Diyetisyen Çalım’dan Ailelere Beslenme Çantası Önerileri

“Sağlıklı bir beslenme çantası, çocukların okul başarısını destekleyen önemli bir unsurdur” diyen Diyetisyen Kıymet Pınar Çalım okula başlayan çocukların beslenme çantalarını hazırlarken ailelerin nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 18:29
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 18:29

Diyetisyen Kıymet Pınar Çalım, okula başlayan çocukların sağlıklı beslenmesinin, okul başarısı üzerinde önemli bir rol oynadığını belirtti. "Sağlıklı bir beslenme çantası, çocukların okul başarısını destekleyen önemli bir unsurdur" diyen Çalım, ailelere beslenme çantalarını hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında uyarılarda bulundu.

Pınar Çalım, beslenme çantasında yer alacak yiyeceklerin çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimine katkı sağlayacak besinlerle dolu olması gerektiğini vurguladı. Çocukların enerji ihtiyacını karşılayacak, aynı zamanda dengeli vitamin ve mineral alımını sağlayacak gıdaların seçilmesinin önemine değinen Çalım, paketli ve işlenmiş gıdalardan kaçınılması gerektiğini ifade etti.

“YETERLİ MİKTARDA SU İÇMEK, HEM FİZİKSEL, HEM DE ZİHİNSEL PERFORMANSLARINI ARTIRIR”

Çocuklar, farklı besin gruplarından vitamin ve mineral alması gerektiğine vurgu yapan Çalım, “Beslenme çantası, sağlıklı nesiller için önemli bir unsurdur. Çocukluk çağı obezitesi ve metabolik sendrom günümüzde giderek artan bir sağlık sorunudur. Okul çağındaki çocuklar, günlerinin büyük bir kısmını okulda geçirirler ve bu süreçte dengeli beslenmeleri büyük önem taşır. Bu noktada, ailelerin beslenme çantası hazırlarken dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle, beslenme çantasında çeşitli yiyeceklere yer vermek gereklidir. Çocuklar, farklı besin gruplarından vitamin ve mineral almalıdır. Meyve, sebze, süt ürünleri, tam tahıllar ve protein içeren gıdalar, çocukların enerji ihtiyacını karşılayarak onların odaklanmasını ve başarılı olmasını sağlar. Ayrıca, abur cuburdan kaçınmak da önemli bir konudur. Fast food tarzı yiyecekler ve şekerli içecekler, çocukların sağlıklı büyüme ve gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bunun yerine, ev yapımı atıştırmalıklar (ev yapımı kek, krep, poğaça, ev yapımı sandviç gibi) ve taze meyve tercih edilmelidir. İçecek olarak da gazlı içecekler yerine süt, kefir, ayran ve ev yapımı meyve suları tercih edilebilir. Son olarak, çocukların su tüketimini unutmamak gerekir. Yeterli miktarda su içmek, hem fiziksel hem de zihinsel performanslarını artırır. Beslenme çantasına su koymak ve çocukları su içmeye teşvik etmek, sağlıklı bir alışkanlık kazandırmak açısından faydalı olacaktır. Sağlıklı bir beslenme çantası, çocukların okul başarısını destekleyen önemli bir unsurdur. Velilerin, bu konuda bilinçli hareket ederek çocuklarının sağlıklı bir şekilde büyümelerine katkı sağlamaları mümkündür” diye konuştu.

HİLAL PEKER