Edirne Valiliği’nin öncülüğünde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen "Günlük Yaşam Becerileri Evi" projesi kapsamında, öğrencilere temel yaşam becerileri kazandırmayı hedefleyen özel bir program düzenlendi.
Etkinlik, Şehit Asım İlkokulu bahçesinde gerçekleştirildi. Günlük Yaşam Becerileri Evi’nde; öğrencilerin kişisel gelişimlerini destekleyecek, günlük yaşamlarında ihtiyaç duyacakları yetenekleri kazanmalarını sağlayacak eğitim programları düzenlenecek.
Eğitimler kapsamında, mutfak atölyesinde sofra hazırlama ve yemek yapma becerilerinin; pratik el becerileri atölyesinde dikiş dikerek el işçiliği ve üretim yeteneklerinin; marangoz atölyesinde de küçük tamir işlerinde el becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
“AMACIMIZ ÇOCUKLARI KENDİ KENDİLERE YETECEK HALE GETİRMEK”Günlük Yaşam Becerileri Evi’nin amacını çocukların kendi kendine yeterli olabilecek, kendi imkanlarıyla bir mutfakta neler yapılması gerekiyorsa, mutfak eşyaları dahil olmak üzere bunları tanımak, bu konuda çocuklara yetkinlik kazandırmak olarak açıklayan Vali Yunus Sezer; “Edirne'mizde hepimizi mutlu eden, öğrencilerimizin yüzünü güldüren bir projeyle ilgili buradayız. Öğrencilerimizin günlük yaşam becerilerini edinmeleri hem evlerinde hem de yaşamlarında yeni meziyetler edinmeleri için 'Günlük Yaşam Becerileri Evi' diye bir pilot uygulama başladı. Burada atölyeler kuruldu ve bu atölyelere de her okulumuz bir gün gelerek burada öncelikle bir ev ortamında ne yapılması gerekiyorsa bunu öğrenme imkanına sahip oluyor. Bir sınıfımız ev olarak düzenlenmiş durumda. Orada çocukların oyuncaklarını toplamaları, evdeki eşyaları toplu hale getirmeleri, ütü yapmaları, çamaşır yıkamaları, perde asmaları dahil olmak üzere bir evde yapılması gereken her işi orada öğretmenlerimizin eşliğinde öğreniyorlar. Bu çocuklarımızın hem yaşam becerilerini kazanmaları açısından çok önemli. Hemen karşısında bir mutfağımız var, atölyemiz var. Atölyemizde de çocuklar yine basit yemekler diyebileceğimiz yemekleri öğreniyorlar. Bir kek yapmayı öğreniyorlar, kurabiye yapmayı öğreniyorlar, yine aynı şekilde mutfağı tanıyorlar, fırını tanıyorlar, bıçağı tanıyorlar, turşu yapmayı öğreniyorlar. Buradaki amacımız da çocukların kendi kendine yeterli olabilecek, kendi imkanlarıyla bir mutfakta neler yapılması gerekiyorsa, mutfak eşyaları dahil olmak üzere bunları tanıyacak hale getirmek, bu konuda çocuklarımıza, evlatlarımıza yetkinlik kazandırmak” dedi.
ŞENER ŞENTÜRK