Dinç: “Herkesi Suda Tutmak İstiyoruz”

Türkiye Yüzme Federasyonu Edirne İl Temsilcisi Ayhan Dinç, çocukların yüzme sporuna erken yaşta kazandırılmasını amaçlayan 11-12 Yaş Projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Dinç, projeyle herkesi suda tutmayı amaçladıklarını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2024 14:46
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2024 14:46

Türkiye Yüzme Federasyonu, küçük yaşlarda yüzme sporuna başlanan ve bireysel gelişime odaklanan 11-12 Yaş Projesi ile çocukları yüzmeye kazandırmayı amaçlıyor. Federasyonun Edirne İl Temsilcisi Ayhan Dinç, bireysel gelişime odaklanan bu projeyle, çocukların yüzmeden kopmadan sporda kalmalarını amaçladıklarını ifade etti. Dinç, proje sayesinde erken yaşta kazanılan tekniklerle geleceğin başarılı yüzücülerini yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

“MİLLİ TAKIMA HAZIR OLMALARINI SAĞLAMAK İSTİYORUZ”

Dinç, “11-12 yaş projesi aslında 9-10 yaşta sporcuları yetiştirmeye başladığımız bir projenin üst seviyesi. Biz sporcular erken yaşta yüzmeyi öğrensin, ülkemizde yüzen insan sayısı, yüzen lisanslı sporcu sayısı fazla olsun diye yüzme federasyonu olarak alt yapılara çok önem veriyoruz. Bununla ilgili birçok proje üretiyoruz. 11-12 yaşta hem alttan gelen sporcuların daha iyi gelişim sağlaması, yüzmeden kopmadan daha doğru tekniklerle ve bizlerin onlara önerdiği ve bilimsel olan gelişimlerle gelişmesini sağlamak istiyoruz. Hem de buradan üst yaşa çıktıklarında artık milli takıma hazır olmalarını sağlamak için yaptığımız bir proje. Buradaki en önemli şey, insanları suyun içerisinde tutmak. Burada bir madalya veya birincilik, ikincilik gibi başarı grafiği yok. Buradaki başarı grafiği, sporcunun bireysel gelişimiyle oluşturulmuş sistem.

“BURADAKİ MANTIK SPORCUYU ALTTAN YUKARIYA ÇEKMEK”

Projenin amacı hakkında açıklama yapan Dinç, “Daha önceki yıllarda bu yaşlarda 100-200 sporcuyla yarışlar yapılırken, bugün Türkiye’nin 4 ilinde 500’er sporcudan toplamda 2 bin 500 sporcuyla bu yaş grupları bölge müsabakaları yapıyor. Buraya da bizim koyduğumuz 5 tane baraj kriterinden birini geçip geliyorlar. Bu barajı geçemeyen 2-3 bin daha çocuğumuz var. 5 bin taneye yakın sporcumu Türkiye’de var. İnşallah onları da buraya katacağız. Buradaki amaç; çocuklara 6 basamaklı baraj seviyesi sunarak onların gelişimlerini sağlamak. Burada bir tane 1’inci bulmuyoruz. A4 - A3 dediğimizde altın madalya verdiğimizde Türkiye’de 200 tane şampiyon buluyoruz. A2 dediğimizde Türkiye’de 500 tane ikinci buluyoruz. Çünkü diğer türlü 1, 2 ve 3’te sadece belirli çocuklar bundan yararlanıyordu. Diğerleri küsüyordu. Biz herkesi suyun içerisinde tutuyoruz, herkesi ıslak bırakıyoruz. Bütün çocuklar madalya hazzını yaşıyor. Buradaki mantık, sporcuyu kaybetmeden alttan çekmek ve yukarıya taşımak. Bizim için Türkiye’deki herkes birincimiz, ikincimiz ve üçüncümüz” ifadelerine yer verdi.

MERT ERİŞKİN