Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan ve israf

ilçemiz Müftüsü Hayrullah Balta Mübarek Ramazan Ayı süresince gazetemize yaptığı yazılı açıklamalar ile okuyucularımızı bilgilendirmeye devam etmektedir.

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2018 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2018 12:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Ramazan ve israf

Nilay YILMAZ

    ilçemiz Müftüsü Hayrullah Balta Ramazan Ayı ile ilgili olarak gazetemize yaptığı yazılı açıklamada,“Rahmet, mağfiret ve cehennemden kurtuluşun vesilesi olan Ramazanı yaşıyoruz. Hem bedeni hem de ruhi arınmamızı sağlamak için oruç tutuyoruz. Yeme-içme ile alakalı olan oruç ibadeti, bizlere dengeli olmayı da öğretmektedir. “Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz; çünkü Allah israf edenleri sevmez” (A'raf,7/31) buyuran cenabı Allah, herhangi bir konuda aşırı gitmeyi, dinin ve aklın belirlediği ölçülerin dışına çıkmayı, saçıp savurmayı “israf”diye tanımlamış ve yasaklamıştır. Bunun yanında; gerekli yerde gereken harcamayı yapmamakta “cimrilik” olarak tanımlanmıştır.
    Her şeyin bir ölçü ve dengede yaratıldığını(Kamer,54/49.) beyan eden Kur'an, “onlar harcadıklarında ne israf ne de cimrilik edenlerdir. Onların harcamaları, bu ikisi arasında dengeli bir harcamadır.”(Furkan25/67) ayetinde de insanı mali konularda tam bir denge anlayışına yöneltmektedir.
    Özellikle bir lokma ekmeğin ve bir yudum suyun kıymetini daha iyi anladığımız şu günlerde, tonlarca ekmeğin ve yemeğin çöpe gitmesi bizleri hayli üzmektedir. Dünyanın bir tarafında açlıktan insanlar ölürken, diğer taraftan bir israf çılgınlığının yaşanması dünyamız açısından çokta sevinilecek bir durum değildir.
    Dünya nimetlerinin geçici olduğu, asıl ve kalıcı nimetlerin ahirette olduğunu  hiçbirimiz hatırımızdan çıkarmamalıyız.
    Şu beş şeyden hesaba çekilmedikçe kıyamet günü Rabbimizin huzurundan bir yere ayrılamayacağız. “Ömrünü nerede ve nasıl geçirdiğinden, gençliğini nerede yıprattığından, malını nereden kazanıp nereye harcadığından, bildiği ile amel edip etmediğinden.(Tirmizi,Sıfatül Kıyame,1)
    Unutmamalıyız ki Kur'an-ı Kerimde “israf eden ve saçıp savuranlar “ şeytanın kardeşi olmak gibi bir ağır ithamla nitelenmişlerdir.(isra17/28-27)
    “Akan bir nehirden abdest alırken bile israf edilmemesini, komşusu aç iken tok yatanın Müslüman olamayacağını” bildiren bir din; dengeli bir hayatı bizlere telkin etmektedir.”
 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.