Edirne’de Liselilerden "Cumhuriyetin Kazanımları" Paneli

Edirne Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, “Cumhuriyetin Kazanımları” konulu panel düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2024 18:16
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2024 18:16

Edirne Sosyal Bilimler Lisesi ve Kırkpınar Halk Kütüphanesi işbirliği ile “Cumhuriyetin Kazanımları” konulu bir panel düzenlendi. Panelde Cumhuriyet’in sağladığı kazanımlar ve Türk kadınlarının bu süreçteki rolü ele aldı.

Panel, Kırkpınar Halk Kütüphanesi’nde düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü Edirne Sosyal Bilimler Lisesi Tarih Öğretmeni Filiz Gür yaparken, panele Edirne Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Kamil Andıç, Kırkpınar Halk Kütüphanesi Müdürü Berna Erkan ve öğrenciler katıldı.

CUMHURİYETE GİDEN YOLDA KADININ VARLIĞI

Tuana Sare Şen, Cumhuriyete giden yolda kadının varlığı hakkında konuşarak; “Osmanlı döneminde kadının varlığı günümüzdeki gibi belirgin değildi. Tanzimat Fermanı öncesindeki dönemde kadın; belirli kalıplar altında ve idealize ediliyordu. Tüm bunlara karşın kadınlar, anonim edebiyatta masal ve ninnilerin yaratıcısı, Anadolu’nun Türkleşme zamanından itibaren dini ve sosyal hayatta hem fayda hem de estetik fonksiyonu olan mimari eserlerin veya onları koruyan vakıfların kurucusudur. 1918’den sonra gelen Milli Mücadele/ Mütareke döneminde yine kadın büyük bir görev üstlenerek bu topyekûn mücadelenin içinde yer alır” dedi.

CUMHURİYETİN KADINLARA KAZANDIRDIĞI HAKLAR

Mehmet Konukseven, cumhuriyetin kadınlara kazandırdığı haklar hakkında; “Cumhuriyetin ilanı ile kadınlar siyasete katılma hakkını kazanmışlardır. Ancak kadınların siyasete katılmaları hiçbir şekilde kolay olmadı. Cumhuriyet döneminde kadınların eğitim hakları da genişletildi. Kız çocuklarının okula gidilmesi teşvik edilmiştir. Tevhid-i Tedrisat Kanunu çıkarıldı. Böylece eğitim laikleştirilerek tüm eğitim kurumları Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlandı. Kız ve erkekler eşit haklarla eğitim görmeye başladı. Türk Medeni Kanunu’nu ile erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmasına ilişkin düzenlemeler kaldırıldı. Kadınlara boşanma hakkı, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf hakkı tanındı” diye konuştu.

CUMHURİYETİN 101. YILINDA KADININ VARLIĞI

Ekin Irmak Güner, Cumhuriyetin 101’inci yılında kadının varlığından bahsederek; “Ayşe Celile Hanım ilk örneklerindendir. İlk Türk kadın ressam ve aynı zamanda Nazım Hikmet’in annesidir. Afife Jale yine örnek verebileceğimiz Cumhuriyet dönemi önemi kadınlardandır. İlk Türk kadın tiyatrocudur. Sahneye çıkan ilk Türk kadını olarak tarihe geçti. Üçüncü olarak Muazzez İlmiye Çığ da Sümerlerin diliyle Türkçenin benzerliğini ortaya çıkarması yaptığı en önemli çalışmalardandır. Son olarak Gülten Dayıoğlu ise Türk yazar olarak Cumhuriyet dönemi önemli kadınlar arasında yer almıştır” ifadelerini kullandı.

EDİRNE’NİN BAŞARILI TÜRK KADINLARI

İpek Tak, Edirne’nin başarılı kadınlarını sayarak; “Edirne’nin başarılı Türk kadınları arasında ilk sırada Filiz Çağman var. Bir diğer kişi Fatma Şakir Memik. Kendisi Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme haklarının tanınmasıyla TBMM 5. Dönemde TBMM’ye giren 18 kadın milletvekilinden biridir. Bir sonraki isimlerimiz Aylin Gürbüz, Yasemin Adar Yiğit ve Faika, Raika ve Şahika Erkurt kardeşler” şeklinde konuştu.

Panel, Kırkpınar Halk Kütüphanesi Müdürü Berna Erkan’ın konuşma yapan öğrencilere hediye takdimi sonrası sona erdi.

HİLAL PEKER