Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çanakkale Zaferi'nin 103'üncü Yıldönümü Törenlerle Kutlandı

ilçemizde 18 Mart 2018 Pazar Günü gerçekleşmiş olan 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103'üncü Yıldönümü Töreni'ne; ilçemiz Kaymakamı Yunus Ataman, ilçe Jandarma Komutanı J.Üst.Teğ Mehmet Utku Davulcu, ilçemiz Belediye Başkanı Oğuz Tekin,ilçe Emniyet Müdürü Mahmut Güder, Daire Amirleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Protokol üyeleri, Okul Müdürleri, Veliler ve Öğrenci gruplarının katılımları vardı.

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2018 12:38
Haber Güncellenme Tarihi: 20.03.2018 12:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Çanakkale Zaferi'nin 103'üncü Yıldönümü  Törenlerle Kutlandı

Nilay YILMAZ

    Atatürk Anıtındaki törende protokol sırasına göre Çelenklerini Sunmasının ardından Saygı Duruşu yapıldı istiklal Marşı'nın okunması ile Atatürk Antında ki program tamamlandı. 
    Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı J.Asb.Çvş. ilyas Karaaslan yaptı. Karaaslan konuşmasında”Sayın Kaymakamım,  Belediye Başkanım, kıymetli Şehit Ailelerimiz ve Gazilerimiz.
    Bugün; Türk savaş tarihinde altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin 103. Yıldönümünü kutlamanın ve kutsal vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizin Şehitler Günü'nü idrak etmenin onurunu yaşamaktayız. Çanakkale Zaferi; dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzeride Türk Ulusunun belirleyici bir rol oynadığı, Kurtuluş Sava-şımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk Ulusunun Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı bir saygınlık ve azmin mücadelesi olmuştur. Birinci Dünya Savaşı'nı galip bitirmek isteyen gemileriyle Çanakkale Boğazını geçip istanbul'u almak isteyen düşman devletlere karşı kahraman ordumuz, ingiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale Boğazı'nda aylar süren bir dizi deniz ve kara savaşı yapmıştır. 300.000 askerimizin şehit olduğu bu savaşlar sonucunda , düşman donanmaları ağır kayıplar vererek geri çekilmişlerdir. Çanakkale Savaşlarının denizle ilgili bölümü, 18 Mart 1915 tarihinde, düşman gemilerinin geri çekilmeleriyle sonuçlanmıştır.Çanakkale boğazını gemilerle geçemeyeceklerini anlayan düşmanlarımız, bu kez topraklarımıza karadan girmeyi denemişlerdir. ingiliz, Fransız, Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer bazı sömürge ülkelere ait askerler, 25 Nisan 1915 günü karadan çıkarma yapmaya başlamışlardır. Böylesi bir günde cephanesi biten askerlerine karşı ulu önderimiz 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal Atatürk; Süngü tak emrini vermiş yıllarca Türk ulusunu hafızasından silinmeyecek “ Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir “sözlerini söylemiştir. Böylelikle tarihin bu en büyük siper savaşı başlamış ve uzun süren mücadeleler sonrası parlak mutlarla karaya ayak basan birleşik düşman ordusu 1916 kışında bozguna uğrayarak çekip gitmek zorunda kalmıştır. Savaşta şehit olmayı en büyük rütbe sayan bir millete karşı kim durabilir ? duramadılar ve geldikleri gibi gittiler.
    Çanakakale Zaferi,vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Türk milletinin neleri başabileceğinin en güzel kanıtıdır.Çanakkale utançla yaşamak yerine onurla ölmeyi tercih edenlerin savaşıdır.Çanakkale, dualarla atılan her adımda inancın isbatı bağımsızlık sevdasının yaşanmış gerçekliğidir.Çanakkale Savaşı, Türk evlatlarının inançla, imanla; kolkola, göğüs göğüse sergiledikleri bir varoluş mücadelesidir.Çanakkale Zaferi, kahraman askerlerimizin, cihanı hayret düşüren bir iman ve kahramanlık destanıdır.
    Çanakkkale Zaferi ile birlikte, Şehitler Günü olarak da kutla-dığımız bu anlamlı zafer gününde, kutsal vatan topraklarını canları pahasına koruyarak şehitlik onuruna erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla hatırlıyoruz.
    Aziz şehitlerimiz yattıkları yerlerde şunu hissetmelidirler ki; temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Gençliği ve tüm Türk ulusu tarafından en kutsal emanet olarak muhafaza edilecektir. Bu duygularla, bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden, başta Ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, bu mücadeleye iştirak eden Türk ordusunun kahraman mensuplarını, onu her şeyiyle destekleyen aziz Türk ulusunu ve vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranlarla anıyor, ruhlarınız şad olsun diyorum…” dedi
    Çelenk Sunma Törenini müteakiben Protokol Sokulu Camiindeki ve Şehit Mezarlığındaki şehitlerimizi ziyaret ettiler protokol tarafından Şehit kabirlerine çiçekler konuldu ilçe Müftüsü Hayrullah Balta tarafından Şehitler için Dualar okundu.
    Çanakkale Zaferi'nin 103'nci Yıldönümü dolayısıyla ilçemizde 19 Mart 2018 Pazartesi günü  “18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin Yıl Dönümü” programı gerçekleştirildi.
    Şehit Öğretmen Mehmet Birol Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Çok Amaçlı Salonunda Atatürk Ortaokulunun hazırladığı program 19 Mart 2018 Pazartesi günü saat 10.30'da gerçekleştirildi.
    Şehit Öğretmen Mehmet Birol Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Çok Amaçlı Salonunda Atatürk Ortaokulunun hazırladığı program Saygı Duruşu ve  istiklal Marşı'nın okunması ile başladı.     Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılmasının ardından program “Bir Yolcuya” adlı şiirin okunması  ile devam etti.18 Mart Gölge Oyunu sergilenmesi, “Çanakkale Şehitlerine”şiirinin okunmasının ardından program 18 Mart Oratoryosu, “Bu Bayrak” adlı şiirin okunması ile devam etti. Şehit Öğretmen Mehmet Birol Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Çok Amaçlı Salonunda Atatürk Ortaokulunun hazırladığı program 18 Mart Korosunun gösterimi ve okullar arası 40 Ayet Ezbere Okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.