Edirne Kırmızısı Kökboya Hasadı Yapıldı

Edirne’de Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Karaağaç Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesinde bu yıl 3’üncüsü gerçekleşen Edirne Kırmızısı Kökboya Hasadı ve Boyama Etkinliği düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 17:21

Edirne Kırmızısı Hasat Günü Etkinlikleri kapsamında Edirne Kırmızısı Kökboya Hasadı ve Boyama Etkinliği düzenlendi. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Karaağaç Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesinde bu yıl 3’üncüsü gerçekleşen etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı.

Programda konuşan, Edirne kırmızısının tarihi sürecinin, Edirne adına ifade ettiği anlama değine Edirne Vali Yardımcısı Turgut Subaşı; “Burada iki - üç kurumumuzun birlikte çalışmasını görüyoruz. Hem araştırma enstitümüz hem üniversitemiz, belediyemiz ve diğer kurum ve kuruluşlar bu çalışmaya özellikle katkı sunuyorlar. Emeği geçenlere Edirne Valilimiz adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Hepsini kutluyorum. Edirne kırmızısı efsane bir renk. Gerçekten herkesin sahip olmak istediği bir renk. Uğruna casusluklar yapılmış, formülü bulunmak için insanlar kaçırılmış. 1500’lerden beri insanlık bunu kullanmış ama son yıllarda özellikle üniversitemizin araştırma enstitüsüyle birlikte bu alanda yaptıkları pilot çalışmalarla bu rengin tekrar insanlığa, kullananlara kazandırılmasına emek verilmiş ve büyük bir başarı sağlanmış. Bir kenti değerli kılan, onun sahip olduğu marka değerleri ve zenginlikleridir. Emsali kentlerle yarışırken sahip olduğu değerlerle öne çıkacaktır. Edirne kırmızısı üretimiyle sadece bir kök bitkisi üretimi yapılmıyor. Aynı zamanda endüstride, sanayide, tarımda birçok sektöre doğrudan ve dolayları katkıları da olacak” dedi.

Vali Yardımcısı Subaşı’nın ardından konuşan Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Edirne için hem Edirne kırmızısının tanıtımında hem de yapılacak diğer işlerde hassas davranılmasının gerekliliğine değinerek, “Şehrimizi yurt içinde, yurt dışında temsil ederken, Edirne dediğimizde insanların gözünün içindeki ışık, duydukları heyecan, bu şehrin aslında bizlerin bildiğinden çok daha fazla kıymetli olduğunu bize hissettiriyor. En azından bana hissettiriyor ve şehrim ile gurur duyuyorum. Yapacak çok işimiz var. Edirne şehrimizin marka değeri açısından çok önemli. Bugüne kadar bununla ilgili çok ciddi bir mesai sarf edildiğini görüyorum. Kurumlar, kuruluşlar, Edirne Belediyesi kendi mesai arkadaşlarım, sivil toplum örgütleri biz de bunu bir paydaşı olmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz. Bundan sonraki süreçte de daha heyecanlı bir şekilde, daha farklı projelerle paydaşı olmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda Edirne kırmızısı belki de dünyada ilk ve tek. Bir şehrin bir renkle anılıyor olması çok kıymetli. Üstelik de bu rengin böyle değerli bir hikayesi olması çok kıymetli. O yüzden ben Edirne Belediye Başkanı olarak bu konuda yapılacak bütün çalışmaların hem paydaşı olmak hem de geliştirmek için ekip arkadaşlarımla beraber sonsuz bir çalışma içerisinde olacağımızın sözünü veriyorum” diye konuştu.

Başkan Akın’ın ardından Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mustafa Tan, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk ve Edirne Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu da Edirne kırmızısı hakkında konuşma yaptılar. Konuşmalar sonrası katılımcılar kazanlarda kaynayan kök boyalarıyla, iplik ve kumaş boyadılar. Etkinlik, kökboya bitkisinin hasadının yapılmasıyla sona erdi.

ŞENER ŞENTÜRK