Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf (TAKSAV) Edirne Temsilciliği’nde yazar Haluk Ecevit tarafından “Trakya’nın Düğünleri ve Çalgıcıları” konulu söyleşi gerçekleştirildi.
Ecevit, düğünlerdeki gelenekleri anlatırken; “Düğünler iki gece, üç gündüz sürer. İlk gece, kına gecesidir ve kına yakıldıktan sonra gelin kıble tarafına üç adım attırılır. İkinci gece ise askı (parsa) gecesi olup gelinin bilek ve ayaklarına kına yakılır. Yengelerin omuzlarına birer mendil asılır” ifadeleri kullandı
“TRAKYA’DA DA BAŞLIK PARASI GELENEĞİ VAR”Trakya düğünlerinde başlık parası yokmuş gibi bir görüş olduğunu söyleyen Ecevit, aslında geleneksel Trakya düğünlerinde farklı isimlerle de olsa başlık parası geleneğinin olduğunu aktardı. Ecevit; “Kendi yaşadığım köyün hatıratlarında öğrendiğim bir bilgide, kız tarafı ‘Ağırlık’ adı altında bir para talep ediyor. Sanki Trakya’da başlık parası yokmuş gibi bir imaj var. Ancak ben bu bilgilere ansiklopedilerde ‘Evlenirken kız tarafının talepleri’ diye bir bölüme rastladım” dedi.
Özellikle köy düğünlerinde köy ağabeyi ve düğün babası gibi kavramların da olduğunu belirten Ecevit, “Gençler arasında askerliğine en yakın ya da en güçlü ve serseri erkeklerden bir ağabey seçilir. Bu ağabey izin verdiği sürece köyde istediğiniz gibi hareket edebilirsiniz. Evlenen kişilerden birinin babası eğer yoksa bir kişi düğün babası olur” ifadelerini kullandı.
“ÇALGICILAR ÇOK ÖNEMLİ”Trakya düğünlerinin olmazsa olmaz unsurlarından bir diğerinin çalgıcılar olduğunu belirten Ecevit, çalgıcıların gösterdikleri performans sonrası kendilerine para takılmasının geleneksel bir durum olduğuna değindi.
MEHMET EFECAN HIDIROĞLU