Edirne’de “Müezzinoğlu Köprüsü” Tartışması

Edirneliler, kent merkezini Karaağaç’a bağlayan köprülerden biri olan Dr. Mehmet Müezzinoğlu Köprüsü’nün adı tartışma konusu oldu. ‘Yenidoğan Çetesi’ skandalındaki hastanelerden birinin sahibi olan Müezzinoğlu’nun adının yerine köprüye yeni isimler öneriliyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 15:23
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 15:23

Türkiye’de ‘Yenidoğan Çetesi’ skandalının ortaya çıkması ve skandalda yer alan hastanelerden birinin sahibinin Sağlık eski Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’na ait olduğu anlaşılmasının ardından Edirne’de Dr. Mehmet Müezzinoğlu Köprüsü’nün adı tartışılmaya başlandı.

Edirneliler, sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarda köprünün adının değiştirilmesini talep ederken; birçok kişi de köprüye daha önce Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun adının verilmesine tepki gösterdi. Edirne merkezi Karaağaç’a bağlayan köprülerden biri olan Dr. Mehmet Müezzinoğlu Köprüsü için en çok önerilen isim ise Mustafa Kemal Atatürk olarak dikkat çekerken; bazı vatandaşlar da Lozan, İsmet Paşa, Karaağaç, Arda, Fatih Sultan Mehmed Han isimlerini önerdiler.

“TÜM PARAYI ÇIKARAN KEMAL UNAKITAN’DIR”

Köprünün adının değiştirilmesini talep eden paylaşımların birinde ise köprünün yapımı için gerekli yatırım ile ilgili ilginç bir iddia ortaya atıldı. İş insanı Mustafa Yardımcı, Hazine ve Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan’ın köprünün yapımına vesile olduğunu iddia ederek; “O köprünün yapılmasına vesile olan, tüm parayı çıkaran Kemal Unakıtan’dır. Hatta ben o zaman parti ilgililerine çok söyledim, hepsi vefasız çıktı” ifadelerine yer verdi.

TARTIŞMAYA AKGÜN DE KATILDI

Köprünün adının değiştirilmesi taleplerine katılan isimlerden biri de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne eski Merkez İlçe Başkanı ve önceki dönem İl Genel Meclisi Üyesi Erdal Akgün oldu. Akgün, Dr. Mehmet Müezzinoğlu Köprüsü’nün adının İsmet Paşa Köprüsü olarak değiştirilmesini önerdi. Batı Ekspres’e konuşan Akgün, köprünün yanı sıra Edirne’de yapımı planlanan yeni stat ve spor kompleksi projesine de isim önerdi.

“EDİRNE İNSANI MÜEZZİNOĞLU ADININ VERİLMESİNİ KABUL EDEMEDİ”

Akgün, Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun skandalın ortaya çıktığı hastanelerden birinin sahibi olsa da olayın içinde olacağına inanmadığını belirterek; “Sayın Bakanımızın böyle bir olayın içinde olacağına inanmıyorum. Ama sahibi olması nedeniyle de kendisini sıyırması çok zor bir olay. Keşke ülkemizde böyle bir şey yaşanmasaydı. Bir insan bir şey yaptı diye isminin verilmesi zaten yanlıştı. Edirne insanı bunu bir türlü benimseyemedi. Yapılmasında emeği geçmiştir ama her emeği geçenin de bir yere isminin verilmesi yanlış bir olaydır. Edirne insanı, köprüye Müezzinoğlu’nun adının verilmesini kabul edemedi” dedi.

“İSMET PAŞA KÖPRÜSÜ ÇOK UYGUN OLACAK”

Türkiye Cumhuriyeti topraklarını yoktan var edenin Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olduğunu söyleyen Akgün; “Lozan Barış Antlaşması ile Yunanistan’dan savaş tazminatı olarak alınan Karaağaç da bizim nehir ötesindeki tek vatan toprağımızdır. Bunu da Lozan Barış Antlaşması’nda düzgün üslubu ve inatçı yapısıyla İsmet Paşamız vatan topraklarına kazandırmıştır. Aynı zamanda Pazarkule Sınır Kapısı’ndan dolayı Yunanistan ile bağlantımızın kurulduğu bir köprüdür. Bu nedenle bu köprüye İsmet Paşa Köprüsü adının verilmesi çok uygun olacaktır” sözlerine yer verdi.

“CHP’Lİ HÜKÜMETTEN İLK İSTEĞİM OLACAK”

Akgün, köprünün adının değiştirilmesi talebinin ise kabul edilmeyeceğini iddia ederek; “Bunun böyle bir zamanda olmayacağını çok iyi biliyorum. Devlet kademesinde olan hiç kimsenin bunu kabul edeceğini tahmin etmiyorum. Hatta Atatürk ve İnönü’nün adını taşıyan yerlerde adları siliniyor. Statlara verilen isimler para için siliniyor. Türklükten bahsederken Türklüğü ve Türkçeyi silen bir iktidar var. Partimiz artık iktidara geliyor. Partimin hangi kademesinde olursam olayım CHP’li hükümetten ilk isteğim, Karaağaç’a bağlantı köprüsünün adının İsmet Paşa Köprüsü olarak değiştirilmesini talep edeceğim. Orasının ismi İsmet Paşa Köprüsü olacak” dedi.

“MECLİSTE EDİRNE MİLLETVEKİLİYDİ”

İsmet İnönü’nün, Büyük Millet Meclisi’nde Edirne milletvekili olduğunu hatırlatan Akgün; “Ayrıca Osmanlı döneminde Edirne’de 3 yıl yüzbaşı rütbesiyle subaylık yapmış. Buradaki bütün tehlikeleri İstanbul hükümetine bildirip nereden ne yapılacağını anlatan bir rapor hazırlıyor ama İstanbul hükümeti, İsmet Paşamızı ciddiye almıyor. İnönü vatandır, topraktır. İsmet Paşa namus ve ahlaktır. Vatanını, milletini, bayrağını bu kadar seven insanların yaşadığı kentte de böyle bir köprüye İsmet Paşa Köprüsü adının verilmesi çok uygun olacaktır. Edirne insanı da böyle bir şeyi isterse bir anlamda İsmet Paşaya olan borcumuzu ödemiş oluruz” ifadelerine yer verdi.

“ATATÜRK STADI VE SPOR KOMPLEKSİ OLABİLİR”

Akgün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün adının ise Edirne’de planlanan yeni stat ve spor kompleksi projesine verilmesini talep ederken; “Atatürk, hepimizin kalbimize kazınmış. Atatürk’ün adı daha büyük projelere verilmeli. Edirne’mizde yapılacak daha büyük bir yatırıma da Atatürk’ün adı verilmeli. Örneğin; Edirne’mize yapılacak yeni stat ve spor kompleksinin adı, Atatürk Stadı ve Spor Kompleksi olabilir” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ