Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf (TAKSAV) Edirne Temsilciliği, Arkeoloji Atölyesi söyleşilerine devam ediyor. Arkeolog Dr. Umut M. Doğan, söyleşide “Hadrianopolis’ten Önce Edirne” konusunda sunum yaptı.
TAKSAV Edirne Temsilciliği Salonu’nda düzenlenen söyleşiye vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Arkeolog Dr. Doğan, bazı kaynakların Edirne’de Roma döneminde Hadrianopolis kenti kurulmadan önce 3 ayrı yerleşimin kurulduğuna dikkat çekti.
Antik kaynaklarda Edirne’de kurulduğuna yer verilen Oresteia yerleşiminin “Tepede Yerleşilen Yer” anlamına gelebileceğini söyleyen Doğan, Edirne’de kurulan yerleşimlerin özellikle Tunca Nehri çevresinde sıralandığını belirtti.
Hadrianopolis kentinin Edirne’de kurulmasının nedenine dikkat çeken Doğan; “3 nehrin birleştiği ve üzerine öyküler yazılan, kutsallığı mitolojik anlatımlara konu edilen bir bölgeden bahsediyoruz. Bu 3 nehrin birleştiği yer, binlerce yıl insanları doyuran bir berekete sahip. Bereketli topraklar, masallara, mitolojiye kutsallık imgesi olarak geçiyor. İmparator Hadrian’ın, Edirne’nin tam göbeğinde bir kent, bir kale kurmasının sebebi, bu bereketli, stratejik ve her tarafı kontrol eden coğrafyadır. Bu kentin kurulmasında alelade bir seçim yok. Burada kökleri geçmişe uzanan başka yerler de vardı ve Hadrian, bunların üzerine kendi kentini kurdu” ifadelerini kullandı.
Doğan, Hadrianopolis’ten önce var olan bir diğer yerleşimin ise Odryseia olduğunu söylerken; kentin Tunca Nehri çevresindeki bir tepede, Suakacağı köyüne yakın bir bölgede olabileceğini belirtti. Doğan, Edirne’de Hadrianopolis kentinden önce kurulan son yerleşimin ise Uskudama olduğunu antik kaynaklardan çıkarılabileceğini söyledi. Doğan, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. Söyleşi, soru ve cevapların ardından sona erdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ