Edirne Belediyesi ile İBB Arasında Kültürel Miras Protokolü

Edirne Belediyesi ile İBB arasında kültürel mirasın geleceğe taşınması konusunda iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında Edirne Belediyesi ile İBB, kültürel miras konusunda birlikte çalışmalar yürütecekler.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2025 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2025 17:21

Edirne Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kültürel mirasa sahip çıkılması ve gün yüzüne çıkarılması konusunda iş birliği protokolü imzaladı.

Edirne Belediyesi Başkan Filiz Gencan Akın ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın katıldığı imza töreni, saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Törende, Edirne Miras ve İstanbul miras videolarının gösterimi yapıldı.

“DÜNYA KÜLTÜRÜ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR ADIMDIR”

Video gösterimi sonrası konuşan Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Edirne'nin köklü tarihi, eşsiz mimarisi ve zengin kültürel değerleriyle sadece bir şehir değil, aynı zamanda geçmişin izlerini geleceğe taşıyan bir köprü olduğunu belirterek; “TÜRSAB'ın Haziran 2022 raporuna göre; Edirne'de Osmanlı-Türk kültürünü yansıtan 612 tarihi eser bulunuyor. Edirne'nin bu değerlerinin korunması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması büyük bir önem taşımaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İBB Miras, geçmişin değerlerini geleceğe taşırken, İstanbul'un Dünya Kültür Mirası'ndaki yerini koruma ve güçlendirme misyonu ile hareket eden bir projedir. İBB Miras, Türkiye'nin ortak değeridir. Bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte Edirne'mizin bu eşsiz miraslarını koruma ve gelecek nesillere aktarma yolunda önemli bir iş birliğine imza atıyoruz. Bu protokol sadece fiziksel eserlerin korunmasını değil, aynı zamanda kültürümüzün, sanatımızın ve manevi değerlerimizin yaşatılmasını da hedeflemektedir. Bu iş birliği sadece şehirlerimiz için değil, ülkemiz ve dünya kültürü açısından da anlamlı bir adımdır. Çünkü biliyoruz ki kültürel miraslar sadece bir toplumun değil, insanlığın ortak değeridir. Ancak bu sorumluluk sadece yerel yönetimlerin toplumun her kesiminin katılımı ve desteğini gerektiren bir süreçtir. Bugün burada atılan imza, bu anlayışın somut bir göstergesidir. Geçmişten aldığımız mirası layıkıyla koruyarak geleceğe taşımak hepimizin ortak görevidir" dedi.

“BU BİZİM HAYALİMİZDİ”

İBB Miras projesine Edirne'nin de katılmasıyla 3 önemli kentin buluştuğunu belirten İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat; "Bu, İBB Miras'taki yönetici arkadaşlarımıza, takımımızla beraber hakikaten bizim hayalimizdi. Türkiye'ye yayılıp, farklı kentlerin bu şekilde bir iş birliği ve güç birliğine girmeleri; bu bakımdan bugün hakikaten bizim için çok anlamlı bir gün. Çünkü Türkiye'de kültürel mirasın korunması konusunu her şeyden önce yerel yönetimlerin başarabileceğini, yerel yönetimler stratejisiyle bunun iyi bir noktaya gelebileceğini düşünen ve bunu savunan bir topluluğuz, bunu savunan bir şekilde çalışıyoruz. Türkiye'de koruma konusu, kültürel mirasın birikimi konusu hükümetin birbirinden değerli kurumları vasıtasıyla ve yetkileriyle beraber özgülenmiş bir durumdur ama İBB Miras örneğini de biz gösterdi ki; İstanbul gibi olağanüstü 36 bin kültürel mirası olan bir kentte yerel yönetim kendi yetkisi alanında olsun olmasın eğer hakikaten proaktif davranabilir ve bu konudaki duyarlılığı gösterebilirse birbirinden değerli projeleri kente kazandırabiliyor. Gönül istiyor ki aslında bunların sadece kente bir mimari miras kazandırmasıyla aslında halka kazandırılmasının öncülüğü yapılsın. Bir kent düşünün ki bütün kent aslında bir yapıyla hakikaten ikonik bir görüntü kazanmış olsun. Edirne'yi tanımlayacak olduğumuzda şunu söyleyebiliriz ki Edirne kültürel miras ve tarihi yapılarıyla kimlik kazanmış bir kent ve yakın ya da uzak tarihinde niyeti her ne olursa olsun olumlu ya da olumsuz hiç kimsenin bozamayacağı bir kimliktir bu. Edirne bir tarih kentidir, bu kadar yoğunlaşmış tarihi kimliğiyle, tarihi mimarisiyle görünen bir kent. Türkiye ölçeğinde çok az. İstanbul çok yoğun, çok başka bir ölçekte ama İstanbul tek panoramada, tek görüntüde bu kadar tarihi kent imkanı görüntüsünü her zaman veremiyor. Bence Edirne o açıdan özgün bir Avrupa kenti gibi, Floransa ve benzer örnekler gibi kentsel bütünlüğünü gösteren bir tarih kenti" ifadelerini kullandı.

"UMARIM TÜRKİYE GENELİNE ÖRNEK OLUR”

Projenin Türkiye genelinde örnek olması gerektiğini belirten Polat, "Sorumluluğumuz sadece buradaki projelerin hazırlanması ve bu projelerdeki bir akıl birliği değil, Türkiye'ye model olabilecek şekilde, tarihi kentlerin kendilerini çok kaliteli zeminlerde, ihtiyaç duyulacağı parametrelerde geliştirilmesi için bir vizyonla yaklaşılması. Bu tür tarihi kentlerde kentteki kent mobilyasından parkta kullanılabilecek oyun ünitelerine kadar ya da kaldırımda kullanılacak malzemeye kadar bütün detaylar adım adım özenli bir şekilde yapılmaya başlandığında işte o zaman tarihi kentin kimliği verimli bir noktaya gidecek. Umarım Türkiye'deki bütün kurumlar Edirne'de Sayın Belediye Başkanımızın bu çabasına kendi yetkileri ve imkanları ölçüsünde destek verirler" diye konuştu. Konuşmaların ardından protokol, Başkan Akın ve Genel Sekreter Yardımcısı Polat tarafından imzalandı. Tören, günün anısına fotoğraf çekimi ile sona erdi.

ŞENER ŞENTÜRK