5 Yıldızlı Borsada Tarımın Yıldızları Ödüllerini Aldı

Edirne Ticaret Borsası’nın 100’üncü hizmet yılında, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla “Tarımın Yıldızları Ödül Töreni” düzenlendi. Törende konuşan Hisarcıklıoğlu, Edirne Ticaret Borsası’nın 5 yıldızlı bir borsa olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2024 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2024 17:20

Edirne Ticaret Borsası’nın (ETB) 100’üncü yılı dolayısıyla, borsa konferans salonunda “Tarımın Yıldızları Ödül Töreni” düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan törende konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, otellerde olduğu gibi ticaret borsalarında da yıldızla derecelendirme sistemi olduğunu ve Edirne Ticaret Borsası’nın en yüksek derece olan 5 yıldıza sahip bir borsa olduğunu söyledi. 

“4 GÜMRÜK KAPISI DÜNYAYA ROL MODEL”

Edirne’deki 4 gümrük kapısının Birleşmiş Milletler tarafından dünyaya rol model olarak gösterildiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu; “TOBB olarak Edirne’ye birçok önemli yatırım gerçekleştirdik. İpsala, Hamzabeyli, Kapıkule, Pazarkule gibi gümrük kapılarını modernize ettik. Birleşmiş Milletler tarafından bu dört gümrük kapısı dünyaya rol model olarak gösteriliyor. Diyorlar ki; ‘Eğer gümrük kapınızı modernize edecekseniz, TOBB’un yaptığı gibi yapın’ diyorlar. Burada kazandıklarımızı, Selimiye Vakfı’nı kurarak ata yadigarı eserlerin ayakta kalması, bakımlarını ve hizmetlerini yapmak üzere katkı veriyoruz. Trakya Üniversitesi’nde, yine o zamanki oda ve borsa başkanlarının talebi doğrultusunda bir fakülte kazandırdık. Arkasından oda ve borsa başkanlarının talepleriyle İpsala, Uzunköprü’de inşallah yakın zamanda bitecek okullarımız var. Keşan’da da inşallah yakın zamanda temeli atılır. Bugün, hayırlı bir iş için buradayız. Edirne Ticaret Borsası 100 yıllık bir borsa. Burada ödül alacak, borsamıza hizmet etmiş olan kardeşlerimiz var. Burada bizim için çok önemli olan Mustafa Yardımcı’nın da buradan ödül alması. Hizmetlerinden dolayı kendisine de teşekkür ediyorum. Edirne, tarım ve hayvancılık konusunda ülkemiz açısından her zaman stratejik bir merkez olmuştur. Bu topraklar hem bereketli ve zenginliği ihtiva etmektedir ve Türkiye’yi doyurmuşlardır. Edirne ayçiçeği, buğday, çeltik, kanola üretiminde Türkiye’nin lider şehirlerinden bir tanesidir. Edirne, Türkiye’nin ayçiçeği üretiminin yüzde 20’si, çeltik üretiminin neredeyse yarısını karşılıyor. Hayvancılıkta ari bir bölgeyiz. Bu sayede müthiş bir potansiyelimiz var” dedi.

“EDİRNE TİCARET BORSASI, AKREDİTE BİR BORSA”

Edirne Ticaret Borsası’nın akredite bir borsa ve 5 yıldızlı bir borsa olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu; “Otellerde nasıl yıldızlar varsa, dünyada da odalarda, borsalarda yıldızlama sistemi var. En mükemmel hizmeti verenler 5 yıldız alıyorlar. Dünyada bu yıldızlar akredite kurumlar tarafından veriliyor. Bugün Edirne Ticaret Borsası’nın vermiş olduğu hizmet kalite standardı 5 yıldızlı. Allah razı olsun, üyelerimize 5 yıldızlı hizmet veriyorlar. Türkiye’de borsacılık nedir, nasıl yapılır? diye sorulduğu zaman, bakanlar dahil ben adres olarak Edirne Ticaret Borsası’nı gösteriyorum. ‘Sayın Bakanım, gidin Edirne Borsasına bakın, borsaların ne iş yaptığını o zaman anlarsınız’ diyorum. Özellikle ülkemizde tarımsal ürünlerin depolanmasını güvence altına alan lisanslı depoculuk sistemini sizlerle beraber başlattık. Edirne Ticaret Borsamızın bu vizyonlar Türkiye’ye kazandırdığı TOBB ve TMO ile LİDAŞ şirketinin ana kurucu ortaklarından birisidir. Türkiye’de lisanslı depoculuğun yaygınlaşmasında 5 ortaktan birisidir Edirne. Yine burada da Türkiye Lisanslı Depoculuk AŞ’nin de yönetim kurulunda Özay kardeşimizle beraber çalışıyoruz. Bugün 8 farklı lokasyonda tam 450 tonluk bir kapasiteye ulaşmış durumda. Özel sektör olarak buna öncülük yaptık. Türkiye’de lisanslı depoculuğun ne olduğunu kimse bilmiyor. Kanuna ilk biz yazdırdık. Bana kızdılar, ‘Lisanslı depoculuk neymiş, nereden çıktı?’ dediler.  ‘Bu, dünyada ürünlerin telef olmaması için. Lisanslı depolarda saklıyorlar ve bu şekilde de uzun süreli muhafaza ederek piyasaya sürebiliyorlar’ dedik. Bugün ülkemizde yaklaşık 20 milyon ton üretim kapasitemiz var buğdayda ve özel sektör yatırımlarıyla beraber 12 milyon tona geldik. Yani yüzde 50’sinden fazlası, şu anda lisanslı depoların bünyesinde yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

“100’ÜNCÜ HİZMET YILINI GÖRÜNCE GURURLANDIM”

Edirne Ticaret Borsası’nın 100’üncü hizmet yılı olmasından çok gururlandığını belirten Edirne Valisi Yunus Sezer; “Öncelikle tabii şu 100’üncü hizmet yılını görünce çok gururlandım. Ülkemiz genç bir cumhuriyet ama büyük bir imparatorluk bakiyesi üzerinde kurulur bir cumhuriyet. Başka ülkelere gittiğimiz zaman şu 100 yıl ibaresini çok görme imkanımız yok. Dolayısıyla köklü kurumların olması hepimizin gurur duyacağı hepimizin onur duyacağı ve bizlere güç veren ve geleceğe de umutla bakmamızı sağlayan kuruluşların olması bizim için büyük bir şans. Bu manada burada kıymetli borsa başkanımızın nezdinde bu borsanın hayata geçirilmesinde ve bugüne gelmesinde hatta Türkiye’ye örnek hizmetler sunmasında kendi alanında örnek olmasında hizmeti geçen tüm geçmiş borsa başkanlarımıza da üyelerine de şükranlarımı iletiyorum” diye konuştu.

“ÜRETMEK KADAR, KARŞILIĞINI ALMAK DA ÖNEMLİ”

Konuşmasında üretmek kadar, ürettiğini satmak ve karşılığını almanın da önemine değinen Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın; “Üretilen ayçiçeğiyle, üretilen çeltik ve buğday ile ülkemizde büyük bir paya sahibiz. Ancak üretmek kadar satmak ve emeğin karşılığını almak için de mücadele etmek bir o kadar önemli. İşte tam da bu noktada Edirne Ticaret Borsamız ürün fiyatlandırılması, alımı ve satımı ve depolanmasını sağlayarak hem üreticilere hem de tüccarlara güvenli bir ticaret ortamı sunmaktadır. Burada Özay Başkanımıza ve yönetimine çok teşekkür ediyorum. Eski dönemde bu konuda mücadele vermiş başkanımıza çok teşekkür ediyorum, iyi ki varlar. Avrupa’ya açılan sınır kapısına yakın olması ise borsamıza ayrı bir değer katmakta, şehrimizi güçlü duruma getirmektedir. Bu durum borsayı sadece bir reel aktör değil aynı zamanda uluslararası bir ticaret merkezi haline getirmekte ve bölgesel ekonomiye dinamizm kazandırmaktadır. Biz de Edirne Belediyesi olarak tarımın bu kadar güçlü bir dayanak olduğu şehrimizde üreticilerimizin yanında olmayı bir görev bilerek hareket ediyor ve bu doğrultuda tarımsal faaliyetlere yönelik çalışmalarımızı hızlandırdık. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde Edirne Belediyesi destek kartlarımız ile çiftçilerimize yem, gübre ve ilaç desteği sağladık. Düzenlediğimiz çiftçi kadınlar zirvesinde üreten kadınlarımızla bir araya gelerek onların emeklerini taçlandırdık. Karaağaç’ta bulunan Cumhuriyet çiftliğimizi tohum bankası olarak kullanmaktayız. Buradan elde ettiğimiz tohumlarla mülkiyeti Edirne Belediyesi'ne ait arazilerde ekim yapmaya başladık. Belediye meclisimizde aldığımız karar ile oluşturduğumuz tarım ve hayvancılık komisyonuyla tarım sektörüne dair tüm meseleleri ayrıntılı bir şekilde ele alıyoruz. Benim için çok değerli bir proje olan belediyemizin bünyesinde işlediğimiz tarım arazilerinde ürettiğimiz ürünleri satarak buradan elde ettiğimiz gelirle kız çocuklarımıza burs imkanı sağlayacağız. Toprağın bereketini, geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızın başarılarıyla taçlandırmak benim için büyük bir gurur kaynağı olacak. Bu anlamda emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma ve meclis üyelerine de çok Çok teşekkür ediyorum. Elbette ekonomik zorlukların içerisindeyiz. Ancak bugün nasıl çiftçimizin yanındaysak gelecekte de çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz. İmkânsızlıklar içerisinden imkanlar yaratarak üretimimizin değerini savunmaya devam edeceğiz. Biliyorum ki üretim olmayan yerde yaşam olmaz” diye konuştu.

Borsanın kuruluşu ve yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler veren Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk ise konuşmasında şunları ifade etti: “Borsamız 1924 yılında Rüstempaşa Kervansarayı'nın yanında bir handa faaliyete başlayarak bugünlere hizmet ederek gelmiş. Bugün işlevsel anlamda akreditasyon belgesine sahip, dünyadaki odaların verdiği hizmet seviyesinin kalitesinde, modern bir şekilde, elektronik ortamda satış salonlarıyla, canlı hayvan satışıyla, süpürge satışıyla Türkiye'de bu faaliyeti gösteren borsalardan bir tanesidir. Edirne'nin en büyük dinamiği bildiğiniz gibi tarım ve hayvancılık. Tarım ve hayvancılıkta üretilen ürünlerin de değerlendirilmesi konusunda borsaların ciddi bir faaliyeti var. Bu ürünler borsamıza geldiğinde şeffaf bir şekilde, güvenilir bir ortamda satışları yapılıyor ve ürünlerin fiyatları belirleniyor. O açıdan da bölgeye ciddi anlamda Edirne Ticaret Borsası olarak hizmet veriyoruz. Aynı zamanda Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin liderliğinde, lisanslı depoculuk projesiyle ilgili Türkiye'de ilk lisanslı depo faaliyetine giren borsalardan bir tanesi. Şu anda 60 bin ton kapasiteyle bölgemize hizmet veriyoruz. Üretici ve tüccarlarımıza, sanayicilerimize depoculuk hizmetini gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda borsamızda çeşitli sorunlarla ilgili, çözümlerle ilgili toplantılar yapılıyor. Bu problemlerin Ankara'da bakanlıklarımızla görüşerek çözüme kavuşturmaya çalışıyoruz. Zamanında üyelerimize farklı dönemlerde eğitimler veriyoruz. Birlikte çalışmalar yapıyoruz. Bölgedeki faaliyetlerimizi amacımız daha iyiye götürmek.”

Konuşmaların ardından Tarımın Yıldızları Ödül Töreninde 2015-2024 yılları arasında yüksek tescil ücreti ödeyen ve meslekte 40, 50 ve 60 yılını dolduran üyelere plaketleri verildi.