Acet’ten “LGS’de İptal Edilen Soru” Açıklaması

Eğitim-Sen Edirne Şube Başkanı Ahmet Acet, LGS’deki 1 sorunun iptal edilmesi ile mağduriyet yaşadığını söyledi. Okul kayıtlarını yaptıran öğrencilerin, puanlarının artmasıyla üst tercihlerine kayıt yaptırabildiklerine dikkat çeken Acet, okul kıyafetlerini satın alan öğrencilerin maddi olarak mağdur olduğunu belirterek; “Uzmanlar uyardığında soru iptal edilseydi, bu sorunlar yaşanmayacaktı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2024 21:47
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2024 21:47

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Edirne Şube Başkanı Ahmet Acet, Liselere Geçiş Sistemi’ndeki (LSG) bir sorunun iptali üzerine Milli Eğitim Bakanlığı’nın, puanların yeniden hesaplanacağına dair açıklamasını değerlendirdi.

Batı Ekspres’e konuşan Başkan Acet, Ankara 3. İdare Mahkemesi’nin kararıyla Fen bilimleri dersi A kitapçığı 13’üncü sorusunun iptal edildiğini hatırlatırken; iptalin ardından velilere mesaj gönderildiğini söyledi. Acet, soru iptalinin ardından kazandığı okuldan bir üst tercihi tutan öğrencilerin, yeni okullarına kayıt yaptırabildiğini söylerken; puanı düşen öğrencilerin ise kayıt yaptırdıkları okullarda eğitim öğretime devam edeceğini ifade etti.

Acet, uzmanların iptal edilen soru ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’nı daha önce uyardığına dikkat çekerek; bakanlığın soruyu iptal etmemesi üzerine dava açıldığını ve iptalin ardından bazı öğrenci ve velilerin ise mağdur olduğunu söyledi.

“UZMANLAR BAKANLIĞI UYARMIŞTI”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, iptal edilen soruyla ilgili uzmanlar tarafından uyarıldığını belirten Acet; “Sorunun çıkarılmasını talep ediyorlar. Ama kabul edilmeyince mahkemeye gidiliyor ve dava açılıyor. Mahkeme kararı sonucunda soru iptal ediliyor. Soru iptal edilince de bu süreç yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

“PUANI TUTAN ÜST KURUMA YERLEŞEBİLİYOR, AZALAN ALT KURUMA DÜŞMÜYOR”

Acet, sorunun iptal edilmesinin ardından okul tercihlerinde üst tercihe yerleşen çok sayıda öğrencinin olduğunu söyleyerek; “Velilere şöyle bir mesaj gidiyor; ‘Sayın veli; mahkeme kararı gereği yeniden puan hesaplanması sonucunda öğrencimiz üst tercihlerinden birine yerleşmeye hak kazanmıştır. 14-20 Eylül 2024 tarihleri arasında ‘eokul.meb.gov.tr’ adresinden kayıt hakkı kazandığı okul bilgisini görebilir ve kayıt hakkını kullanma talebinizi bildirebilirsiniz. Süresi içinde talepte bulunmadığınız taktirde öğrencimiz mevcut okulunda eğitim öğretimine devam edecektir.’ Bununla ilgili üst kuruma yerleşmeye hak kazanan öğrenciler, üst kuruma gidebiliyor. Ama bir okula yerleşen öğrenci de soru iptalinden dolayı bir alt kuruma düşmüyor, kurumda kalabiliyor. Bu durumdan dolayı o okullarda öğrenci sayısı fazla olabilir” dedi.

“MAĞDURİYET VAR”

Konuyla ilgili bazı öğrenci ve velilerin de mağduriyet yaşadığına dikkat çeken Acet; “Bu konuyla ilgili bir mağduriyet var. Daha önce kazandığı belirtilen okula kayıt yaptıran öğrenci, o okulun kıyafetlerini, ihtiyaçlarını aldı. Örneğin; 2 bin TL’ye kıyafet alanlar var. Yeni okula kayıt yaptırınca 2 bin TL boşa gitti. Şimdi yine kıyafet alacaklar. Bu bir problem. Ayrıca okullarda öğrenci sayısında artma olabileceği gibi azalma da olacak. Uzmanlar uyardığında bu soru iptal edilseydi, bu sorunlar yaşanmayacaktı” sözlerine yer verdi.

ŞENER ŞENTÜRK