Edirne’nin 2 İlçesine İl Yolu Projesi

Edirne’nin İpsala ve Meriç ilçelerinde planlanan Meriç-İpsala (İpsala Hudut Kapısı-Keşan Devlet Yolu) Ayrımı İl Yolu Projesi için ÇED süreci başlatıldı. 41,7 kilometrelik projede, 11 adet kavşak, 7 adet köprü, 4 adet altgeçit ve 62 adet menfezin yapımı planlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 12:38
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 12:38

Edirne’nin İpsala ve Meriç ilçelerine bağlı Karyağdı Bağlığı mevkii ile Kilistepe mevkii arasındaki bölgede Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Meriç-İpsala (İpsala Hudut Kapısı-Keşan Devlet Yolu) Ayrımı İl Yolu Projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, projenin Edirne Valiliği’ne sunulan proje tanıtım dosyasının incelendiği ve proje için ÇED sürecinin başlatıldığı ifade edildi. Duyuruda ayrıca projenin tanıtım dosyası da paylaşıldı.

YOLUN TOPLAM UZUNLUĞU 41,7 KM OLACAK

Projenin tanıtım dosyasına göre; planlanan yolun toplam uzunluğu 41 bin 755 metre olacak. Yapılacak proje ile mevcut yolun şerit sayısı (2x1) korunacak ve platform genişliği 12 metreye yükseltilecek. Proje ile Edirne’nin güney ilçelerinin önemli sınır kapılarına ve diğer belde, köy merkezlerine bağlantısı daha hızlı ve güvenli hale gelecek. Mevcut yoldaki düşük standartların iyileştirilmesi ile de ulaşım problemlerinin önüne geçilmesi planlanıyor.

KAVŞAKLAR, KÖPRÜLER, ALTGEÇİTLER VE MENFEZLER YAPILACAK

Projenin bazı kesimlerde mevcut Meriç-İpsala Yolu’nu takip ettiği, bazı kesimlerde ise yeni yol yapılmasını kapsadığı belirtilen dosyada, mevcut ve işletilmekte olan yolun kamulaştırma koridoru içerisinde tesis edileceği, mevcut yol geometrisinin istenilen standartları sağlayamadığı kesimlerde ise proje standartlarının korunması amacıyla mevcut yolun dışına çıkılacağı açıklandı. Güzergâh boyunca 11 adet kavşak, 7 adet köprü, 4 adet altgeçit ve 62 adet menfez yapısının planlandığı projede, mevcut yolun iyileştirilmesi ile proje hızının saatte 90 kilometre olacağına yer verildi.

YAKLAŞIK 2 YILDA TAMAMLANMASI PLANLANIYOR

Projenin tüm etüt ve proje çalışmalarının tamamlanmasının ardından inşaat çalışmalarına başlanacağı belirtilen dosyada, yaklaşık 2 yıllık sürede inşaat çalışmaların tamamlanarak yolun tekrar işletmeye alınmasının planlandığı ifade edildi. Meriç ilçe merkezinin 1,5 km güneyindeki mevcut Meriç-İpsala Yolu üzerinden başlayacak projede, Kadıdondurma köyü girişi için bağlantı yolu yapılacak. Subaşı yerleşimine giriş için K-1 kavşağı, Büyükaltıağaç yerleşimi ile bağlantı sağlamak için K-2 kavşağı, Subaşı yerleşiminden çıkış için ise K-3 kavşağı, Küplü yerleşimine bağlantı sağlanması amacıyla (giriş) Küplü Kavşağı, Küçükaltıağaç yerleşimi ile bağlantı sağlamak için K-5 kavşağı, Küplü yerleşiminden çıkış için ise K-6 kavşağı planlanan projede, Km:14+000 ile Km:17+200 arasında Ergene Nehri geçişi için 2 farklı güzergâh alternatifi projelendirildi. İlk alternatif güzergâh, Ergene Nehri üzerinde bulunan mevcut köprü korunarak geçilen hat, ikinci alternatif güzergâh ise Ergene Nehri üzerine 600 metre uzunluğunda yeni köprü yapılarak yatay hattın standartlarını yükseltilerek geçilen hat olacak. Her iki güzergâh Km:17+200’de birleşerek tek hat halinde devam edecek. Balabancık yerleşimini geçen güzergâh olan Km:23+100’nin de mevcut hatta oturduğu ifade edilen dosyada, bu kesimde Sultan ve İbriktepe yerleşimlerine bağlantı sağlanması amacıyla kavşakların tesis edileceği belirtildi. Güzergâh Km:27+200 civarında ise mevcut hat üzerine oturarak devam ettiği açıklanan dosyada, bu kesimde su geçişlerine müsaade edecek menfez yapılarının tesis edileceği ve Km:32+895’de Sarıcaali yerleşime bağlantı sağlanması amacıyla bir kavşak planlandığı ifade edildi.

PROJE YATIRIM BEDELİ AÇIKLANDI

Proje güzergahında İpsala şehir merkezine bağlantı sağlanması amacıyla Km:36+669’da bir kavşak, Km:37+295’te de Turpçular yerleşimine bağlantı sağlayacak K-11 kavşağının planlandığı açıklandı. İpsala ilçe merkezinden sonra güzergâh, Enez yönünde ilerleyerek, Tekirdağ - İpsala Yolu’na bağlanarak son bulacak. Projeye ait toplam yatırım bedeli ise 4.175.500.000.- TL olarak açıklandı.

UĞUR AKAGÜNDÜZ