Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Trakya Birlik Çiftçinin Dostu Olmaktan Uzaklaşmış”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili, Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, ayçiçeğinde en az 100 TL/Ton olması beklenen fiyat farkının 75 TL/Ton olarak açıklanmasını eleştirdi. Çiftçinin hayal kırıklığına uğradığını belirten CHP Edirne Milletvekili, Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, gazetemize yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki Anayasa Değişiklik Teklifi oylamaları nedeniyle katılamadığım Trakya Birlik'in, 2015/2016 iş Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı bugün Edirne'mizde yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2017 10:07
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2023 11:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
“Trakya Birlik Çiftçinin Dostu Olmaktan Uzaklaşmış”

    Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen de bu görevinin yanı sıra AKP Edirne Milletvekili olması nedeniyle Trakya Birliğin Mali Genel Kuruluna katılamadığından Başkan Vekili Hilmi Kahraman, ayçiçek ürünüyle ilgili kesin alım fiyatını yüzde 40 randımanlı ayçiçeği için 75 TL/Ton fark dahil 1,655 TL/Ton olarak açıkladı.
    Böylece en az 100 TL/Ton olması beklenen fiyatı farkı da 75 TL/Ton olarak açıklanmış oldu.
    Bu fiyatları çiftçimizin ve toplumun hangi kesiminden olursa olsun elini vicdanına koyan hiç kimse kabul edemez. Maalesef çiftçimiz yine hayal kırıklığına uğramıştır. Üzülerek görüyoruz ki Trakya Birlik; çiftçinin dostu olmaktan uzaklaşmış, AKP iktidarıyla el ele vererek büyük bir üretim potansiyelimiz olmasına rağmen ayçiçeğinde ve yağlı tohumlu bitkilerde Türkiye'nin ithalatçı olmasının önüne geçememiştir. Trakya Birlik ayçiçeği piyasasını özellikle 2010 yılından sonra uyguladığı politikalarla adeta özel sektöre terk etmiştir.      Trakya Birlik son yıllarda ya piyasada geç fiyat açıklamış, ya da düşük fiyat açıklayarak piyasayı özel sektöre terk etmiştir. Böylece ayçiçeği piyasasına  küresel sermayeye sahip çok uluslu güçler egemen olmaya başlamıştır. Trakya Birlik ana sözleşmesinde yazılı bulunan 'piyasaları düzenleme, üretici ve tüketicileri koruma' iddialarını tamamen yitirmiştir.
    Dedelerimizin, babalarımızın kurduğu ve bir dönem ortak sayısı 150 bin olan Trakya Birlik, yanlış politikalarla yönetilmesi sonucu bugün ortak sayısını  40 binlere düşürmüş, çiftçilerimizi koruyucu ve destekleyici bir politika üretmekten aciz  bir konuma; AKP iktidarının güdümüne girmiştir. Dünya  ülkeleri arasında mazot ve gübreyi en yüksek fiyattan kullanan çiftçilerimizin durumu ve üretim maliyetleri ortada iken böyle bir fiyat açıklanması üzüntü vericidir.
    Merak ediyorum Trakya Birliği AKP politikalarıyla yöneten Birlik yöneticilerinin her yıl 2 milyon ton civarında ayçiçeği ve yağı ithal ederek Türk çiftçisine verilmeyen paranın  Ukrayna, Arjantin, Şili, Fransa, Rusya ve Bulgaristan çiftçisine verilmesi dolayısıyla vicdanları sızlamakta mıdır?  Çiftçilerimiz haciz kıskacında iken verilen fiyatlar vicdanlarında kabul görmekte midir?
    Hepimizin gördüğü üzere Trakya Birlik gibi önemli bir kurum öyle vekillikten arda kalan zamanla yönetilemiyor. Tüm bu durumlar neticesinde lütfen çiftçimizi daha fazla mağdur etmeyin, istifa edin.”dedi.

Nilay YILMAZ
 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.