Edirne’de 57 Yıllık Traktör İlgi Odağı Oldu

Edirne’de çiftçi Erdal Akgün, Kadın Çiftçiler Zirvesi’ne 57 yıldır ailesi tarafından orijinalliği bozulmadan bakılan Belarus marka traktörüyle katıldı. Programda katılımcıların ilgi odağı olan Rus yapımı traktörle ilgili konuşan Akgün; “Belki de Türkiye’de orijinalliği bozulmayan tek traktördür” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 17:13
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 17:13

Edirne’de çiftçi Erdal Akgün’ün Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen Kadın Çiftçiler Zirvesi’ne getirdiği Belarus marka traktör ilgi odağı oldu.

57 yıldır Akgün ailesine ait ve tüm parçaları orijinal olan traktör, katılımcıların ilgisini çekerken; bazı çiftçiler de traktörle fotoğraf çektirdiler. Akgün, 57 yıldır ailesine ait Rus yapımı traktörün önemini Batı Ekspres’e anlattı.

“TRAKTÖRÜ BURAYA SEVE SEVE GETİRDİM”

Akgün, Kadın Çiftçiler Zirvesi’ni düzenleyen Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın’a teşekkür ederken; “Öncelikle böyle bir programı düzenlediği için Edirne Belediye Başkanımız Av. Filiz Gencan Akın’a teşekkür ederim. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nü açması, kendisinin de seçim döneminde, ‘Ben köy kızıyım’ sözünü yerine getirmiş oldu. Tarıma önem veren kim olursa olsun saygımız ve sevgimiz sonsuzdur. Çok güzel bir program. İnşallah daha gelişerek ve büyüyerek devam edecek. Benden de kendileri traktörümü programa getirmemi rica ettiler. Ben de seve seve getirdim” ifadelerini kullandı.

“İSMET PAŞA’NIN SAYESİNDE TÜRKİYE’YE GELİYOR”

Traktörün, ailesi için çok önemli olduğunu söyleyen Akgün; “Ayrıca siyasi olarak da çok önemli. Çünkü Türkiye’de tarım makineleşmeye başladıktan sonra İsmet Paşa, Demokrat Parti’ye karşı iktidarı kaybediyor. ABD, çağ dışı kalmış tarım makinelerini ve aletlerini Türkiye’ye gönderiyor yani sömürüyor. İsmet Paşa, ‘Tarım makinelerinde ve aletlerinde ABD’yi bırakalım, Rusya’ya dönelim’ diyor. Ama ne dediyse bir türlü bunu uygulamaya geçirtemiyor. Yıllar sonra İsmet Paşa’nın başbakanlığı döneminde Rusya ile yapılan anlaşmalar neticesinde bugün bile müthiş bir teknolojiye sahip traktörler Türkiye’ye geliyor” dedi.

“TARIMI İYİ YAPILMAYA YÖNLENDİRMİŞ BİR TRAKTÖRDÜR”

Akgün, Belarus marka traktörün özelliklerini de açıklarken; “Aile büyüklerimden aldığım bilgiye göre; Türkiye’ye bunlardan 30 civarında geliyor. Her tarafı hidrolik. Arkasında ve önünde bıçak var. Yol açmaya, yer düzlemeye, kar küremeye de yarıyor. Taksilerin bile kabinleri iyi değilken orijinal kabinli bir traktör. Ben 3 aylıkken ailemize geliyor. Ben şu anda 57 yaşındayım. 57 yıldan beri Akgün Ailesindedir. Bölgemizde tarımı daha iyi yapılmaya yönlendirmiş bir traktördür. Rahmetli babam, rahatsızlandıktan sonra bile Tıp Fakültesi’nde tedavi görürken bu traktörü sayıklıyordu. Çünkü Akgün Ailesini tarımda bu günlere getiren traktördür. O günlerde bölgede doğru düzgün yol yok. Kışın kar yağdığında hastalananları rahmetli babam bu traktörle hastaneye götürüyormuş. Orijinal kabini ve bıçağı olduğu için yolda kalma gibi bir durumu yok” sözlerine yer verdi.

“ORİJİNAL OLMAYAN HİÇBİR ŞEY YOK”

Edirne’de Belarus marka traktörden bir dönem 3-5 adet bulunduğunu söyleyen Akgün; “Edirne’de zamanında bu traktörden 3-5 tane varmış ama günümüze ulaşan sadece bizimkisi oldu. Belki de Türkiye’de orijinalliği bozulmayan tek traktördür. Bulgaristan’da bütün yedek parçalarını buldum, getirdim. Orijinal olmayan hiçbir şey yok. Aile olarak traktörümüzü korumaya devam edeceğiz” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ