Edirne Barosu’nun İlk Kadın Başkanı Olmaya Aday

Edirne Barosu’nun ilk kadın başkanı olmak için adaylığını açıklayan Avukat Neslihan Türkay, Cumhuriyet ile yaşıt olan Edirne Barosu’nun hiç kadın Baro Başkanı olmadığına dikkat çekerek adaylık süreci hakkında konuştu. Türkay; “Edirne Barosu'nun vizyonunu çağdaş, etkili ve topluma faydalı bir yapıya dönüştürmek için temel hakların savunucusu olacağız” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2024 17:37
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2024 17:37

Edirne Barosu’na kayıtlı serbest Avukat Neslihan Türkay, 50. Olağan Genel Kurulu’nda düzenlenecek seçimlerde ilk kadın başkan adayı olduğunu ilan etti.

Türkay, adaylık süreci ve hedefleri hakkında ‘www.batiekspres.com haber sitesine konuştu. Baroyu 50’nci döneminde yönetme görevini, hukukun üstünlüğü ve adaletin sürdürülebilirliği için emanet almak istediklerini belirten Türkay, görevi kararlılık ve sorumluluk bilinci ile yerine getireceklerine inancının ise tam olduğunu söyledi.

Hedeflerinin çok çalışarak baroya ve mesleğe hak ettiği saygınlığı kazandırmak olduğunu söyleyen Türkay, baronun 50’nci döneminde “Etik Kurulu” kurarak, genç avukatların etkin temsilini sağlamak amacıyla tecrübe ile gençleri buluşturmanın öncelikli hedefleri arasında yer aldığını ifade etti.

“SEÇİLMEM HALİNDE İLK KADIN BARO BAŞKANI OLMAKTAN ONUR DUYACAĞIM”

Türkay, avukatların kendilerini ait hissettiği, öncü ve güçlü baroyu birlik ve beraberlik içinde yaratmak istediklerini söyleyerek; “2024 Ocak ayı verilerine göre; Edirne Barosu’na kayıtlı 630 avukatın, 274’ü kadın avukattır. Kadın isterse dünya değişir. Hedefimiz; çok çalışarak, tüm meslektaşlarımla mesleği ve meslektaşı ileriye taşımak, baromuza ve mesleğimize hak ettiği saygınlığı kazandırmaktır. Avukatların kendilerini ait hissettiği, öncü ve güçlü baroyu birlik ve beraberlik içinde yaratmak istiyoruz. 50’nci dönemimizde ‘Etik Kurulu’ kurarak, genç avukatların etkin temsilini sağlayarak tecrübe ile gençleri buluşturmak öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Genç meslektaşlarımızın birlikte çalışmak konusundaki samimiyetimizi görmeleri, genç enerjinin baroya aktarılması, önce mesleğe sonra meslektaşa ve ardından topluma büyük bir katkı sağlayacaktır. Öncü baro, etkin baro, güçlü avukat öncelikli hedefimizdir. Baro Genel Kurulumuzun seçmesi halinde ilk kadın Baro Başkanı olmaktan elbette ki onur duyacağım” ifadelerini kullandı.

PROJELERİNİ AÇIKLADI

Edirne Barosu’na kayıtlı her avukatın, baroyu her zaman yanında hissedeceğini belirten Türkay; “Genç avukat meslektaşlarımızın vergi ve sosyal güvenlik prim ödemelerinden 5 yıla kadar muaf tutulması, 5 yıldan 10 yıla kadar da yüzde 50 indirimli ödemesi için çalışma yürüteceğiz. Çocuk, kadın, engelli ve hayvan hakları mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz, Temel hakların savunucusu olacağız.  Stajyerlerimizin adliye staj süresi boyunca, Adalet Bakanlığı’nın TBB’ye ayıracağı ödenekten stajyer avukatlara asgari ücretten az olmamak üzere ücret ödemesi ve sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından karşılanması için çalışacağız. İkinci 6 aylık dönemde avukat yanında geçen staj döneminin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve bu dönemin sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenmesi için çalışmalar yapacağız. Meslek içi eğitim çalışmaları düzenleyecek ve devamlılığını sağlayacağız. Etik kurallarımıza ve avukatlık ücret tarifesine sıkı sıkıya uyma bilincini kuvvetlendireceğiz. Geçmiş dönem baro başkanları ve üstatlarımızdan oluşacak ‘Etik Kurulu’ kuracağız. Edirne Barosu yardımlaşma sandığını işler hale getirip, meslektaşlarımızın yanında olacağız. Baromuza kayıtlı 0-5 yıl kıdeme sahip 200 meslektaşımız vardır. 5 yıldan az kıdeme sahip meslektaşlarımızın ihtiyaç halinde ofis gereksinimlerini karşılamak amacıyla ‘Genç Ofis’ projesini hayata geçireceğiz. Merkez ve ilçe adliyelerimizdeki avukat giriş ve otopark sorunlarını çözüme kavuşturacağız. Baro hizmet binamız bodrum katında bulunan otoparkı meslektaşlarımızın kullanımına açacağız. Baro Konağımızı ‘Avukat Evi’ olarak faaliyete geçirecek ve bizzat baromuz tarafından işleteceğiz. Edirne Barosu’na kayıtlı her meslektaşım baroyu her zaman yanında hissedecektir” dedi.

“EDİRNE BAROSU SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN YANINDA YER ALACAK”

Türkay, kadın, çocuk cinayetleri ve hayvan hakları ihlali konusunda baronun sivil toplum örgütlerinin yanında yer alacağını ifade ederek; “Kadın, çocuk, engelli ve hayvan haklarında ileri gitmemiz gereken bir dönemdeyiz. Kadın cinayetlerini, çocukların katledilmesini durduramıyor, engelleri görmezden geliyor, hayvanların yaşam hakkına aykırı düzenlemeler yapıyoruz. Kadın ve çocuk cinayetlerinin önüne geçilmesi için koruyucu nitelikteki önlemlerin uygulanmasına ihtiyaç var. Şiddet olgusu, milletçe mücadeleyi gerektirir. Yönetenlerin, şiddetin her türüyle etkin mücadele konusunda kararlı olmaları gerekir. Kadınlar güçlendirilmelidir.  Çocuklara, haklarının bilincine varacakları, yaşam ve beslenme gibi haklarının evrensel temel hakları olduğu bilincini aşılayan eğitim- öğretim verilmeli, hayvanların yaşam hakkına saygı duyulmalıdır. Edirne Barosu, bu amaçla çalışmalar yapacak ve yapılan tüm çalışmalarda da öncü olacak, aktif çalışacak, komisyonları ile sivil toplum örgütlerinin yanında hatta ön saflarında yer alan meslek kuruluşu olacaktır” sözlerine yer verdi.

“EMEĞİMİZ; BAROMUZ VE MESLEKTAŞIMIZ İÇİN”

Türkay, konuşmasının devamında şunları kaydetti; “Avukatın gücünü, baromuzun en güçlü meslek kuruluşu olduğunu tüm kurum ve kuruluşlara kabul ettirmek, baromuzu hiçbir siyasi iradenin etkisi altında kalmadan, her türlü ayrıştırıcı etkenden arınmış olarak, ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği aydınlık yolda, Cumhuriyetin tüm değerlerine sahip çıkarak, birlik ve beraberlik içinde, bağımsızlığımızı kuvvetlendirecek olan  kurumsal ve mesleki  iletişim ile meslek etik kurallarına  sıkı sıkıya bağlı kalarak, sadece meslek adına ve meslektaş için yönetmek amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Edirne Barosu 50’nci Dönem Olağan Genel Kurulu’nda baromuza hizmet etme görevinin bana, yönetim, disiplin, denetleme kurulları ile TBB delegeliklerine aday ekip arkadaşlarıma emanet edilmesi amacıyla yola çıktık. Baromuzu öncü baro yapmak amacıyla yola çıktığımız meslektaşlarım; Edirne Barosu'nun vizyonunu çağdaş, etkili ve topluma faydalı bir yapıya dönüştürmek için, bilgi birikimi ve deneyimleriyle, baromuzu hem yerel, hem de ulusal düzeyde örnek teşkil eden bir yapıya kavuşturma yolunda emek vereceklerdir. Hukukun sadece yazılı kurallardan ibaret olmadığı, aynı zamanda toplumsal vicdanda hissedilen bir adalet bilinci olduğu gerçeğiyle hareket eden ekip arkadaşlarım, adaletin temellerini güçlendirmek için büyük bir kararlılıkla çalışacaktır. Hukukun evrensel ilkelerine olan bağlılığımız, topluma olan hizmet aşkımız ve mesleğimize ve meslektaşımıza duyduğumuz saygı, çıktığımız kutsal yolda bizi başarıya ulaştıracak, baromuzun ve meslektaşımızın itibarı hak ettiği en üst seviyeye taşınmış olacaktır. Baromuzun ve mesleğimizin geleceğine yönelik attığımız bu güçlü adım, meslektaşlarımız ve hakka önem veren tüm Kurum ve Kuruluşlar ve toplumun her kesimi için umut verici ve gurur kaynağı olmuştur. Emeğimiz; baromuz ve meslektaşımız için.”

Türkay’ın aday listesi ise şu isimlerden oluştu;

YÖNETİM KURULU ADAYLARI

Av. Ulaş Pamukçu

Av. İpek Deniz Özkayalar

Av. Suzan Akagün

Av. Özlem Kezban Erdem Kaçar

Av. Merve Karanfil

Av. Mertcan Yalçın

Av. Hamza Mert Hazır

Av. Taner Balta

Av. Büşra Ağır Ürkmez

Av. Göktuğ Bozkurt

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ DELEGE ADAYLARI

Av. Edip Can Yayalar

Av. Engin Yağcılar

Av. Burcu Ortaç Irmak

DİSİPLİN KURULU ADAYLARI

Av. Muzaffer Çelik

Av. Canan Yalçın

Av. Alican Gül

Av. Mehmet Aksoy

Av. Mehmet Rıfat Sağıroğlu

DENETLEME KURULU ADAYLARI

Av. Mehmet Sefa

Av. Zeki Geliş

Av. Murat Gürkan