Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya Edirne Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, Edirne Belediye Başkan Yardımcıları Cenk Ergüden ve Ertuğrul Tanrıkulu, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Eylem Bayır, Mustafa Tan ve Ahmet Muzaffer Demir, Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Mehmet Ali Kaya, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve hayatını kaybeden bilim insanları adına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan çalıştayda, Trakya Üniversitesi tanıtım videosu gösterildi.
Çalıştayın açılış konuşmalarını Edirne Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Cenk Ergüden, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Eylem Bayır ve Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Mehmet Ali Kaya yaptı.
Müdür Kaya, konuşmasında çalıştayda 2 ana konunun ön plana çıktığını belirterek; “Birincisi Edirne’yi doğrudan ilgilendiren seller ve taşkınlar. İkincisi de depremler konusuydu. Dolayısıyla biz bu çalıştayda afete hazırlanmayı 2 boyutuyla ele alacağız. Ele alırken de bu konunun bütün paydaşlarını bir araya getirmeyi planladık” ifadelerini kullandı.
Kaya’nın konuşmasının ardından Rektör Yardımcısı Bayır, çalıştayda afetlere hazırlık konusunda farkındalık ve çözüm önerileri için bir araya geldiklerini söyleyerek; “Bu çalıştay bu iş birliği anlayışını daha da ileriye taşıyarak Edirne ve çevresindeki afet risklerinin azaltılmasına yönelik bir yol haritası oluşturmayı hedeflemektedir” dedi.
Bayır’ın konuşmasının ardından Belediye Başkan Yardımcısı Ergüden, Edirne’nin coğrafi konumu nedeniyle başta sel ve taşkınlar olmak üzere çeşitli doğal afetlere açık bir bölge olduğunu belirterek; “Tarihinden de bunu bilmekteyiz. Yaşadığımız örnekleri bulunmakta. Bu nedenle gündemimize girmiş olan yeni kavramlar ışığında da ilaveten küresel iklim değişikliklerinin etkilerini de bunun yanında saymak lazım. Bu tür riskleri daha da arttıran ve bunun dikkate alınmasını gerektiren bir noktaya gelmiş durumda. Dolayısıyla bizler tüm bu saymış olduğumuz zorluklara karşı hazırlıklı olmak, geleceğimizi daha güvenli bir şekilde inşa etmek, toplumumuzu bilinçlendirmek için proaktif bir yaklaşım sergilemek zorundayız. Bu çalıştayda elbette ki afet risklerini kapsamlı olarak ele alacağız. Bilim insanlarının, uzmanların ve sahada çalışan paydaşların deneyimlerinden yararlanacağız” sözlerine yer verdi.
Ergüden’in konuşmasının ardından Vali Yardımcısı Subaşı, doğal afetlerin, jeolojik, meteorolojik, insan kaynaklı ya da teknoloji sebebiyle oluşabildiğini söyleyerek; “Bunların varlığı kaçınılmaz ama yapacağımız hazırlıklarla bunların oluşturacağı yıkımı, sosyal hayattaki, ekonomik hayattaki ön görülen zararlarını en aza indirmek bizim görevimizdir. Bu manada bütün kurum ve kuruluşların iş birliği halinde afetlere hazırlık sürecinde etkin çalışması ve hazırlık yapması çok önemli. O zaman bir depremde ya da sel taşkınında oluşabilecek hadiseleri de herkesin öngörüp hazırlığını yapması lazım” dedi.
Konuşmaların ardından çalıştayda ilk oturum başladı. Çalıştayın ilk oturumunda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Uzmanı Jeomorfolog Murat Yaman, “Afet yönetiminde Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uygulama Örnekleri” konusunda, Deprem Konseyi eski Başkanı ve İTÜ emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, “Ülkemizin Deprem Gerçeği ve Edirne’nin Depremselliği” konusunda, Jeomorfoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turoğlu da “Sel ve Taşkınların Genel Özellikleri ve Edirne Özelinde Afete Dönüşme Süreçleri” konusunda sunum yaptı.
UĞUR AKAGÜNDÜZ