Edirne’de Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı ve KÖY-KOOP Edirne Birliği Başkanı Ahmet Erken, süt üretimi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Fiyat bazında Edirneli üreticinin Anadolu’nun birçok yerine göre iyi bir konumda olduğuna dikkat çeken Erken, Edirne birliğine bağlı kooperatiflerde 17 lira 15 kuruşun altında fatura kesilmediğini belirtti. Erken yaptığı açıklamasında, “Süt fiyatları, ulusal konsey ve bakanlığın belirlemiş olduğu referans fiyatı ile 17 lira 15 kuruş olarak açıklandı. Bunun soğutma bedeli, kazana getirme bedeli gibi bedelleri var. Biz Edirne bölgesinde bakanlığın belirlemiş olduğu 17 lira 15 kuruş müstahsilimizi kesiyoruz. Ayrıca soğutma bedelleri olarak da sanayiciden yüzde 7-8 olarak, kooperatiflerimiz hizmet bedeli karşılığında fatura ediyor” ifadelerini kullandı.
“BAKANLIK 15 LİRA 50 KURUŞTAN AZ FATURAYA DESTEK VERMİYOR”Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 15 lira 50 kuruştan az olan fiyatlara destek verilmeyeceğini açıkladığını belirten Erken, “Türkiye’de süt her ne kadar sıkıntılı bir durumda olmasına rağmen Edirneli üreticilerimizin müstahsilleri 17 lira 15 kuruştan kesiliyor. Biz bunu yapıyoruz. Ben bir genel başkan olarak düşündüğümde, Anadolu’yu gezdiğimde 14 liraya da 15-16 liraya da süt var. Ama bizim sütümüzün kalite bazında, 17 lira 15 kuruştan fiyatımız. Çünkü biz soğutulmuş sütü pazara verdiğimiz için ve her köyümüzün soğutma tankının bulunmasından dolayı hijyenik şekilde olduğunu sanayicimiz biliyor ve bu fiyatı ödüyor. Edirne birliğine bağlı kooperatifler 17 lira 15 kuruşun altında müstahsil kesmiyor. Ancak başka kurumlar vardır yoktur ben bilemem. Anadolu’ya gittiğimizde 13-14 lira olan bölgeler var. Ama bakanlığın 15 lira 50 kuruş, 16 liradan aşağıya kesilen süt için destek verilmeyeceğini açıklamıştı. Bakanlık ile bu konuda görüşmeler halindeyiz” şeklinde konuştu.
“SÜTÜN FİYATININ EN AZ 20 LİRA OLMASI GEREKİYOR”Türkiye’de diğer ürünlerle kıyaslandığında süt fiyatının 20 lira olması gerektiğine vurgu yapan Erken, “Türkiye’deki süt fiyatı şu an diğer mamuller ile karşılaştırıldığında; suyun yarım litresinin 30 liradan satıldığını düşündüğümüzde tabi ki sütün fiyatının en az 20 lira olması gerekiyor. Maliyetlerin her gün artması ile sütün maliyeti şu anki rakamların üzerinde. Süt işinin sürdürülebilir olması için en az 20 lira olması gerekir ki, üretici üretime devam edebilsin. Biz üretimden yanayız ve üretimi devam ettireceğiz” dedi.
“YÜZDE 3 İLE 7 ARASINDA SÜTÜN ARTTIĞINI GÖRÜYORUZ”Süt üretiminde artış olduğunu belirten Erken, dışarıya muhtaç kalınmaması için hayvan varlığının artması gerektiğini söyledi. Erken ifadelerine şu sözlerle devam etti:
“Bölgemizde olsun genel olsun yüzde 3 ile 7 arasında sütün arttığını görüyoruz. Süt ve süt ürünleri tüketilmiyorsa, hayvan varlığının da azalmasından dolayı dışarıya muhtaç kalacağız.
Biliyorsunuz Anadolu’da bazı bölgelerde süt tozuna gidiyor. Anadolu’nun belli kesimlerinde sütle ilgili özellikle arzda krizler var. Pazara arz olmayanları o bölgede ki birlikler süt tozuna gönderiyor. Sanayicinin işleyemediği ya da fazla gelen sütler, sanayiciye verilen sütten sonra çevredeki illere de satılıyor. Satılamayan sütleri de o bölgenin birlik başkanları süt tozuna gönderiyor. Süt tozunu devlet alıyor. Kremayı da alıyor.”
“ÜRETİM YAPABİLMEK İÇİN DESTEK ŞART”Bakanlığın birçok destekleme projesi olduğunu belirten ve bu projelerin devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Erken, “Biz sütün artması ve süt ürünleri mamullerinin fiyatının artmasından ziyade kırmızı etin fiyatlarının artması ile hayvansal üretimin Türkiye’de artması, et fiyatlarının aşağı inmesini istiyoruz. Protein biliyorsunuz ki önemli ve insan sağlığı içinde bakanlıkla görüşüyoruz. Bakanlık birçok proje yürütüyor. Köyde kalmam için sebep gibi, 10 hayvana kadar desteklemeler var. Ayrıca kadınlarımıza ve genç üreticilere destekler var. Biz Türkiye’nin başka ülkelere muhtaç olmayacak şekilde üretim yapmasını, büyükbaş hayvan sayısının artırılmasını istiyoruz ve buna yönelik projelerin yapılmasını istiyoruz. Günlük olaylar insanları üzebilir ancak yaşanabilir bir sistem kurulmasını temenni ediyoruz. Anaç sığırlar mutlaka desteklenmeli ve üreticinin üretimden vazgeçmemesi için desteklerin artması için bakanlıkla görüşme halindeyiz. Son üç ayda desteklerimiz bir liraydı. Ocak sonrası bakan oluru ile olan bir şey ve umut ediyorum ki devam eder diye düşünüyorum. Çarşamba günü bu konu hakkında gideceğiz ve bölgelerimizde ki tespitlerimizi paylaşacağız. Sahadaki gelişmeleri sayın bakanımıza da aktaracağız. Üretim yapabilmek için destek şart” şeklinde konuştu.
MEHMET EFECAN HIDIROĞLU