Edirne İl Genel Meclisi’nin Şubat ayı toplantıları devam ediyor. Bugün düzenlenen toplantıda, Sivil Savunma ve Tabii Afetler Komisyonu’nun AFAD gönüllü projesi hakkındaki raporu görüşüldü.
Komisyon Başkanı Cengiz Posta tarafından sunulan raporda, AFAD Gönüllü Projesi kapsamında Edirne İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar ve il genelindeki AFAD gönüllüsü sayıları açıklandı.
Posta, AFAD Gönüllülük Sistemi’ne kayıtlı 6 bin 291 temel AFAD gönüllüsü ve 413 destek AFAD gönüllüsü olduğunu açıklarken; “Temel AFAD gönüllüsü eğitimlerini tamamlayan gönüllülerin, müdürlükçe uygun görülen tarihlerde duyuruya çıkılarak destek AFAD gönüllüsü eğitimleri verilmeye devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
TEMEL AFAD GÖNÜLLÜSÜ KİMDİR?Temel AFAD gönüllüleri ile ilgili bilgi veren Posta; “AFAD gönüllüsünün kim olduğu ve AFAD gönüllüsüne neden ihtiyaç duyulduğunun farkındalığına sahip, afetlerle ilgili temel kavramları bilen, yangın, tahliye ve ilkyardım konularında ön bilgi sahibi olarak farkındalık kazanmış, AFAD gönüllülük sistemi uzaktan eğitimlerini tamamlamış gönüllülerdir. Tüm AFAD gönüllüleri, temel AFAD gönüllüsü olabilir” dedi.
Posta, destek AFAD gönüllüleri ile ilgili bilgi vererek; “Arama ve kurtarma, sosyal yardım, yangın, ilkyardım gibi konularda, afet ve acil durum hallerinde profesyonel ekiplere destek olabilecek bilgi ve beceriye sahip, destek olmak istediği alanla ilgili İl Müdürlüğünce düzenlenen yüz yüze eğitimleri başarı ile tamamlamış ya da o alanda geçerli bir eğitimi olduğunu belgeleyebilen gönüllülerdir. 18 yaşını doldurmuş gönüllüler, destek AFAD gönüllüsü eğitimlerine katılabilirler” sözlerine yer verdi.
Posta’nın sunumunun ardından toplantıda söz alan CHP Grup Başkanvekili ve İl Genel Meclisi Uzunköprü Üyesi Mustafa Üstün, herkesin AFAD gönüllüsü olması gerektiğini söyleyerek; “Bu eğitimin okullarda başlaması lazım. Arama kurtarma, deprem, yangınlarla ilgili okullarda eğitim verilmesi lazım. Her bireyin bunları çocuk yaşta öğrenmesi lazım. Yaşı ilerledikçe de gönüllü olarak devam edebilir. Çünkü herkesin başında her an gelebilir” dedi.
“MECLİS ÜYELERİ DE EĞİTİM ALMALI”Üstün’ün ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili ve İl Genel Meclisi Uzunköprü Üyesi Mutlu Kırman, meclis üyelerinin AFAD gönüllülük eğitimini almasını önerdi. Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu da Kırman’ın önerisinin önemini vurguladı.
Gegeoğlu’nun ardından yeniden söz alan Posta, AFAD’ın kurumlarda ve fabrikalarda eğitim verdiğini söyleyerek; “Halka inemedik. Herkese faydamızın olması lazım. Sadece resmi kurumlar ve fabrikalarla sınırlı kalmış gibi gözüküyor” ifadelerine yer verdi.
“SADECE BEKLİYORUZ”Posta’nın ardından söz alan CHP İl Genel Meclisi Enez Üyesi Salih Akar ise deprem tehlikesine dikkat çekerek; “Yunanistan’ın Santorini adası açıklarında kaç gündür depremler yaşanıyor. Yunanistan yetkilileri her türlü önlemi aldılar, okullar tatil oldu, büyük toplantılar iptal edildi. Bizim ülkemizin aldığı en büyük önlem; beklemek. Sadece bekliyoruz. Herhangi bir yetkiliden bir açıklama da gelmedi. Herhangi bir önlem almadık. Keşke önlemler alınsa da AFAD gibi kurumlara hiç ihtiyaç duymasak” diye konuştu.
UĞUR AKAGÜNDÜZ