemli fotoğrafçılarından biri olan Enver Şengül’ün görüntülerini kullandık. Filme geri dönüşler güzel oldu. Bu da bizi mutlu etti” dedi. Tek üzüntümüz daha çok sinemada gösterilmemesidir.

“YENİ PROJE İÇİN DE YATIRIMCI ARIYORUZ”

Yılmaz, yeni proje için yatırımcı arayışında olduklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Yeni projelerimiz var. Yeni işimizde ünlü oyuncuları ve yerel oyuncuları bir araya getirmek istiyoruz. Senaryosu hazır olan bir projemiz mevcut. Yeni proje için yatırımcı arıyoruz. Edirne’de sinemaya gönül vermiş, yatırım yapmak isteyen insanlar var ise yeni projemizde ünlü oyuncuları da oynatarak daha gişe bazlı, ticari bazlı bir eser ortaya çıkartacağız.”

HİLAL PEKER