Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Ayağa Kalkıyoruz” Eylemi Çarşamba Günü Sona Erdi

Türkiye genelinde CHP tarafından yapılan çağrıyla Pazartesi gününden itibaren başlayan 'Ayağa Kalkıyoruz' eylemi kapsamında ilçemizde vatandaşlarında katıldığı grup 17 Ocak 2017 Salı Günü Saat 17.00'da CHP Havsa ilçe Binasında,18 Ocak 2017 Çarşamba günü Saat 18.00'da Atatürk Anıtı önünde toplandı.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2017 14:13
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2017 14:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
“Ayağa Kalkıyoruz” Eylemi Çarşamba Günü Sona Erdi

    Büyük Millet Meclisi'nde Çarşamba günü ikinci tur görüşmeleri başlayan Anayasa değişikliğine karşı CHP tarafından Pazartesi gününden itibaren 'Ayağa Kalkıyoruz' sloganıyla Türkiye genelinde eylem başlatıldı.
    "Ayağa Kalkıyoruz" eylemlerinin ilki 16 Ocak 2017  Pazartesi Saat 16.00'da, 2017 Salı Günü Saat 17.00'da CHP Havsa ilçe Binasında,18 Ocak 2017 Çarşamba günü Saat 18.00'da Atatürk Anıtı önünde  yapıldı.
    ilçemiz Belediye Başkanı Oğuz Tekin, CHP Edirne il Genel Meclis Üyesi Fedai Işık ve partililerin katıldığı eylem 1 dakikalık Saygı Duruşu ile başladı. 
    CHP Havsa ilçe Başkanı Hasan Özel yaptığı konuşmasında, “Hepinize bu yağmurlu günde  buraya geldiğiniz için teşekkür ediyorum. 'Ayağa kalkıyoruz. Bugün değilse ne zaman' adı altında, "Nerede olursan ol, içerde, dışarda, derste, sırada. Hep birlikte diktaya karşı kalkıyoruz ayağa" sloganıyla düzenlenen eylemin üçüncü ve son günü için buradayız.”dedi.
     CHP Havsa Gençlik Kolları Başkanı Arkun Baş CHP Genel Merkezi tarafından  “Cevabı Olmayan Sorular”başlığındaki  bildiriyi partililere okudu.Bildiri metni aynen şu şekildedir;
Cevabı  Olmayan Sorular
1-Bu Anayasa değişikliği kabul edilirse, demokratik parlemantar rejimden, tek adam rejimine, otoriter rejime geçeceğiz. 140 yıllık parlemento geleneğinden niçin vazgeçiyoruz?
2-Başbakan Binali Yıldırım 30 Ekim 2016 tarihinde yaptığı konuşmada “ Başkanlık gelmezse Türkiyenin bölünme riski var”' dedi. Bugüne kadar demokratik parlementer sistemle birliğini ve bütünlüğünü koruyan Türkiye, nasıl oldu da bölünme riskiyle karşı karşıya kaldı?
3-Bu  Anayasa değişiklik teklifi kabul edildiğinde Cumhurbaşkanı, aynı zamanda partisinin de genel başkanı olacak. O zaman Cumhurbaşkanı, parti başkanı olarak partisini mi, yoksa Cumhurbaşkanı sıfatıyla Türk milletini mi temsil edecek? Bu ayrım nasıl sağlanacak?
4-Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir partinin genel başkanı olacaksa. Öteki  siyasi parti lideriyle eşit olabilecek mi?
5-Siyasetçileri eleştirmek, tepki göstermek, protesto etmek anayasal bir hak... Mahkemeler dozu yüksek eleştirileri bile hakaret kabul etmiyor... Partili Cumhurbaşkanı protesto edilirse bu, siyasetçiyi protesto etmek anlamına mı gelecek? Yoksa  devletin başı protesto edilmiş mi sayılacak? Bu ayrım nasıl yapılacak?
6-Bugün yürürlükte olan yasalara göre, partilerin genel başkanlarını illerde o partinin  il başkanı temsil ediyor. Cumhurbaşkanını da  vali.. Cumhurbaşkanı partili olursa illerde kendisini kim temsil edecek? Partisinin il başkanı mı? Vali mi ?
7-Cumhurbaşkanı seçilen kişinin genel başkanlığını yaptığı parti, sandıktan ikinci parti çıkarsa, yani Meclis çoğunluğunu sağlayamazsa, yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanı aynı zamanda ana muhalefet partisi genel başkanı mı olacak?
8-Öngörülen değişiklikle yasamının, yani Meclisin  yürütmeyi denetleme yetkisi kaldırılıyor.  Bu durumda seçilecek kişiye “ Beş yıl süreyle ülkeyi istediğin gibi yönet, istediğini yap “ yetkisi verilmiyor mu?
9-Değişiklikle, Cumhurbaşkanına üst düzey kamu görevlilerinin  atanmasına ilişkin usul ve esasları belirleme, kamu kurum ve kuruluşlarının kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını kararnameyle düzenleme yetkisi veriliyor... Bir kişinin devleti istediği gibi dizayn etmesi doğru mu?
10-Cumhurbaşkanı koltuğuna oturan her kişi, devlet yapısını istediği gibi değiştirmek isterse ne olacak?
11-Anayasa değişikliği gerçekleşirse, Cumhurbaşkanı, Türkiye'de birden fazla ili kapsayan yönetim birimleri, bölgesel yapılar, bölgesel kamu kurum ve kuruluşları oluşturabilme yetkisine kavuşacak. Bu, federasyona geciş hazırlığı değil midir?
12-Anayasa değişikliği gerçekleşirse, Cumhurbaşkanı hiçbir, gerekçe göstermeden Meclisi feshedebilecektir. Atatürk'ün bile alamadığı bir yetkiyi Cumhurbaşkanına vermek doğru mudur?
13-Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesi üyelerini istediği gibi atayacak. Bu üyeler Cumhurbaşkanı suç işlerse Yüce  Divan sıfatıyla onu nasıl yargılayacak?”

Nilay YILMAZ
 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.