Edirne’de Üretici Kuru Toprağa Ekim Yapıyor

Edirne’de buğday üreticisi, ekim döneminde beklenen yağmurların yağmaması ve toprakta tav oluşmaması üzerine buğdayını kuru toprağa ekerek yağmur beklemeye başladı. Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı şu ana kadar buğday eken üreticinin yaklaşık yüzde 60’ının kuru toprağa ektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2024 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2024 14:55

Edirne ve Trakya bölgesinde genelde ekim ayında buğday ekimi başlıyor bu yıl toprakta buğday ekimi yapılabilmesi için yeterli yağmurun yağmamasından dolayı buğday üreticisi kuru toprağa ekim yaparak, çimlenme sağlanabilmesi için yağmur beklemeye başladı.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı Edirne ve köylerinde buğday üreticisinin yaklaşık yüzde 60’ının kuru toprağa ekim yaptığını belirterek; “Eskiye göre tabii ki uzun yıllardan beri kurak gidince önceden 15 Ekim gibi ekim başlarken, bu yıl Ekim sonu, Kasım başı gibi başladı. Şu an üreticilerimiz buğday ekimine devam ediyor. Ekime devam eden üreticilerimiz olduğu gibi ekimi bitiren bazı üreticilerimiz var. Şu an tav yok, zaten kuruya ekim yapılıyor. Kuruya ekim yapılmasının bir sıkıntısı yok, ekilebilir. Eğer ki alaca tav dediğimiz tav olsaydı buğdayın bir kısmı çıkar bir kısmı çıkmazdı. O çok doğru olmazdı. Ama zaten son yağan yağmurdan sonra üreticimiz toprak hazırlığını yaptı. Doğal olarak tarlasını karıştırınca da az miktar tav vardı, o da yok oldu. O yüzden şu an kuruya ekim yapılıyor. Yani ekimle alakalı bir sıkıntı yok. Ekmesen de bazen öyle bir yağış kütlesi geliyor ki tarlaya girip ekmek mümkün olmuyor. Bununla karşılaşmamak için üreticimiz de bir an önce ekmeye çalışıyor ve ekim tamamlandıktan sonra yağmur yağmasını bekliyor. Kuru toprağa ekmenin riski tabi ki her zaman var. Çiftçimiz tarlalarını eker, yağmur çok az yağar, bu sefer de tarlanın yarısı çıkar yarısı çıkmaz. Buğdayda böyle bir sıkıntı var.  İnşallah yağmur yağar, toprakta buğday çimlenir ve ekilen tohumların hepsi eşit olarak çıkar. Şu an kuru tav toprağa ekim oranı bizim bölgemizde yüzde 60’ın üzerinde diye tahmin ediyorum. Hala ekim yapan çiftçilerimiz var. Bunun yanında hala yağış bekleyerek yağış sonrası ekecek üreticilerimiz de var” dedi.

ŞENER ŞENTÜRK