Edirne'nin Şeflerinden Öğrencilere Meslek Söyleşisi

Trakya Gastronomi Aşçılar Derneği ve Edirne Mesleki Eğitim Merkezi iş birliği ile Trakya bölgesinin ünlü şefleri tarafından “Meslekte tecrübe” söyleşisi düzenlendi. Söyleşiye katılan şefler, öğrencilere meslekleri konusunda tavsiyeler verdi.

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2025 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 14.01.2025 16:22

Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan “Ben Her Yerde Varım” etkinlikleri kapsamında, Trakya Gastronomi Aşçılar Derneği ve Edirne Mesleki Eğitim Merkezi iş birliği ile öğrencilere yönelik anlamlı bir etkinlik düzenlendi.

Gastronomi alanında kariyer yapmak isteyen öğrencilere yol göstermek ve onları sektöre hazırlamak amacıyla düzenlenen “Meslekte Tecrübe” söyleşisine, Trakya bölgesinin ünlü şefleri İsmail Ergin, Mustafa Toprak ve Eray Onukar konuk olarak katıldı. Aynı zamanda Trakya Gastronomi Aşçılar Derneği’nin kurucularından olan 3 şef, mesleki bilgi ve tecrübelerini öğrencilere aktararak ilham verdi.

“KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKARAK BU YOLDA İLERLEMELİSİNİZ”

Söyleşi sırasında şefler, öğrencilere gastronomi dünyasının zorluklarını ve fırsatlarını anlattı. Şef İsmail Ergin, aşçılık mesleğinin sabır, zaman ve merak gerektirdiğini belirtti. Öğrencilere önce yöresel mutfağı öğrenmeleri gerektiğini vurgulayan Ergin; “Sizleri çok şanslı görüyorum. Ben bu meslekte alaylıyım. Bu meslekte tüm kazanımlarımı tek uygulama içerisinde aldım ama sizlerin bizden farkı teorik olarak bu eğitimi alıyorsunuz. Mesleki anlamda iyi olmak istiyorsanız, iyi bir aşçı olmayı istiyorsanız önce bu mesleği çok istemelisiniz ve en önemlisi de sevmelisiniz. Bunların dışında sizin en çok günümüzün konusu olan tecrübeye ihtiyacınız olacak. Önce tecrübeye ihtiyacınız olacak, sonra sabra ve zamana. Kültürümüze sahip çıkarak bu yolda ilerlemeliyiz. Mesleki anlamda sahip çıkmaktan bahsediyorum. İlk olarak annenizin mutfağından başlamanızı tavsiye ediyorum. Sonra şehrimizin mutfağını, sonra da kültürümüze sahip çıkıp bu yolda devam etmelisiniz. Kendi mutfağınızı tanımadan dünya mutfağını anlamak zordur. Öğrenmenin yaşı yoktur. İstediğiniz zaman bu yolda adım atabilirsiniz” diye konuştu.

“YARATICILIĞINIZI HER ZAMAN ÖN PLANDA TUTMALISINIZ”

Şef Mustafa Toprak ise aşçılık mesleğinin her geçen gün daha fazla değer kazandığını ve teknolojinin mutfaklara entegrasyonunun önemini vurgulayarak; “Yaklaşık 25 yıldır mesleğin içerisindeyim. Mesleğime ben de İsmail Şefim gibi alaylı başladım ama bizim sürecimiz daha çok esnaflık ile başladı. Şu an bir restoran işletiyorum. Bence de mesleğe ilk olarak annenizin, babaannenizin mutfağından başlamalısınız. Tecrübeye baktığımızda ise sizin el yatkınlığınız, isteğiniz, mesleğe adapte olmanız çok önemlidir. Tecrübeyi daha hızlı edinebiliyorsunuz. Sadece lezzet değil; aynı zamanda sunum ve görsellik de bu mesleğin önemli bir parçasıdır. Yaratıcılığınızı her zaman ön planda tutmalısınız” dedi.

DETAYLARA ÖNEM VERİN”

Şef Eray Onukar da öğrencilere disiplinli çalışmanın ve sürekli yeniliklere açık olmanın aşçılık mesleğindeki öneminden bahsetti. Onukar; “2008 yılında bu sektöre çok büyük bir aşkla atıldım. Ben de diğer şeflerim gibi alaylı sayılırım ama yarı okullu da sayılırım. Bu mesleğe ilgi duyduktan sonra hiç üşenmeden üniversite sınavlarına girip Turizm ve İşletmecilik okudum. Çeşitli ülkelerde, çeşitli yarışmalara katıldım. Dünyanın neresine giderseniz gidin çalışırsınız. Çünkü insanlar hep açlar, doymak zorundalar ve hemen doymak zorundalar. Sürekli pratik yapın, kendinizi geliştirmekten asla vazgeçmeyin. Mesleğinizde fark yaratmak istiyorsanız detaylara önem verin” sözlerine yer verdi.

Söyleşinin sonunda düzenlenen soru-cevap bölümünde öğrenciler, gastronomi sektörüne dair merak ettikleri konuları sorma fırsatı buldu. Şefler, öğrencilere hem meslekle ilgili teknik bilgiler verdi, hem de onları motive edecek tavsiyelerde bulundu.

HİLAL PEKER