Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nitratlı Gübre Kullanımı ile ilgili Toplantı Yapıldı

ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ilçemiz köy ve mahalle muhtarları ile 16 Şubat 2017 Perşembe günü Saat 11.00'da Nitratlı gübrelerin kullanımı ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2017 13:46
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2017 13:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Nitratlı Gübre Kullanımı ile ilgili Toplantı Yapıldı

Nilay YILMAZ

    ilçemiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yavuz Kartal konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Tarımda kullanılan nitratlı gübrelerin ( %26 CAN,%33 Amonyum Nitrat, Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat )el yapımı patlayıcı imalinde kullanımı ile mücadele kapsamında bulundukları depolama alanlarında yedi emine alınmak suretiyle satış ve sevkiyatı 08.06.2016 tarih ve 12418 sayılı Bakanlık yazısı ile durdurulmuştur. Ancak nitratlı gübrelerin tarımsal üretimde yoğun kullanım döneminin yaklaşması nedeniyle Bakanlık Makamından alınan 16.01.2017 tarih ve 135 sayılı olur çerçevesinde çiftçilerimizin bu gübrelere olan ihtiyacının karşılanması amacıyla kontrollü bir şekilde kullanılması kaydıyla serbest bırakılmıştır. Bu bağlamda Amonyum Nitrat (%33 AN) gübresinin tarımsal amaçlı kullanımı tamamen yasaklanmıştır. Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübrelerinin satışı serbest bırakılmıştır. Kalsiyum Amonyum Nitrat (% 26 CAN ve %21 CAN ) gübresinin sevk ve çiftçiye satış işlemi kontrollü bir şekilde Nitratlı Gübrelerin Kullandırılması Talimatı çerçevesinde yürütülecektir.
    Bu talimata göre;
    Kalsiyum Amonyum Nitrat(CAN) gübresi satışı e-reçete ile yapılacaktır.
    Gübre alacak çiftçiler Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olmak zorundadırlar. Başvurunun çiftçi tarafından şahsen veya Nitratlı gübre kullanımı ibaresi yer alan vekaletname ile yapılması gerekmektedir. Kesinlikle başkasının adına e - reçete düzenlenmeyecektir.
    Çiftçilerin sistemdeki (ÇKS)arazi ve ürün durumu göz önünde bulundurularak 4 (Dört) nüsha olarak ve üretim yılı için bir kez e-reçete düzenlenecektir.
    Çiftçi, e-reçete ile birlikte gübreyi satın alacağı bayi/dağıtıcıya başvurusunu yapacaktır.
    Bayi/dağıtıcı e-reçeteye göre çiftçiye Kalsiyum Amonyum Nitrat satışı yapacaktır. Satış sırasında e-reçete üzerinde yer alan satış bilgileri ve taahhüt kısımları doldurularak satıcı ve alıcı (çiftçi) tarafından imzalanacaktır.
    Dağıtıcı/Bayi tarafından ''Çiftçi Yol Kontrol Belgesi'' düzenlenerek nakil yapılacaktır.
    Çiftçi, almış olduğu bu gübreyi tarlaya uygulayabilmesi için e-reçete ile birlikte arazinin bulunduğu il/ilçe Müdürlüğüne veya muhtarlığa başvuru yapması gerekmektedir.
    Çiftçinin bağlı olduğu il/ilçe müdürlüğü ile arazilerinin olduğu il/ilçe müdürlüğünün farklı olması durumunda, çiftçi bağlı olduğu il/ilçe müdürlüğünden e-reçeteyi alacak, gübre uygulaması için arazinin bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne başvuru yapacaktır.
    Tarlaya uygulama esnasında çiftçi (ya da temsilcisi) ve muhtar ya da il/ilçe personeli hazır bulunacaktır. Tarlaya uygulama yapıldıktan sonra çiftçi ve yetkili personel veya muhtar e-reçete'nin arka yüzüne uygulanan gübre bilgilerini ve tarihi yazarak imzalayacaklardır.
    Yetkili makamların izni olmaksızın tarlaya gübre uygulaması yapanlar hakkında 5237 sayılı TCK'nun 174. Maddesi doğrultusunda işlemler yapılacaktır.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.