Edirne’de TMMOB’nin 70’inci Yaşı Kutlandı

TMMOB Edirne İl Koordinasyon Kurulu, düzenlediği törenle TMMOB’nin 70’inci yaşını kutladı. Törende, “TMMOB 70 Yaşında” yazılı pasta, katılımcılarla birlikte kesilirken; İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Birce Altay, yaptığı konuşmada TMMOB ve birliğe bağlı odaların önemine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 20:56
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 20:56

Edirne’de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) kuruluşunun 70’inci yılı düzenlenen törenle kutlandı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi’nde düzenlenen törene; Edirne Belediye Başkan Yardımcıları Cenk Ergüden ve Ertuğrul Tanrıkulu, TMMOB Edirne İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Birce Altay, TMMOB’a bağlı odaların temsilcileri ve yönetim kurulu üyeleri ile mühendis ve mimarlar katıldı.

“MÜHENDİS VE MİMAR MESLEKTAŞLARIMIZA KUTLU OLSUN”

Törende, “TMMOB 70 Yaşında” yazılı pasta, katılımcılarla birlikte kesilirken; günün anlam ve önemini belirten konuşmayı TMMOB Edirne İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Birce Altay yaptı. Altay, konuşmasında katılımcılara teşekkür ederken; “Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mühendislik Mimarlık Haftası etkinlikleri kapsamında kuruluşumuzun 70’inci yıldönümünü kutluyoruz. Mühendis ve mimar meslektaşlarımıza kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

“70 YILDIR BİLGİ VE BİRİKİMİMİZİ HALKTAN YANA KULLANMAKTAYIZ”

TMMOB’nin 70 yıl önce 1954 yılında 10 meslek odası ile birlikte kurulduğunu belirten Altay; “Elektrik, Gemi, Harita ve Kadastro, İnşaat, Kimya, Maden, Makina, Orman, Ziraat Mühendisliği Odaları ve Mimarlar Odası’nın da aynı zamanda 70’inci kuruluş yıldönümü. Bu odalar, kamu kurumu niteliğinde meslek örgütleri olarak bugüne kadar mesleklerimizin değerini, saygınlığını, teknolojik gelişme sürecine göre kendi gelişimini sağlamak için yorulmadan, yılmadan, toplumumuza karşı tekniğin doğrularını uygulamak için çalışmıştır. Mühendislik, mimarlık disiplininin gerekleri ile üyelerimizin mesleki eğitimlerini, mesleki denetimlerini sağlamak, hak ve çıkarlarını savunmak için çalışmıştır. Tüm bunların yanında ülke ve toplum yaşamımıza tam sorumlulukla hizmet etmek için çalışmıştır. Bu amaçladır ki Birliğimizin yıllar içerisinde emek ve demokrasi mücadelesi ile kaynaşmasıyla birlikte bugün taşıdığı kurumsal kimliği ortaya çıkmıştır. Bu kimlik, ülkemizin kalkınma ve sanayileşmesinde bilim ve teknoloji politikalarının önemine vurgu yapan, kamu yararı ve hakça paylaşımdan yana, yurtsever, barıştan yana, devrimci, ilerici ve toplumcu geleneğimizdir. Birliğimiz ve bağlı odalarımız, 70 yıldır sanayiden planlamaya, kentleşmeden enerjiye, gıda güvenliğinden ormanlara, çevre politikalarından yapı denetime, işçi sağlığından madenciliğe, ulaşımdan iletişime kadar insana ve topluma dair her alanda mesleki bilgi ve birikimimizi emekten, halktan, ülkemizden, meslek-meslektaş çıkarlarından yana kullanmaktadır. Çünkü TMMOB, mühendislerin, mimarların, şehir plancılarının sorunlarının halkın sorunlarından ayrı tutulmayacağı, sorunlarımızın çözümünün büyük ölçüde emekçi sınıfların sorunlarının çözümünde yattığının bilincindedir. Bu yüzden mesleğin ve meslektaşlarının sorunlarını, ülke sorunlarıyla bütünlüklü olarak ele alır” dedi.

“SİYASAL İKTİDARIN KARAR VE UYGULAMALARI OLUMSUZ ETKİLEMEKTE”

Türkiye’nin içinden geçtiği çoklu kriz ortamında yaşam koşullarının giderek güçleştiğini ve işsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunlarının mühendis, mimar ve şehir plancılarının da öncelikli sorunları olmaya devam ettiğini söyleyen Altay; “Siyasal iktidarın karar ve uygulamaları, meslektaşlarımızı olduğu kadar meslek alanımızı ve mesleki faaliyetlerimizden faydalanan halkımızı da olumsuz etkilemektedir. Bilime ve tekniğe aykırı olarak çıkarılan yasalar ve yapılan mevzuat değişiklikleri nedeniyle halkın iyi ve güvenli mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmeti alması engellenmektedir. Bunun yanında örgütümüz ve mesleklerimiz üzerine değersizleştirme, etkisizleştirme, meslektaşlarımıza karşı üniversite eğitimlerinden başlayarak niteliksizleştirme, meslek örgütü aidiyeti aranmama ve uzaklaştırma politikaları tüm meslektaşlarımıza, mesleğimize zarar vermektedir. Bizler tüm bu olumsuzluklara karşın halkın iyi ve güvenli mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmeti alması için mücadele etmekteyiz. Yaratıcı fikirlerin, aklın ve teknolojinin gelişmesi, öne çıkması ve toplumsal yaşamı kolaylaştırması için mücadele etmekteyiz. Mesleğimizin gelişmesi, meslektaşlarımızın korunması için mücadele etmekteyiz. Edirne İl Koordinasyon Kurulu, ülkemizin yüksek teknolojiye, özgür ve demokratik toplum yapısına aydınlık bir geleceğe, ulaşma savaşımında, Edirne ve Trakya coğrafyasında üzerine düşen görevi yerine getirmek için kararlılıkla, örgütlülükle mücadelesini sürdürecektir” sözlerine yer verdi.

Altay’ın konuşmasının ardından “TMMOB 70 Yaşında” yazılı pasta, katılımcılarla birlikte kesilerek, TMMOB’nin 70’inci yaşı kutlandı.

UĞUR AKAGÜNDÜZ